hiking

Wandelen op de belgische gr's

België is dan wel een klein land, er zijn prachtige landschappen te ontdekken, en kilometers aan prachtige GR's.

België is dan wel een klein land, er zijn prachtige landschappen te ontdekken, en kilometers aan prachtige GR's. Het is de manier bij uitstek om de veelzijdige landschappen te ontdekken: van de kust langs de Noordzee tot de bossen van de Belgische Ardennen. En het mooiste is dat er binnen het GR-netwerk een route is voor ieders voorkeur en voor elk niveau. Wandel mee door ons overzichtje van Belgische GR-paden.

plan

1/ Wat achtergrond bij de GR's

De GR's in het kort:

De GR's of Grote Routepaden zijn gemarkeerde wandelroutes van verschillende afstanden en niveaus. In België bestaan er twee soorten: De Grote Routepaden of GR's en de Streek-GR's om een regio te ontdekken. Het eerste type loopt over grotere afstanden en verbindt regio's, steden en zelfs landen. Het tweede type is meer lokaal.Belangrijk: Streek-GR's zijn niet noodzakelijk korter. Over het algemeen zijn het lussen tussen 150 en 200 km. Daar ben je dus wel even mee bezig. Uiteraard is het niet verplicht om 130 km in een weekend te wandelen. Je kunt perfect een deel van de route uitkiezen. Iedereen doet dit zoals hij wil, en wees gerust, niemand zal je dat kwalijk nemen!

De weg vinden op een GR-pad:

Om de route te volgen, moet je de bewegwijzering volgen. En deze leren ontcijferen! Je kunt dit het best doen voordat je op pad gaat.

Om de zaken nog iets ingewikkelder te maken, kan de bewegwijzering variëren naargelang het land of het type wandelpad. In België zijn de markeringen twee strepen onder elkaar, rood en wit, of geel en rood, voor Streek-GR's of Belgische routes. We laten even een plaatje zien, zo is het gemakkelijker uitgelegd ;-)Om paniek te voorkomen bij een vervaagde of verdwenen markering, neem je ook een topografische kaart mee, en een kompas. Voor je vertrekt, moet je zeker weten dat je de kaart kunt lezen. Dat is immers niet vanzelfsprekend. Met een goede voorbereiding voorkom je dat je verdwaalt. Het zou jammer zijn als de wandeling verpest is doordat je de kaart verkeerd hebt gelezen.

Wat neem je mee en trek je aan?

Kaart en kompas, dat weet je al. Daarnaast kun je het best comfortabele wandelkleding dragen.Dat hangt natuurlijk af van het wandelpad zelf, en het weer. De basis is echter een paar schoenen die geschikt zijn voor de gekozen route. En indien nodig ook regenkleding, je bent immers nog steeds in België ;-)

In je rugzak neem je water en eten mee. Eventueel ook bescherming tegen de zon. En de onmisbare EHBO-set met daarin alles wat je nodig hebt om grote en kleine verwondingen te verzorgen.

GR en veiligheid:

Vergeet vooral de basics niet: een praktische en volledige rugzak. Voor je vertrekt, bekijk je de weersvoorspelling nog een laatste keer om zo nodig je plannen aan te passen.Drie uur in de regen wandelen: goed te doen, maar toch jammer. Acht uur wandelen in volle zon: nee, beter niet.

Als je met het gezin op wandeltocht gaat, moet je met iedereen rekening houden. Een wandeling van zes uur met veel hoogteverschillen en een kind dat meewandelt, is misschien niet het beste idee, zelfs als het een doorzetter is ;-)

hiking

2/ 5 Belgische gr-paden om te ontdekken:

Tot zover de theorie, laten we nu naar de praktijk gaan!Trek die wandelschoenen maar vast aan. We hebben een kleine selectie van GR-paden voor je samengesteld. Deze lijst is niet volledig, maar er zit iets bij voor iedereen.

hiking

Om van de belgische kust te genieten: de gr 5a.of kustroute:

In feite is de GR 5A een wandellus van meer dan 500 km door Vlaanderen. Je kan de hele route in verschillende etappes afleggen. Maar je kan natuurlijk ook een deel wandelen, zoals de 60 km langs Belgische kust van de Kustroute. Op het programma: het strand, de duinen, zandvlakten en natuurgebieden. Overwegend plat en erg leuk. Perfect voor gezinnen.

