dochter die met haar vader zwemt

Hoe tel je het aantal baantjes tijdens het zwemmen?

.

Welke zwemmer is nog nooit helemaal opgegaan in een zwemtraining?

Jezelf verliezen in een zwemsessie: een reëel en vaak voorkomend probleem voor de chloorverslaafde, en op zijn zachtst gezegd irritant.

Nabaiji geeft je enkele tips mee zodat je de woede van je trainer kunt vermijden, want goede tellers zijn goede zwemmers!

mensen die een zwemwedstrijd doen

Alfabetisering van je baantjes

Ben je de cijfers beu? Probeer het eens met letters!

Het concept is als volgt: in plaats van dat je voortdurend in je hoofd het aantal baantjes of retours dat je hebt gezwommen, herhaalt, geef je een letter aan elke 100 meter of 50 meter.

Concreet wil dit zeggen dat je eerste 100 meter de letter "A" krijgt, dus herhaal je in je hoofd een woord dat begint met een "A". De tweede 100 meter valt onder "B" enzovoort.

Onze hersenen houden van associaties. Een woord verbinden aan een hoeveelheid zorgt ervoor dat je de draad niet zo gemakkelijk kwijtraakt tijdens je zwemtraining!

Bereken je tijd op 100 meter

Deze tweede oplossing vraagt een kleine oefening voor je aan je training begint.

Je moet je tijd meten op 100 meter met trainingssnelheid. Deze tijd rond je vervolgens naar boven af naar x minuten precies of x minuten 30 seconden. Als je je baantje bijvoorbeeld zwemt in 1 minuut 35 seconden, dan is de uitkomst 2 minuten. Als je 1 minuut 15 seconden zwemt, dan is de uitkomst 1 minuut 30 seconden.

Als je dit eenmaal hebt gedaan, kan je probleemloos je tijd bijhouden, ofwel met een klassiek horloge of met de klok die in bijna elk zwembad hangt.

Als je vaak de tel kwijtraakt, leer je dan aan om aan het begin een blik te werpen op een stopwatch of klok en gebruik de tijd om af te leiden welke afstand je hebt afgelegd.

Je zwemt 100 meter in ongeveer 1 minuut en 30 seconden? Dat wil zeggen dat als je 10 minuten geleden bent begonnen, je 600 meter hebt afgelegd en je bijna aan de 700 zit!

man die met een plakboard

Plan je trainingen slim

Variatie aanbrengen in je zwemtraining heeft niet alleen verschillende lichamelijke (training van al je spieren) en geestelijke (doorbreken van de sleur) voordelen, maar is ook beter op het vlak van organisatie.

Door je zwemtraining in kleine stukjes op te delen, zal je gemakkelijker kunnen bijhouden hoe ver je bent.

Je training moet sowieso uit drie grote verschillende delen bestaan: de opwarming, de “reeksen” en de recuperatie.

Aarzel vooral niet om in deze delen je afstanden nog verder op te splitsen en denk er ook eens aan om trainingsmateriaal te gebruiken voor een nog duidelijker onderscheid.

Voorbeeld: kies in plaats van 1.000 meter aan een stuk te zwemmen voor 10 x 100 meter: 1 keer beenslag met plank / 1 keer met pull buoy.

De rusttijd hoeft niet erg lang te zijn, maar op deze manier raak je niet alleen je tel niet zo snel kwijt, maar kun je ook na elke 100 meter iets drinken en jezelf voor een betere vooruitgang tijdsdoelen geven.   

man die in de zwembad is na een spring

Piramidetraining

Dit is een van de beste manieren om je niet te verliezen in een zwemtraining en die tot in de puntjes te regelen.

Het is niet alleen een uiterst efficiënte manier om vooruitgang te boeken in het zwemmen, maar een piramidetraining is ook eenvoudig te onthouden en dus makkelijk uit te voeren zonder dat je afdwaalt.

Het idee is als volgt!

Als je 2.500 meter wilt zwemmen, deel je je training als volgt in:

-100 m + 200 m + 300 m + 400 m + 500 m + 400 m +300 m + 200 m + 100 m = 2.500 m

of

-1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 4 + 3 + 2 + 1 = 25 retours = 2.500 m.

Je hoeft dus maximaal (in een 50-meterbad) tot 5 retours te tellen, waardoor je geen steeds groter wordende getallen in gedachten hoeft te houden en je dus minder makkelijk de tel kwijtraakt!

Schrijf je training uit

Als je het jezelf echt gemakkelijk wilt maken, en dat is je goed recht, dan kun je je zwemtraining altijd zwart op wit op papier zetten, en het aantal baantjes van elk deel duidelijk noteren.

Je hoeft het papiertje dan alleen nog maar in een geplastificeerd zakje te steken en met je mee tot bij het water te nemen, waar je het naast je drinkbus neerlegt. Dan kun je er bij elk slokje even een blik op werpen, en klaar!