Alt/"volg me"

"Volg me"

Vertrouwen is de basis van de relatie tussen mens en paard. Die relatie draait zelfs om vertrouwen! Hier vind je enkele oefeningen die je paard zullen doen begrijpen dat jij bescherming biedt, zelfs als er een wolf zou opduiken!

Alt/"volg me"

Opbouw van de sessie

Alles begint met het inprenten van de signalen die je je paard wil geven. Wees dus nauwkeurig in wat je vraagt. De oefening draait om een cruciaal aspect van grondwerk.Wanneer je paard ervoor open staat, laat je het voor je staan met het hoofd in jouw richting .Je moet zijn aandacht zien vast te houden gedurende de volledige oefening. Bij de minste beweging die je maakt, moet het draaien om je te volgen en in jouw richting blijven kijken, maar zonder je voorbij te lopen.

Vergeet niet om tussen elke beweging door je paard aan te moedigen, te doen stoppen en te belonen. Zo zorg je dat je paard zich op zijn gemak voelt, ook op moeilijke momenten. Blijf niet te lang hangen bij dezelfde oefening en geef afwisselende taken zodat je rijdier zich niet gaat vervelen. Wanneer een taak te moeilijk blijkt, keer dan zeker terug naar een eenvoudigere oefening zodat je paard het zelfvertrouwen behoudt.

Alt/"volg me"

De zijwaartse beweging

Ga om te beginnen naast je paard staan zonder spanning op het longeertouw. Als het paard zijn hoofd niet naar je toe draait, drijf je zijn heupen zachtjes, eventueel met behulp van je longeerzweep, de andere kant uit. (Ter herinnering: je paard beweegt zijn bekken correct als de binnenheup voor de andere uit beweegt, onder de spiermassa). Je actie verplicht het paard zich te draaien en zijn hoofd te geven. Stop met signalen geven zodra je rijdier zich in jouw richting begint te draaien. Je paard moet stoppen zodra het voor je staat. Beloon je paard onmiddellijk met een aai over zijn hoofd.

Herhaal de oefening aan elke kant tot je rijdier goed begrijpt wat je van hem vraagt. Probeer nu hetzelfde resultaat te verkrijgen zonder de longeerzweep te gebruiken en nog steeds zonder spanning op het longeertouw.

Alt/"volg me"

De voorwaartse beweging

Nu je paard begrepen heeft dat het je moet volgen, ga je voor hem staan, met je gezicht in zijn richting, en neem je enkele stappen achteruit. Als hij je niet uit zichzelf volgt, kan je de voorwaartse beweging voorzichtig uitlokken met behulp van de longeerzweep. Tik drie keer zachtjes op de schouder van je paard. Stop met signalen geven zodra je rijdier zich in jouw richting begint te bewegen. Beloon je paard wanneer het voor je staat. Als hij te dicht bij je komt staan, drijf hem dan terug, zodat hij begrijpt wat zijn plaats is. Hou steeds een zekere afstand tussen jezelf en je paard. Zodra je rijdier beide oefeningen goed begrepen heeft, kan je de voorwaartse en zijwaartse bewegingen afwisselend oefenen zonder longeerzweep.

Alt/"volg me"

"Achterwaartse beweging"

Het doel van al dit grondwerk is ervoor zorgen dat je paard je bewegingen volgt. Wanneer jij zijwaarts gaat, draait je paard mee. Wanneer jij achteruit gaat, stapt hij vooruit. Wanneer jij vooruit gaat, moet je paard dus achteruit wijken. Breng je handen omhoog terwijl je voor je paard staat. Beschrijf een 'scherm' in de lucht met je longeerzweep en stap vooruit richting je paard. Je paard moet recht achteruit gaan, zonder aan het longeertouw te trekken.

Indien nodig mag je je handbewegingen iets feller uitvoeren om je paard te stimuleren, maar zonder het aan te raken. Als jullie deze oefening ook onder de knie hebben, beloon je je paard opnieuw. Je kan nu de voorwaartse, zijwaartse en achterwaartse oefeningen afwisselen.

Hindernissen nemen

Leg een balk op de grond. Je paard moet je nu volgen terwijl je een hindernis neemt: de balk. Stap over de balk terwijl je een voorwaartse beweging vraagt. Pauzeer kort wanneer het paard met de voorhand de balk heeft overgestoken. Pauzeer opnieuw nadat ook de achterhand over de balk heen is. Beloon tijdens elke pauze, ook als je paard twijfelt tijdens de oefening.

Als je paard het eenvoudig vindt, kan je het wat moeilijker maken. Laat de voorhand over de balk heenstappen en vraag dan een achterwaartse, zodat het paard één voorbeen aan elke kant van de balk heeft staan.

Zonder longeertouw

Om de sessie af te sluiten: indien je in een afgesloten plaats bent en je paard goed luistert tijdens oefeningen, kan je het longeertouw losmaken en de bewegingen opnieuw laten uitvoeren. Als je paard de taken goed begrijpt, zou het ze even goed moeten uitvoeren als aan het longeertouw en je nog steeds overal moeten volgen.

Lees onze tips!

straffen-belonen-paard-paardrijden-conditionering-R+-R-

Straffen en belonen

Als we spreken over communicatie met je paard, dan gaat het vooral over het gebruik van een gemeenschappelijke taal, die zowel paard als ruiter kunnen begrijpen en gebruiken. Het komt dan ook heel goed uit dat, zelfs als wij mensen hoofdzakelijk communiceren via een gesproken taal, en paarden via hun lichaamstaal, we iets gemeenschappelijks hebben: we leren grosso modo op dezelfde manier.

coaching paarden en ruiters

Wat je van paarden leren kan

Een paardencoach coacht paarden. Met die logica, trok ik naar Kim Nuyens, een paardencoach en dierencommunicator. Al snel leerde ik dat mijn basisbeginsel toch fout was. Een paardencoach coacht mensen.