football sport fille

Voetbal: een jongenssport?

Het antwoord is natuurlijk nee. Maar we vermoeden dat er nog mensen zijn die hier niet van overtuigd zijn. Dus we komen met argumenten! Want voor ons is het heel duidelijk: voetbal is niet slechts een herensport. We hebben hier minstens 5 goede redenen voor. We lijsten ze voor je op, zodat je voor eens en voor altijd alle ongelovigen in je omgeving kunt overtuigen.

Dames en meisjes hebben ook de nodige kwaliteiten voor voetbal

Voetbal is in de eerste plaats een teamsport. Of dat nu een team van heren of van dames is, dat doet er niet zoveel toe... Voetbal is meer dan koortsachtig achter een bal aan rennen. We houden te veel van de sport om dat te geloven. En juist omdat we het zo'n mooie sport vinden, willen we ze gelijkmaken voor iedereen, en dus toegankelijker voor dames. 

Voetbal is een fysieke sport, want je hebt flink wat uithoudingsvermogen nodig om twee helften van 45 minuten, en soms langer, vol te kunnen houden. Ze vraagt ook techniek en een goede dosis tactiek. En vooral goed samenwerken als team, dat maakt vaak het verschil tussen winnen en verliezen. 

Goed nieuws: dames hebben al die kwaliteiten. En dat lijkt ons voldoende om te stellen dat voetbal inderdaad ook een damessport is. 

In sommige landen is voetbal populairder bij dames en meisjes

In Europa komt het damesvoetbal pas net op gang, en wordt het steeds groter. In sommige landen is de vraag of voetbal een heren- of damessport is nooit een vraag geweest. En voetbalsters hebben daar altijd in de schijnwerpers gestaan. 

Je weet natuurlijk over welk team ik het heb. Het nationale damesteam van de Verenigde Staten won het laatste WK. In de Verenigde Staten is voetbal absoluut een damessport. Hun mannelijke voetballers schitteren een stuk minder op internationaal niveau. 

Voor ons is het heel simpel: voetbal is noch een herensport, noch een damessport. Het is in de eerste plaats een teamsport. En een verhaal van passie. ;-)

sporten voor meisjes en jongens

Officiële en internationale wedstrijden vrouwenvoetbal

Dat de wedstrijden officieel zijn, is toch een goed teken, ook al kwam de damescompetitie pas veel later op gang dan de herencompetitie. Om je een voorbeeld te geven: FIFA organiseerde het eerste wereldkampioenschap voor heren in 1928, terwijl de dames tot 1991 moesten wachten op hun eerste wereldkampioenschap. Dat is eigenlijk wel wat te lang. Maar er is geen twijfel over mogelijk: voetbal wordt niet enkel meer gezien als herensport.

Er zijn natuurlijk verschillen tussen de landen, en in bepaalde landen krijgt het damesvoetbal een minder belangrijke plaats. Maar niet in België! Het nationale voetbalkampioenschap voor dames bestaat hier al sinds 1973, toen een tiental teams uit de Eerste Klasse tegen elkaar streden. Voor je algemene kennis: Standard Fémina de Liège haalde in de eerste klasse de meeste overwinningen: niet minder dan 15.

Op het hoogste niveau strijden de damesteams sinds 2015 tegen elkaar in de Super League. 

Voetbalsters inspireren nieuwe generaties

Dames winnen aan terrein in de voetbalwereld, op het veld en in de media. Want we praten er meer en meer over, en hun talenten worden steeds meer erkend en beloond. In België wordt de bekende Gouden Schoen jaarlijks uitgereikt aan de beste voetbalster uit de Belgische competitie, en het Franse tijdschrift France Football deelt ook al jarenlang de Gouden Bal voor dames uit. Die Europees erkende prijs wordt toegekend aan de beste voetballer, en nu dus ook de beste voetbalster, in de Europese competities.

In 2018 won Ada Hegerberg, de Noorse die uitkomt voor de Franse club Olympique Lyon, de eerste Gouden Bal voor dames. En ze maakte er meteen gebruik van om nieuwe generaties van jonge meisjes aan te sporen in zichzelf te geloven: “I would like to end this speech with some words to young girls all over the world, please believe in yourself”.

Ada Hegerberg inspireert nieuwe generaties. En zij is niet de enige. Talrijke voetbalsters zetten zich in om het damesvoetbal te verdedigen en de jonge generatie meisjes eraan te herinneren dat er een plaats voor hen is in het stadion, en niet slechts op de tribune. Net zo goed als voor de jongens.

sporten voor meisjes en jongens

Bestaat er zoiets als een sport exclusief voor mannen/jongens?

Neen. We kunnen het niet eenvoudiger zeggen. Je kunt je ook afvragen of basketbal of rugby een herensport is. Je kunt je die vraag stellen bij elke discipline. En het antwoord zal altijd, ongeacht de sport, hetzelfde zijn: neen. Want sporten, dat is voor iedereen. Heren én dames. 

We hoeven je er niet aan te herinneren dat er nog nooit een sport geweest is die exclusief voor dames bestemd was. En dat iedereen mag doen wat hij of zij wilt. We willen die boodschap graag uitdragen. En vragen daarbij jouw hulp ;-)