Unselected
vrije stijl (skating) of klassiek

Langlaufen - een stijl kiezen: vrije stijl (skating) of klassiek?

Je wilt graag proeven van langlaufen, maar je kunt niet kiezen tussen

klassieke stijl of vrije stijl?

Ontdek de verschillen tussen de twee en zoek uit welke stijl het beste bij je past!
Je kan natuurlijk ook de twee doen :)

Unselected

Nee hoor, langlaufen is heus niet alleen iets voor oude knarren, en nee hoor, we zijn deze sport echt niet gaan opdiepen uit de olympische archieven uit de jaren 80. Langlaufen is ook vandaag nog heel populair. Deze complete sport is de perfecte variant voor skiërs, wandelaars, joggers en iedereen die er graag opuit trekt in de vrije natuur zodra de eerste sneeuwvlokken vallen.

Unselected

Langlaufen (heel soms ook wel 'Noords skiën' genoemd) is een wintersport die ideaal is voor iedereen die op zoek is naar glijplezier in de vrije natuur. Of je nu een doorwinterd sporter bent die graag de eigen limieten opzoekt, dan wel een natuurliefhebber op zoek naar een vrijetijdsbesteding om helemaal van op te kikkeren, dan is deze sportdiscipline zeker wat voor jou!

Klassiek langlaufen en vrijestijllanglaufen doe je op langlaufpistes of 'loipes'. Dat zijn geprepareerde routes die speciaal bestemd zijn voor langlaufen, al dan niet glooiend.

Net zoals bij skiën wordt de moeilijkheidsgraad van de pistes, of 'loipes' in dit geval, aangeduid met kleurencodes: groen, blauw, rood en zwart. Groen is het gemakkelijkste parcours, zwart de lastigste route. Maar in skigebieden vind je ook steeds vaker speciale zones voor beginners.

Wat je niveau ook is, je vindt altijd een loipe die bij je past! 

Unselected

1 - Klassiek langlaufen 

Deze stijl heeft veel weg van 'glijwandelen'. Dit is de traditionele techniek die bij de oorsprong van deze discipline werd gebruikt.

Hij bestaat erin om door twee parallelle gleuven te glijden of op een geprepareerde piste, waarbij je ski's 90% van de tijd in contact blijven met de sneeuw.
Je beweegt je armen en benen net zoals bij wandelen of hardlopen.

Als langlaufer kom je vooruit door met je stokken te werken en afwisselend op de ene en de andere voet te steunen. Je moet bovendien een kleine impuls geven om grip te krijgen op de sneeuw en bij elke pas vooruit te glijden.

We raden beginnende langlaufers aan om te starten met de klassieke stijl. Die techniek heb je wat vlotter onder de knie, omdat hij veel weg heeft van wandelen (weliswaar gegleden); weet wel dat je over een stevige dosis nauwgezetheid en wilskracht moet beschikken om de klassieke stijl onder de knie te krijgen!

Unselected
klassiek

Het materiaal 

Ski's voor klassiek langlaufen zijn uitgerust met een anti-terugglijsysteem, handig om vlot vooruit te komen en sneller te vorderen.

De schoenen die je gebruikt zijn halfhoog en hebben een soepele zool om je voeten goed te kunnen plooien en je latten doeltreffend voort te stuwen.

Stem je materiaal af op de intensiteit van de activiteit.

Unselected
de voordelen van langlaufen

Een sport met talloze voordelen

Of je nu gaat voor de vrije stijl of toch eerder voor klassiek langlaufen opteert, deze discipline is een complete sport en heilzaam voor zowel je fysieke als je mentale welzijn.
Ontdek snel de troeven van deze sport!

Unselected

2 - Vrije stijl langlaufen

Deze moderne techniek beoefen je uitsluitend op geprepareerde, gladgereden pistes. Je maakt een schaatspas en stuwt je tegelijk voort met je stokken. Het typische aan deze stijl is dat je een spoor van V's achterlaat na je doortocht.

Op zoek naar glijplezier, snelheid en een fysieke uitdaging? Dan is deze techniek iets voor jou!

Deze variant is eerder bestemd voor gevorderde skiërs, maar je kan ook heel snel de technische basics onder de knie krijgen met de hulp van een instructeur en dankzij wat evenwichtsoefeningen.

En ben je op zoek naar een wat speelse sport, probeer dan zeker ook eens biathlon, een combinatie van vrijestijllanglaufen en luchtbuksschieten!

Unselected
Langlaufen - Een stijl kiezen: vrije stijl (skating) of klassiek?

Het materiaal

Ski's voor vrijestijllanglaufen zijn korter dan hun tegenhangers voor de klassieke stijl, en de stokken zijn groter. In tegenstelling tot bij langlaufski's voor de klassieke stijl hebben vrijestijllatten geen anti-terugglijdzone. Het is volledig glad en moet regelmatig gewaxt worden om beter door de sneeuw te glijden.

De schoenen komen dan weer wat hoger, zo heb je meer steun aan je enkels.

Stem je materiaal af op de intensiteit van de activiteit.

Unselected

Deze tips zullen je misschien wel interesseren

Langlaufen inovik

Langlaufen ontdekken

Ben je op zoek naar een toegankelijke sport in de natuur? Een sport met licht en comfortabel materiaal? Een sport die op je lijf geschreven is? Proef dan zeker eens van het langlaufen.

Langlaufen is goed voor je

Langlaufen is goed voor je

Langlaufen wordt bij jong en oud steeds populairder. Het is dan ook de ideale sport om in een besneeuwd landschap aan je conditie te werken. Of je nu kiest voor skating langlaufen, klassiek langlaufen of nordic walking, wij geven je zes redenen om je latten aan te trekken.