De milieubeoordeling van onze producten

De milieubeoordeling van onze producten

Je hebt het wellicht al gemerkt op onze website: voortaan is de CO2-voetafdruk van onze kledingproducten beschikbaar.

Wat wil dat zeggen? Waarvoor en door wie kan dit worden gebruikt? Hoe gaan we te werk? Op deze pagina vind je alle uitleg! Omdat we bij Decathlon onze eigen producten ontwikkelen, zijn we een van de weinige bedrijven die een nauwkeurig cijfer van hun CO2-impact kunnen meedelen.

De milieubeoordeling van onze producten

Ecologische voetafdruk, co2e: we verduidelijken het een en ander

Als we het hebben over CO2-voetafdruk, dan hebben we het over de impact op klimaatverandering. Die wordt berekend door het meten van alle broeikasgassen (stikstof, methaan, koolstofdioxide, enz.) die door het product worden uitgestoten in alle stadia van zijn levenscyclus.
Om de interpretatie van deze voetafdruk te vereenvoudigen, zetten we deze gassen en hun impact om in een equivalent in kg. Daarom spreken we van kg CO2e, waarbij de "e" na CO2 staat voor "equivalent".

De milieubeoordeling van onze producten

Waarom ”kg co2e”? 

Dit is een eenheid die gecreëerd werd door het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change - de Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering) om verschillende broeikasgassen op dezelfde schaal te vergelijken en een duidelijk beeld te geven van de impact van een product of dienst.

Het IPCC schat bijvoorbeeld dat 1 ton methaan (wat een broeikasgas is) gemiddeld 28 keer belangrijker is in termen van vervuiling en opwarming van de aarde dan 1 ton CO2.

Samengevat: 1 ton methaan wordt in een milieueffectberekening dus meegeteld als 28 ton CO2-equivalent.
Dit betekent dus dat 1 ton methaan = 28 ton CO2e.

De milieubeoordeling van onze producten

Hoe moet ik dit beoordelen?

Nu we weten waar we het over hebben, willen we je helpen om de verschillende schalen te begrijpen. Een cijfer geven is niet genoeg, je moet het kunnen vergelijken met andere om het te begrijpen.

Om je een idee te geven, geven we enkele voorbeelden van vergelijking met een autorit volgens de CO2-databank van het ADEME (het Franse Agentschap voor Milieu en Energiebeheer):
• 1 kg CO2e = 5 km met een benzine-auto
• 10 kg CO2e = 50 km met een benzine-auto
• 50 kg CO2e = 250 km met een benzine-auto
• 100 kg CO2e = 500 km met een benzine-auto
• 500 kg CO2e = 2500 km met een benzine-auto
• 1000 kg CO2e = 5000 km met een benzine-auto

(Om het aantal kilometers te berekenen, deel je het aantal kg CO2e door 0,2.)

Maar 1000 km rijden met een benzine-auto, dat is toch heel veel?

Ja, dat lijkt veel. Toch is het belangrijk om deze cijfers in perspectief te zien om ze te begrijpen en te kunnen interpreteren. Want deze beoordeling wordt niet alleen gebruikt om de impact van onze producten te meten en te verminderen. Deze is ook bedoeld als hulpmiddel bij het kiezen van je aankopen.

Momenteel wordt de milieubeoordeling van onze producten alleen vermeld op onze kledingproducten. Ons doel is om deze score op ons hele aanbod te vermelden.

Voor een beter begrip gaan we impactgemiddelden wel vergelijken met andere producten dan kleding. Zoals je je kunt inbeelden, heeft de fabricage van een fiets een veel grotere milieu-impact dan die van een T-shirt. Dit kan worden verklaard door de materialen die nodig zijn voor de ontwikkeling (en met name de hoeveelheid, en dus het uiteindelijke gewicht), door het productieproces en door de acties die nodig zijn voor het onderhoud.
Voor een basic T-shirt (dus zonder technische eigenschappen) zal de gemiddelde impact ongeveer 8,79 kg CO2e zijn. Voor een fiets ligt het gemiddelde eerder rond de 96 kg CO2e (alles hangt natuurlijk af van het model).

Om je een beter beeld te geven, volgen hier enkele impactgemiddelden per product:
• Plastic drinkbus: 1,13  kg CO2e
• Helm: 3,77 kg CO2e
• T-shirt: 8,79 kg CO2e
• Schoenen: 12,28 kg CO2e
• "Backpack”-rugzak 19,38 kg CO2e
• Broek: 20,29 kg CO2e
• Jas : 30,70 kg CO2e
• Fiets: 96 kg CO2e

Het kan trouwens interessant zijn om rekening te houden met andere criteria. De levensduur van een fiets bijvoorbeeld, is veel langer dan die van een T-shirt (de fietsen van onze grootouders die we met veel plezier opknappen zijn daar het beste bewijs van!). Een fiets kan niet alleen honderden keren worden hersteld, hij kan ook je dagelijkse transportmiddel worden en je zo helpen je eigen ecologische voetafdruk te verkleinen.

Wat is het verband tussen beoordeling, ecodesign en milieuscore?

Zoals je begrepen hebt, is het beoordelen van onze producten voor ons een manier om zo transparant mogelijk te zijn en je in staat te stellen een weloverwogen keuze te maken bij je aankoop. En dit gaat via ecodesign en de milieuscore:

De milieubeoordeling van onze producten

Waarom en op welke manier beoordelen we onze producten?

De milieubeoordeling is een proces dat bestaat uit het nauwkeurig meten van de milieueffecten van een product in alle stadia van zijn levenscyclus (klimaatverandering, uitputting van fossiele hulpbronnen, watervervuiling, enz.). Bij de beoordeling van een product houden we daarom rekening met de winning van de grondstof, het transport van de grondstof naar de fabriek die deze verwerkt, de verwerking zelf, de productie, het transport van het eindproduct, het gebruik en het einde van de levensduur.

Om een ​​product te beoordelen, doen we een beroep op bestaande gegevens van het ADEME, een onafhankelijk agentschap dat door de (Franse) overheid gefinancierd wordt. Dit garandeert de onpartijdigheid en juistheid van de verstrekte gegevens. Met deze gegevens kunnen we stellen dat dit onderdeel, dit materiaal of dit fabricageproces zoveel CO2 uitstoot. Eenvoudig gezegd: we gaan uit van een product (waarvan we alle fasen van de levenscyclus kennen aangezien we de productontwikkelaars zijn), we vergelijken het met de gegevens van ADEME en zo weten we de impact van het product.

Dit uitgebreide beeld van de impact is om twee redenen nuttig:

#1: voor ons, omdat het ons in staat stelt de juiste strategische beslissingen te nemen om de impact te verminderen. We beoordelen onze producten om ze milieugericht te ontwikkelen, door onze teams de juiste gegevens te verstrekken zodat ze materialen of productieprocessen kiezen die minder belastend zijn. Dankzij deze gegevens kunnen we ons CO2-traject op lange termijn aansturen en de activiteit van Decathlon in de toekomst compatibel maken met de planetaire grenzen.
#2: en voor jou! Met deze informatie kan je bij je aankoop rekening houden met dit steeds belangrijkere criterium.

EN MORGEN?

Naast de impact op klimaatverandering meten onze teams ook andere effecten die verband houden met de hele levenscyclus van onze producten. Binnenkort kunnen we je informeren over de impact van onze producten op de vervuiling van zoet- en zeewater (ook wel "watereutrofiëring" genoemd). Evenals over hun impact op de menselijke gezondheid door luchtvervuiling.