Jumping

Paardrijden? graag, maar welke discipline?

Wie 'paardrijden' zegt, zegt soms ook 'wedstrijd'. En daarin heb je veel keuzemogelijkheden!

Wie 'paardrijden' zegt, zegt soms ook 'wedstrijd'. En daarin heb je veel keuzemogelijkheden! Bij paardensport komt er dan wel steeds een paard aan te pas, maar er zijn zoveel disciplines te ontdekken…

Acht fei-disciplines, drie olympische

Over kleuren en smaken valt niet te twisten. Dat is ook bij paardrijdisciplines het geval. Of je nu paardrijdt als hobby, er je broodwinning van gemaakt hebt of verslaafd bent aan kicks en adrenaline, je vindt vast en zeker een discipline waar je ruiterhart sneller van gaat slaan! Op dit moment telt de FEI (de Fédération Equestre Internationale) 8 officiële disciplines: springen, eventing, dressuur, paradressuur, voltige, reining, endurance en mennen.

Om de vier jaar komen de beste wedstrijdruiters van elke discipline samen op de Wereldruiterspelen, voor een adembenemend en soms bewogen kampioenschap! Op de Olympische Spelen echter worden er maar 3 disciplines vertegenwoordigd, die zonder twijfel ook het bekendst zijn bij het grote publiek: springen, dressuur en eventing. Al deze disciplines, die op hoog niveau worden geroemd en gereden, vereisen enorme technische vaardigheden van de ruiters, en soms zeer grote uitgaven.

Gelukkig kunnen ook amateurruiters hun hart ophalen op een bescheidener niveau, zonder daarom minder plezier te hebben!

springen

Snelheid, techniek en plezier! 

Bij springen, misschien wel de meest beoefende sportieve discipline in ons domein, moet een opgelegd springparcours worden afgelegd zonder dat Black Beauty weigert of een balk op de grond doet belanden. Ook de tijd speelt hierin een rol: je moet de opgelegde timing respecteren, en je concurrenten kunnen je wel eens te snel af zijn. De 'finale' noemen we een barrage. Het respect voor de balken, voor het parcours, evenwicht en impuls zijn essentieel!

Tijdens dressuur zijn er geen hindernissen te overwinnen, maar moet je je paard perfecte figuren laten uitvoeren in de piste, een rechthoek die we ook wel eens 'dressuurring' noemen: ruiters moeten laten zien dat ze over een extreme precisie beschikken bij het rijden van hun proef, die gekenmerkt wordt door pirouettes en piaffes. De mogelijkheden zijn legio!

Galop

Sommige ruiters zullen je vertellen dat de meest technische discipline eventing is, omdat dat een combinatie is van springen, dressuur en... cross! Vind je het leuk om de adrenaline te voelen stromen? Dan is dit beslist iets voor jou! De paarden en ruiters moeten binnen een bepaalde tijd een parcours afleggen met boomstronken, waterbakken, op- en afsprongen enzovoort, en dit in een constante galop.

Deze drie disciplines worden in het hele land beoefend, van club- tot professioneel niveau. De technische moeilijkheidsgraad, de hoogte van de obstakels en de moeilijkheidsgraad van de figuren nemen toe naarmate het niveau hoger wordt.

Voor elk wat wils

Hetzelfde geldt voor mennen, een discipline waarbij met een team één, twee, of vier paarden worden bestuurd vanuit een wagentje, de paradressuur, een discipline die wordt beoefend door personen met een beperking, volgens verschillende grades, voltige, een combinatie van paardrijden en artistieke gymnastiek, endurance, waarbij ruiter en paard tot 160 km afleggen, of reining: westernrijden.

Bovenop de reeds talrijke disciplines die worden erkend door de FEI bestaan er nog andere, waar de deelnemers evenveel plezier aan beleven.

ponygames

Veel ponyclubs en hippische centra organiseren voor hun leden ponygames, een activiteit die vooral jonge ruiters heel leuk vinden. Tijdens deze ponygames moeten de ruitertjes blijk geven van vastberadenheid op hun pony's, die ze soms tot volle galop aansporen! Naast de slaloms, zakkenloopraces met je pony aan de hand of ballen die je moet terughalen of in een emmer stoppen, is er hier ook zeker plaats voor het nodige plezier!

Equifun ligt een beetje in dezelfde lijn: je moet een parcours afleggen vol hindernissen, dus je moet goed kunnen sturen, kunnen springen en over het nodige lef beschikken, en dit binnen een opgelegde tijd!

Vertrouwen is een van de basisvoorwaarden voor mooie prestaties in alle disciplines, en dat geldt in het bijzonder voor equifeel, een discipline waarbij de ruiter, terwijl hij in de piste met zijn paard meeloopt, moet laten zien hoe complex grondwerk kan zijn. Door middel van proeven met variërende moeilijkheidsgraad moet de ruiter zijn paard perfect kunnen laten verstaan wat hij wil, en het laten uitvoeren wat hij vraagt.

