Tips voor een geslaagde duikvakantie 

Ben je van plan om op duikvakantie te gaan? Bereid je reis goed voor met de tips van Dune!
Ga je op duikvakantie? Je eerste, of ga je regelmatig? Ga je naar een nieuwe bestemming? Hoe bereid je zo'n tripje voor? Veel vragen duiken op bij de organisatie van zulke reis. Wij geven je enkele tips die je kunnen helpen bij de voorbereiding.

Duiken op vakantie

De goede materiaalkeuze

Een duiker houdt van zijn materiaal, want hij/zij kent het! En uiteindelijk zijn je gewoontes en je accessoires een kwestie van veiligheid. Je materiaal is echter redelijk zwaar en het maximale gewicht van je bagage is beperkt. Hoe maak je de juiste keuzes? Zij die het nog niet gewoon zijn, weten wellicht niet dat het niet nodig is om je duikflessen en lood mee te sleuren, omdat in het overgrote deel van de gevallen flessen ter plaatse zullen zijn. Wat betreft de thermische bescherming, richt je je beter even tot je reisagentschap of -organisatie om de condities van je bestemming te weten te komen. Kies dan de neopreen-uitrusting die hieraan het beste is aangepast. Vaak volstaat 1 uitrusting! Wat betreft je trimvest en ademautomaat: belangrijk is om je ademautomaat goed te beschermen, door hem in te pakken in een aangepaste tas. Weet ook dat je ook dit materiaal vaak ter plaatse kan huren, en vaak is de kwaliteit ervan gelijkaardig aan dat van jou. Om zeker te zijn kan je ze meestal ook vooraf reserveren. Controleer de batterijen van je duikcomputer. Ze zijn, afhankelijk van je locatie, niet makkelijk te vinden.

Dit zijn allemaal redenen waarom een duiker/reiziger rekening zal houden met het gewicht als hij/zij nieuw materiaal koopt. 

 

Een geslaagde vakantie betekent ook voorbereiden ... op de risico's

We keren even terug naar onze tips om je duikvakantie voor te bereiden. Eens we de keuze gemaakt hebben om er zo'n trip van te maken, vaak in het buitenland, doet iedereen er alles aan om van de reis een avontuur te maken om nooit meer te vergeten. De verwachtingen zijn zeer hoog! De evaring leert ons dat bepaalde elementen van je vakantie die vooraf niet goed voorzien of zelfs begrepen werden, tot lichte frustraties kunnen leiden. We bekijken even hoe we dit kunnen vermijden!

De risico's van een 'natuurlijke' en 'wilde' omgeving!

Elke bestemming belooft je plekken waar je haaien, schildpadden, dolfijnen, of andere diersoorten kan bewonderen. De zee is nochtans een 'wilde' omgeving, en dat hoort het ook te blijven. Elk moment dat je onderwater beleeft , elke haai of dolfijn die je ontmoet, is net zo mooi omdat ze 'echt' zijn! Indien we dit niet allemaal respecteren, ontstaat er een situatie waarbij de dieren niet langer vrij zijn en eerder in gevangenschap genomen worden, wat nu al op bepaalde plaatsen het geval is. Elke reizende duiker moet zich hiervan bewust zijn.

Tips voor een geslaagde duikvakantie

Laatste tips

Om te vermijden dat deze zaken je vakantie zouden dwarsbomen, hebben we enkele oplossingen voor jou:

~- Kies in het begin voor bekende duikorganisaties, vooraleer je zelf je eigen avontuur begint uit te schrijven.

- Lijst alle informatie die je kan vinden op websites en bij agentschappen op.

- Aarzel niet om vragen te stellen. Je contactpersonen zijn professionals die er zijn om jou te begeleiden.

- Reis de eerste keer in groep met duikers die de bestemming kennen. Zij zullen je kunnen geruststellen en behoeden voor mogelijke ongemakken ...