Woman runs in south forest

Hoe kan je je benen beschermen bij oriëntatielopen?

Hardlopen in het bos is fijn. Maar door braamstruiken rennen? Ontdek hoe je tijdens een oriëntatieloop je benen beschermt tegen doorns en takken.

Terwijl je met je hoofd bij de kaart bent, krijgen je benen vaak heel wat te verduren tussen de begroeiing. 

Hoe kan je ze beschermen? Welke goede gewoontes moet je aannemen? Welke uitrusting heb je nodig om te starten? Hier vind je alle antwoorden op je vragen!

 

 

Man runs in the forest

De uitrusting bij oriëntatielopen, een netelige kwestie

Dat oriëntatielopen de natuursport bij uitstek is, is geen loze uitdrukking! Soms verlaat je zelfs de gebaande paden. Om je te helpen wanneer je een kortere weg neemt dwars door dichte begroeiing en dan vooral door braamstruiken, krijg je hier tips van Nicolas Rio, al meer dan 10 jaar oriëntatieloper, lid van het Franse orienteering team en bronzen medaillewinnaar in de estafette op het wereldkampioenschap en Europees kampioenschap.

 

Eerste vaststelling: dwars door lage en dichte begroeiing lopen maakt steevast deel uit van het oriëntatielopen, ongeacht het niveau.

“Dat is inderdaad een probleem!” (lacht)

aldus Maxime, commercieel verantwoordelijke bij Geonaute en fervent oriëntatieloper. Hij vertelt:

“Zodra je de paden verlaat, kom je vaak in dichte of zelfs heel dichte begroeiing, waardoor je looptempo behoorlijk wordt vertraagd. Soms wordt het zelfs echt een gevecht tussen jou en de natuur. En als je dan je benen niet goed hebt beschermd, kan je je wel indenken hoe die er zullen uitzien bij aankomst.“

 

Maar ook al is de verleiding dikwijls groot om een kortere weg te nemen door braamstruiken, zelfs als je kuiten daardoor onder de schrammen komen te staan, toch leert de ervaring dat je ook op een andere manier met obstakels kan omgaan.

~“Alles hangt af van het terrein. Een oriëntatieloop bestaat niet volledig uit zones met lage begroeiing. En uiteindelijk wordt je tempo ook behoorlijk vertraagd wanneer je die zones probeert te dwarsen. Wanneer je wat meer ervaring hebt, weet je hoe je tussen obstakels door moet slalommen. Maar natuurlijk heb je soms absoluut geen keuze en moet je wel de struiken in, en dan kan je maar beter weten hoe je dat het beste doet!” - Nicolas Rio

Man puts orienteering socks

Gaiters, (bijna) net zo onmisbaar als je kompas

Er is dus geen ontkomen aan, soms zal je echt wel door braamstruiken moeten - hoe kan je je daar het beste tegen beschermen?

 

We vroegen het aan oriëntatielopers en -loopsters en hoewel er veel mogelijkheden zijn en elk zijn voorkeur heeft, waren ze het over één ding unaniem eens: gaiters kan je niet missen. Die accessoires, die je aantrekt als sokken, hebben het voordeel dat ze verstevigd zijn en zowel je scheenbenen als je kuiten beschermen. Een klassieker dus, en de kans is groot dat ze voor jou al even onmisbaar worden als je kaart en kompas.

 

“Gaiters zijn een vast onderdeel van de typische uitrusting voor een oriëntatiewedstrijd. Ze zien eruit als voetbalkousen en zijn vooraan verstevigd om je te beschermen tegen braamstruiken. Verder dragen oriëntatielopers meestal een verstevigde driekwartbroek, al dan niet aansluitend afhankelijk van hun eigen voorkeur. Vanaf een bepaald niveau is dat zowat de standaarduitrusting: gaiters en een driekwartbroek.” - Nicolas Rio

 

Natuurlijk is het logisch dat je je afvraagt of je nu echt meteen spullen moet kopen om kennis te maken met een sport. Maar door hun enorme voordeel zorgen gaiters ervoor dat je al vanaf je eerste omloop optimaal kan genieten van het oriëntatielopen:

“Ik denk dat mensen die gewoon eens een oriëntatieloop komen proberen de moeite niet doen om specifiek materiaal te kopen. Ze realiseren zich niet wat de sport echt inhoudt: ze komen aan in een gewone hardlooptight en na afloop staan hun benen dan onder de schrammen! Wanneer je met wedstrijden start, ga je op zoek naar de juiste uitrusting.” - Nicolas Rio

Orienteering woman punchs control

Een paar goede gewoontes om te beginnen

Hoe kan je je eerste oriëntatieloop voorbereiden als je niet over een volledige uitrusting beschikt? We geven je een paar tips om optimaal te genieten van het zoeken naar posten zonder je benen te mishandelen.

