MAGISCHE TOCHTEN DOOR HET DONKER

Nachts op stap gaan. Niet naar een dolle party, wel de wilde natuur in. Meer en meer mensen doen het en vinden het een onvergetelijke ervaring.

nocturne-hiking

Ooit nog aan het wandelen geweest toen de avond al viel?

Dan herinner je je vast de speciale sfeer die daarmee gepaard gaat. De zon gaat slapen, de maan verschijnt, het bos en de velden verzinken in rust, nachtdieren komen in actie. Het is een andere manier om al stappende op ontdekking te gaan en absoluut de moeite waard. Enkele tips.

OP ALLES VOORZIEN
Trek zachte sokken en stevige maar soepele wandelschoenen met enkelondersteuning aan. Stop een drinkbus met water, een energiereep, een extra paar sokken, een wandelgps en een winddicht regenjasje in je rugzak.

KOM TOT JEZELF
Na zonsondergang het bos induiken geeft je de zekerheid van deugddoende stilte. Als ook de natuur na een lange dag de ogen sluit, lijkt het of je alleen rondloopt in een oneindige ruimte. Een perfect moment om even tot jezelf te komen, al het moois van de dag dankbaar te overlopen, het minder makkelijke los te laten en je te concentreren op je ademhaling. Noem het gerust een wandelmeditatie.

BEGIN MET ZIJN TWEE (OF MEER)
Het is niet nodig, maar wij moderne mensen vinden de duisternis soms wat griezelig. Start samen met je partner, een vriend of vriendin als je dat een comfortabeler gevoel geeft. Of neem je hond mee. Ook met twee of met meer kan je perfect tip 2 nog toepassen, ieder op zich. Het is sowieso niet de bedoeling dat je ’s nachts de rust van slapende mensen of dieren verstoort.

ONTDEK JE NACHTZINTUIGEN
Neem een zaklamp mee (op je hoofd), maar probeer ze eens uit te laten zodra je op goed begaanbaar terrein bent. Je ogen wennen snel en schakelen om naar nachtzicht, je gehoor wordt scherper. Concentreer je op je directe omgeving, doe rustig stap per stap. Als je rond volle maan op pad bent, heb je aan haar prachtige zachte licht genoeg. Bovendien maak je meer kans om een uil te spotten.

FASCINEREND NACHTLEVEN
In het donker is het leven in het bos heel anders dan overdag. Wanneer de zon ondergaat, daalt de temperatuur en worden de grond en de lucht vochtiger. Ideaal voor insecten en muizen die op het menu staan van heel wat bosbewoners.

EN NOG EEN KILOMETER …
In het donker heb je minder besef van tijd en afstand. Je loopt dus makkelijk heel wat kilometers zonder het echt te merken. Mooi meegenomen: nadien slaap je als een roos.

SAFETY FIRST
Kies een bestaande, goed begaanbare, brede wandelroute. Ga niet té ver van de bewoonde wereld. Plan je een solotocht? Laat familie of vrienden weten wanneer en waar je op stap gaat. Ze kunnen stand-by zijn via de app ‘Companion’. Als jij plots gaat rennen of afwijkt van je route, zien zij dat er misschien iets scheelt. Als je dan niet reageert op hun berichtje, geeft je gsm automatisch een alarmsignaal om een mogelijke belager af te schrikken. De app laat ook weten dat je weer thuis bent aangekomen. Wees voorzichtig en gedraag je verantwoordelijk, maar maak jezelf niet onnodig bang. Volop genieten is de boodschap. In het gezelschap van de fonkelende sterren.

hiking_quechua