WELKE SOORT YOGA PAST BIJ JOU?

Yoga is een van die verborgen schatten die het ritme bepalen van het leven van duizenden mensen van over de hele wereld.

Welke soort yoga past bij jou?

Sinds het zo’n 5.000 jaar geleden is ontstaan in de Indusvallei, zijn de verschillende soorten in constante ontwikkeling geweest.

Tegenwoordig bestaat er een brede waaier aan methoden. Er bestaat ongetwijfeld ook één voor jou!

DYNAMISCHE YOGAVORMEN

Dynamische yogavormen eisen veel van je lichaam en spreken daarom vooral jongeren in goede gezondheid aan.

Ze zijn uitermate geschikt voor iedereen die al aan een andere sport doet die veel concentratie, lenigheid en uithoudingsvermogen vergt, zoals hardlopen, duiken, surfen of dansen…

Yoga is zeer heilzaam in combinatie met andere activiteiten en je ziet steeds meer topsporters aan yoga doen om hun prestaties te verbeteren.

Jongeren die net aan hun eerste baan beginnen en adolescenten zullen ook kunnen genieten van deze disciplines, die ze zal helpen hun stress los te laten en nieuwe energie te vinden.

Dynamische yogavormen

WELKE SOORTEN YOGA ?

L’Ashtanga: deze vorm van yoga is gebaseerd op verschillende yogaseries die aan een vlot tempo worden uitgevoerd. Hij gebruikt verschillende ademhalingstechnieken (Ujjai + Vinyasa). Deze yoga is zeer dynamisch en zal je lichaam zuiveren en ontdoen van gifstoffen.

Hot Yoga: deze vorm van yoga is geïnspireerd op de bikram yoga, die naar haar oprichter werd vernoemd, en wordt uitgevoerd in sessies van 1,5u in een zaal die verwarmd is tot 40°. Deze yoga trekt vooral mensen aan die zin hebben om te bewegen, leniger te worden en veel te transpireren, maar ook die gewicht willen verliezen.

Iyengar: dit is een zeer lichamelijke vorm van yoga, met veel aandacht voor verschillende houdingen, waarbij er ook veel wordt gewerkt met ademhalingstechnieken. Om de perfecte houding te bereiken, gebruiken yogi’s voor deze vorm riemen, blokken, muren…

Nu ken je de belangrijkste bestaande yogavormen, en kun je de vorm kiezen die bij jou past.

Weet wel, het gaat hier maar om een klein deel van de verschillende soorten; er zijn nog ontelbaar veel meer methodes en er zijn er altijd nieuwe in ontwikkeling!

Het is nu aan jou om te mediteren over welke yoga het beste aansluit bij jouw wensen!

ZACHTE OF ONTSPANNENDE YOGA

Zachte en ontspannende yogavormen zijn geschikt voor iedereen en voor elke leeftijd, om soepel en in vorm oud te worden!

Ze spreken actieve jongeren aan, maar ook gepensioneerden die op zoek zijn naar een gevoel van welzijn; mama’s die op adem willen komen en mensen die opgehouden zijn met sporten en rustig aan, zonder risico’s voor hun lichaam, het weer willen opnemen…

zachte of ontspannende yoga

WELKE SOORTEN YOGA ?

De Hatha yoga: dit is de wijdst verspreide vorm in het Westen. Ze is ideaal om je lichaam na een lange werkdag rustig te laten ontspannen, tot rust te komen en in slaap te vallen. Ze is gebaseerd op ademhalingstechnieken (pranayama), staande of zittende houdingen (asanas) en dynamische houdingen.

De Yoga Nidra: dit is de meest relaxerende , die verwant is aan de sofrologie. Ze is zeer effectief tegen stress. Deze yoga is gebaseerd op concentratie- en ademhalingsoefeningen.

De Restorative Yoga: in deze discipline wordt heel veel belang gehecht aan de verschillende houdingen. Ze worden lange tijd aangehouden, op muziek, in het halfdonker. Deze yoga is uitermate goed voor de recuperatie en versoepelt het lichaam op een rustige manier. Ze is ideaal voor mensen die aan het revalideren zijn en voor zwangere vrouwen.