1°/ bestudeer het terrein

Het is dan wel altijd een goed idee om je benen te beschermen, maar je kan ook je uitrusting aanpassen aan de omloop en het terrein.

“Als de begroeiing vooral van het type heide of brandnetels is, draag ik verstevigde sokken om mijn benen te beschermen. En wanneer ik weet dat de wedstrijd zal plaatsvinden in een bos dat bekend staat om zijn vele braamstruiken of kreupelhout, trek ik mijn gaiters aan om de strijd aan te gaan ;)” Maxime

Rekening houden met de aard van het terrein voor je start in een wedstrijd is trouwens altijd een goede gewoonte en nuttig. 

“Het kan natuurlijk ook gebeuren dat je moet hardlopen in een bos dat je absoluut niet kent, zodat je twijfelt wat je in je rugzak moet stoppen: gaiters of sokken. Maar ook dan is er een oplossing: de organisator geeft meestal het type begroeiing aan in de wedstrijdinformatie.Maxime

2°/ bedek je hele been

“Het is echt van belang dat je je hele been bedekt en niet gewoon vertrekt in short of driekwartbroek. Een ander punt waar je rekening mee moet houden, is de wisselwerking tussen je schoen en de onderkant van je broek. Een wandelbroek laat bijvoorbeeld een stukje been bloot, en dan kan je je pijn doen. Dan zijn hoge sokken of gaiters een goede oplossing.” Nicolas

3°/ Draag kleding die tegen een stootje kan!

“Samengevat is het belangrijk dat je benen bedekt zijn en vooral dat je niet je duurste en meest technische hardlooptight aantrekt, want bij het oriëntatielopen krijg je gegarandeerd altijd gaten of scheurtjes in je kleding!” - Nicolas Rio 

Op je zoektocht naar posten ga je soms dwars door dichte begroeiing, kreupelhout of bramen, en laten je sportavonturen beslist sporen achter op je kleding! Wanneer we het over de uitrusting voor oriëntatielopen hebben, moeten we natuurlijk ook uitleggen hoe je een kompas kiest:

packshot gaiters oriëntatielopen

Beschermende gaiters

Voor wie tijdens het oriëntatielopen graag de paden verlaat. De gaiters zijn licht en comfortabel zodat je ze niet voelt ... en je voelt ook de bramen niet!

Hoge sokken oriëntatielopen

Stevige sokken

Sokken voor oriëntatielopen voor iedereen die graag de gebaande paden verlaat! Verstevigd op het scheenbeen en met friction free garen zodat je onbevreesd overal kan rennen!

Deze adviezen kunnen je interesseren: 

De geschiedenis van het oriëntatielopen

De geschiedenis van het oriëntatielopen

Hoe komt het dat een militaire oefening de favoriete sport werd van iedereen die begeesterd is door loopwedstrijden in de natuur? Ontdek de geschiedenis van het oriëntatielopen.

Oriëntatieloop

We hebben oriëntatielopen uitgetest

Oriëntatie. Lopen. Die twee woorden zijn genoeg om me specifieke herinneringen weer haarscherp voor de geest te halen. Was dat niet die activiteit waarbij je urenlang door het bos moest sjokken op zoek naar posten die op de meest onmogelijke plekken waren vastgemaakt? Ja, dat klopt. Dan heb ik meteen een andere vraag: waarom in hemelsnaam zou ik nu vrijwillig deelnemen aan een activiteit waar ik tijdens mijn schooltijd uit alle macht aan probeerde te ontsnappen?

Voordelen oriëntatielopen

De voordelen van oriëntatielopen

De benen losgooien en tegelijk je hersens fit houden, spreekt dat je wel aan? Ontdek de voordelen van oriëntatielopen voor je lichaam en geest.

several people share race with compass

Hoe kies je een kompas om je te oriënteren?

Hoe kies je een kompas zonder het noorden kwijt te raken? Ontdek onze tips om een kompas te kiezen voor hiking of oriëntatielopen.

homme_femme_carte_montagne

Zo gebruik je een kompas tijdens een wandeling

Lees onze tips om je te oriënteren en de weg te vinden dankzij een zeer nuttig instrument: het kompas.