 

Je vertrekt in De Panne en komt aan in De Haan. Onderweg kom je langs verschillende kuststeden zoals Nieuwpoort en Oostende. Tussen elke etappe ligt zo'n 20 km. Bonus: de kusttram is vlakbij, waardoor je de wandeling kunt beginnen waar je maar wil.

hiking

Vlaanderen doorkruisen: de gr 128:

De GR 128 is een internationaal wandelpad dat Wissant in Frankrijk verbindt met Aken in Duitsland. In totaal is er 674 km bewegwijzerd, en 468 km daarvan loopt door België. Om aan deze wandeling te beginnen, beklim je eerst de Kemmelberg van 156 meter hoog. Gelukkig wel wat minder dan de Mont Blanc ;-)

De laatste Belgische etappe van deze GR ligt in Voeren, niet ver van de Duitse grens. Om tot daar te geraken, kom je onder meer door Moorslede, Gent, Moorsel, Leuven en Tongeren. Kortom, een mooie verscheidenheid aan landschappen.

hiking

Op ontdekking door de belgische ardennen: de gr 15:

Zet koers naar het zuiden om de Belgische Ardennen te ontdekken met dit GR-pad door het groen. Onderweg doorkruis je bossen, wandel je langs rivieren en ontdek je schattige dorpjes. Perfect voor natuurliefhebbers. Het voordeel: de Belgische Ardennen zijn relatief dunbevolkt. Je komt dus niet veel mensen tegen tijdens het wandelen, en dat waardeer je vast.

Om de 229 km van de GR 15 af te leggen, ga je van start in Aarlen, in het zuiden van Wallonië. Van daaruit gaat het richting Monschau in Duitsland. Onderweg loopt de route door een tiental dorpen, waaronder Attert, Bastogne, Manhay en ook Spa. Dat is misschien wel hét moment voor een pauze ;-)

Let op: Monschau ligt dan wel niet in België, het is de omweg meer dan waard.

hiking

Wandelen in de hoofdstad: de gr 579:

Als je houdt van steden en verharde paden, dan is de GR 579 voor jou. Deze route vertrekt vanuit Brussel en loopt tot in Luik via 161 km aan wandelpaden door Brabant. Het staat je natuurlijk vrij om alleen het stuk in de hoofdstad te bewandelen. Deze GR vertrekt vanaf de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele en loopt door het centrum van Brussel. Er zijn verschillende musea en interessante plaatsen vlakbij, ideaal voor culturele pauzes.

Alternatief: de RB BRU, een wandelgids met een tiental korte wandelingen in Brussel en omstreken.

Voor een panoramisch uitzicht:de gr 56:

De GR 56 is een wandellus van 168 km. Je vertrekt vanuit Sankt Vith, een dorp in het zuidoosten van België. Na afloop van de lus kom je ook weer uit in Sankt Vith, dat is logisch. Deze route doorkruist de Oostkantons en het natuurpark van de Hoge Venen, perfect voor natuurliefhebbers dus.

 

Ons advies: kies voor de lus rond Malmedy om het plateau van de Hoge Venen te ontdekken, waar je prachtige panoramische uitkijkpunten hebt. Dit is zowat de top van België, ook al is het eerder een 'topje'. Je ontdekt er ook het natuurgebied met zijn unieke flora en landschappen.

Dit is natuurlijk maar een klein overzicht van de Belgische GR's. Maar goed, het geeft je toch al enkele ideeën voor komend weekend. En de weekenden daarop. Dus, waar trek jij eropuit?

serrer_lacer_chaussure_teaser

Hoe strik je op de juiste manier de veters van wandelschoenen?

Als je wandelt in de bergen is het voor je comfort en veiligheid heel belangrijk dat je schoenveters op de correcte manier zijn aangespannen. Alleen zo worden je voeten goed ondersteund tijdens de hele tocht, zowel bij klimmen als bij afdalingen.

Hoe kies je de juiste rugzak - teaser

Hoe kies je de juiste trekkingrugzak?

Vertrek je op een wandeling van een paar uur of op dagtocht? Ga je fasthiken, trekken in de bergen of wil je met de rugzak een bepaalde streek ontdekken? We hebben precies de juiste rugzak voor jou!

Homme_gourde_randonnée

Tips voor het gebruik van je drinkfles

Ontdek onze tips om tijdens een wandeltocht je drinkbus of drinkfles in kunststof of metaal optimaal te gebruiken.