walking football

Walking football: voetbal zonder tackelen ... of rennen

Je bent altijd blijven houden van het voetbalspelletje? Komt dat even goed uit! Wij stellen je walking football voor, een sport om ook als senior prachtige goals te blijven maken!

Voetbal, het blijft toch leuker om het zelf te spelen dan naar de tv te zitten staren. En zelfs zonder dat je de mooiste dribbels of pegels hoeft boven te halen is het altijd de perfecte gelegenheid om een frisse neus te halen en je met vrienden te amuseren.

Maar wat als je benen of je hart niet meer meewillen? Geen nood, dan hebben wij de ideale sport voor je: walking football, een trend die is komen overwaaien uit Engeland. Bij dit soort voetbal mag je niet rennen én niet tackelen. Trap je nog altijd graag een balletje, lees dan vooral even voort. Wij leggen je de oorsprong, de regels en de voordelen van walking football uit:

Wandelvoetbal, een sport uit engeland

De sport is ontstaan in 2011, in Groot-Brittannië. Als kleine broer van een sport die in de UK een ware icoonstatus heeft, had deze nieuwe sport al gauw een hele schare aanhangers. Intussen zijn er maar liefst 2.000 clubs waar je kan wandelvoetballen!

En ook Frankrijk ging voor de bijl. De eerste clubs popten uit de grond in Bretagne, vervolgens veroverde de sport ook de grote steden.

En het principe is doodeenvoudig: mensen ouder dan 50 jaar de kans bieden om zich te blijven amuseren, iemand een bruggetje te geven of latjetrap te spelen. Meestal worden de teams trouwens ingedeeld volgens leeftijdscategorie: tussen 50 en 60 jaar en ouder dan 60 jaar.

Hoe werkt de sport nu juist? Voor wie echt geen mondje Engels praat, komen we meteen even tot de essentie: walking football is voetbal, maar dan al wandelend. Een beetje zoals snelwandelen? Daar komt het eigenlijk op neer ja. Zonder al te strikt te zijn is de regel wel dat je op elk moment de grond moet raken.

walking football

Walking football, hoe werkt het?

Je staat perplex? Laten we even de regels overlopen, die trouwens verschillen naargelang de club of federatie:

 

Wat de duur, het aantal spelers en de grootte van het veld betreft, heeft walking football veel weg van 'five-a-side', vijf tegen vijf zeg maar. Het grote verschil? Bij 5 tegen 5 span je je stevig en non-stop in, bij walking football wandel je.

 

Trouwens, als je toch de drang voelt om het op een lopen te zetten, dan krijg je meteen een vrije trap tegen. En afhankelijk van de regels kan het zijn dat je vrije trappen enkel onrechtstreeks mag nemen. De kans is dus klein dat je zult kunnen testen of je nog in staat bent om een bal over het muurtje in de winkelhaak te schilderen. Hoe dan ook, in heel wat clubs is de regel dat de bal niet boven de heup of het hoofd mag komen.

 

Het moet toch een eeuwigheid duren voor je al wandelend het veld over bent? Ja en neen, want heel vaak mag je de bal maximaal 3 keer raken voor je hem moet passeren.

 

En wat met de verdediging? Contact met je tegenstander is beperkt of zelfs volledig afwezig, en tackles zijn verboden. En valt dat even goed, want zo kom je zeker niet in de verleiding om een stevige sliding in te zetten ... en je te misrekenen.

Walking football, is dat leuk?

Ja! Allereerst draait het er bij walking football om dat je je kan blijven amuseren, door het voetbal aan te passen aan je leeftijd: minder of geen contact, een gedoseerde inspanning en minder belasting van je spieren en gewrichten. Walking football vereist allereerst dat je je basics perfectioneert: omdat je niet mag tackelen of rennen, ben je verplicht om goed te anticiperen en aan je positiespel in verdediging te werken. Het mag duidelijk zijn dat walking football je hersenen stevig aan het werk zet.

Daarnaast heeft walking football ook tal van voordelen in het dagelijkse leven: je valt ervan af, je suikerspiegel en cholesterol varen er wel bij, je hart- en vaatstelsel wordt gestimuleerd ... de ideale gelegenheid om je lichaam een tweede jeugd te geven, en toch nog wat competitief te zijn. Geef toe, toch net wat leuker dan een potje kaarten.

Maar dat is toch geen voetbal?

En waarom dan? Het kan best dat toen je jonger was, je weleens een partijtje voetbal speelde zonder echt doel, zonder voetbalschoenen of scheenbeschermers, en soms zelfs zonder een echte voetbal. En toch was dat óók genieten.

In heel wat aspecten heeft walking football alles wat de essentie van voetbal uitmaakt: passenspel, tactiek, teamspirit ... en een echt doel! En het is vooral een soort voetbal aangepast aan de fysieke capaciteiten van de spelers en speelsters.

En zoek je niet enkel spelplezier, maar ben je ook die winnaarsmetaliteit nog steeds niet kwijt, dan vind je zeker je gading in deze sport. Het klopt, versnellen, tackelen en schouderduwtjes zijn uit den boze. Een match win je dan ook door een goede balcirculatie, een slim positiespel en ploeggeest. Zowel je fysieke als je mentale paraatheid varen er wel bij!

We raden je trouwens aan om walking football uit te proberen, ongeacht je leeftijd: je visie op het spel en je positiezin zullen er enorm op vooruitgaan.

Walking Football: voetbal zonder tackelen ... en rennen

Merwen

Redacteur team decathlon

Vaste gast op playgrounds, bevlogen zaalvoetballer, fanatiek zwemmer en groot sportliefhebber in het algemeen.