Teamsport 

Paardrijden wordt dan wel beschouwd als een individuele sport, je kunt de sport ook in team beoefenen, en je uitleven in disciplines waar het balspel een belangrijke rol speelt. Horseball bijvoorbeeld werd uitgevonden in de jaren '70, en is een mooie mix tussen paardrijden, rugby en basketbal. Twee teams van zes ruiters gaan met elkaar de strijd aan om de bal door de ring van de tegenploeg te mikken. Deze ringen staan aan beide korte zijden van het terrein opgesteld, op 4,5 m hoogte.

Ze mogen daarbij de bal niet langer dan 10 seconden bij zich houden, en al helemaal niet van hun paard komen om de bal op te rapen! Adembenemende acties gegarandeerd door de snelheid waarmee ze hun paarden van de ene naar de andere kant sturen. De aanvals- en verdedigingssystemen doen daarbij niet onder voor rugby of basketbal!

Ook polo is een teamsport: deze sport wordt gespeeld in teams van drie. De spelers hebben een mallet (een soort hamer) waarmee ze de bal in het doel van de tegenstander moeten slaan. Hou je van paardensport, maar wil je het liefst in een team spelen, aarzel dan niet langer: deze disciplines zijn echt iets voor jou!

WANDELSPORT

Hobby en buiten zijn

Er zijn ook andere disciplines dan eventing waar amateurruiters en outdoorliefhebbers aan hun trekken komen: de TREC (afkorting van 'techniques de randonnée équestre de compétition' of trektochten rijden in competitief verband, recreatieve eventing) bestaat uit drie onderdelen om paard en ruiter in openlucht te testen: een oriëntatierit, een terreinrit met hindernissen en een gangenbeheersingsproef. Paard en ruiter moeten dus in staat zijn om veilig buitenritten te kunnen maken, en kunnen omgaan met onvoorziene omstandigheden die wel eens kunnen opduiken tijdens een wandeling. Een brug oversteken, een riviertje doorwaden... deze hindernissen kunnen dus voorkomen op het opgelegde parcours.

Onlangs werd er nog een nieuwe discipline geboren, die heel geliefd is bij buitensporters: de Ride and run. Rij je paard? En hou je ook van hardlopen? Dan is dit misschien precies wat je zoekt. Deze sport beoefen je met z'n tweeën, op parcours van variabele afstanden. De ene rijdt paard, de andere loopt hard. Na een tijdje wissel je af. Afhankelijk van je wedstrijdniveau is het parcours langer of korter. Je komt gegarandeerd lekker moe thuis!

STRAND

De juiste club voor de juiste discipline

Hoe kies je nu de wedstrijddiscipline die het beste bij je past? In de eerste plaats volgens je smaak! Probeer ze zeker uit om te zien welke je het beste bevalt! Sommige ruiters houden het meest van buiten rijden, anderen willen technischer bezig zijn of gaan voor een teamsport.

Meestal leren clubs en hippische centra je de basis aan van dressuur en springen, en specialiseren ze zich in de een of andere discipline. Dit hangt natuurlijk ook af van de opleiding van instructoren, van de vraag en van de paarden en ruiters. De meest beoefende wedstrijddiscipline is het springen.

Je kunt natuurlijk ook een club kiezen afhankelijk van wat ze aanbieden, en aan welk soort wedstrijden ze deelnemen.

erkenning

In de praktijk heb je een basislicentie en een wedstrijdlicentie nodig als je wedstrijden wil gaan doen. De prijs van zo'n licentie hangt af van de gekozen discipline en het niveau. De prijzen van amateurlicenties zijn vrij betaalbaar.

Om deel te nemen aan professionele wedstrijden moet je al dieper in je portemonnee tasten. De kosten om aan de proeven deel te nemen verschillen ook heel sterk: afhankelijk van het niveau kunnen die variëren van minder dan 10 euro tot meer dan 400 euro voor een deelname aan een internationale competitie!  Maar nogmaals, het amateurniveau blijft goed toegankelijk.

Hippische centra hebben inzake transport meestal wel een speciale vrachtwagen om jou en je paard naar de wedstrijd te brengen. Vraag voordat je afspraken maakt informatie over de geldende tarieven, vaak worden die per kilometer berekend. Vraag ook informatie over het globale kostenplaatje van deelnemen aan een wedstrijd, en over de huur van je paard om te gaan uitblinken in de piste!

En nu is het aan jou om een discipline uit te zoeken. Aarzel vooral niet om er verschillende uit te proberen. Als je graag met paarden bezig bent, vind je sowieso iets naar je zin! Je moet je vooral kunnen vermaken, een band opbouwen met je paard en wedstrijd na wedstrijd je grenzen verleggen, wat je discipline ook is!