Trekking

Alleen op reis: leer wat je als backpacker juist wel en juist niet moet doen

Je zit klaar op weg naar het avontuur, je rugzak in de bagageruimte...

Je zit klaar op weg naar het avontuur, je rugzak in de bagageruimte... Nu begint de opwinding en angst toch wel toe te slaan! Je gaat alleen op pad om de wereld te ontdekken, overlopend van enthousiasme en duizenden vragen over het hoe. Wij geven je een aantal suggesties mee over wat je juist wel en juist niet moet doen als je alleen op reis vertrekt. Yolo!

Trekking

Wat moet je wel doen als je alleen op reis gaat

Alles begint met een goede planning en de juiste uitrusting! Neem dus voordat je de deur achter je dichtgooit en "op naar avontuur!" roept de tijd om uit te zoeken waar je heen wilt en wat je mee moet nemen.

In de eerste plaats, de keuze voor de regio en het soort reis:

- Waar heb je zin in: bergen, zee, woestijn? Stad, platteland, pampa? Heb je inspiratie nodig? Bekijk dan eens de YouTube-video's van Little Gipsy, Anil B, Alex Vizeo of BeautifulDestinations, de Instagram-foto's van Camille, Mathilde Loubeyres, Bruno Maltor, Jonathan Bertin of Maxime Vermeulen of de Franse blogs "On met les voiles" en "Mes Ptits bouts du monde". Daar vind je zeker een bestemming die je aanspreekt!

- Plan je route zodat je een globaal idee hebt van wat je wilt gaan doen. Informeer je over de regio, het land, de speciale plekken, dingen die je niet wilt missen en werk een mooi programma uit. De Franse site globe-trotting.com kan je met zijn reisplanner hierbij helpen.

- Bedenk wat voor reis je wilt maken: backpacken of all in? Wees eerlijk met jezelf, hoe steek je in elkaar? Plan een reis die past bij jouw lichamelijke en mentale capaciteiten!

Als je deze keuze eenmaal hebt gemaakt, is het tijd om op zoek te gaan naar het juiste vliegticket. Vluchtvergelijkers Kayak, Momondo of Skyscanner kunnen je hierbij een handje helpen. Reserveer ook direct je eerste nachten op Hostelworld, Booking, Airbnb of, als je naar Azië trekt, op Agoda. Raak je de weg wat kwijt in al die reservaties? Installeer dan zeker de app TripIt, die toegang krijgt tot je mailbox, de route voor je uitstippelt en je herinneringen stuurt als je reis nadert!

Trekking

In de tweede plaats, pakken. De volgende dingen mag je zeker niet vergeten:

- Je identiteitspapieren en reisdocumenten. Maak voor het geval dat ook zeker een digitale kopie. Als je je telefoon, tablet of computer kwijtraakt, kan de Prey Anti Theft-oplossing ze terugvinden, vergrendelen of een alarm activeren. Gratis en superhandig!

- Betaalmiddelen: neem buiten je creditcard nog een andere creditcard of betaalkaart mee, dat kan nuttig blijken als je er een verliest; contant geld in euro en andere valuta is altijd handig; en denk ook aan een geldzakje dat je onder je kleren kunt steken. De app Trail Wallet is je beste vriend om je budget te beheren en je uitgaven in eender welke valuta op te volgen. Wil je een bedrag naar een andere munt omzetten, gebruik dan XE.

- Een toilettas, je reisapotheek, kleren die geschikt zijn voor het klimaat en je manier van reizen, een Michelin, Lonely Planet, Trotter of andere reisgids ... en denk eventueel ook aan je toestellen om in contact te blijven met de rest van de wereld en je reis mee vast te leggen.

Backpackers 2.0 downloaden Maps.me met kaarten die offline beschikbaar zijn, kopen een lokale SIM-kaart zodat ze op elk moment bereikbaar zijn of maken dankzij Wifispc gebruik van de wifi-netwerken, laten zich niet vangen door het weer dankzij Weather Pro, weten met TripAdvisor altijd waar te eten, lezen op een e-reader en sturen met de app Touchnote een ansichtkaart via hun smartphone.

Trekking

Wees niet bang om alleen te zijn 

Als je alleen op reis gaat, kan je ook verwachten dat je veel ... alleen bent. Dat spreekt voor zich. Maar dat is niet altijd zo eenvoudig! Soms merk je pas in de loop van je reis echt op hoe raar het is dat er niemand naast je staat.

Dat is niet erg, geen paniek. Na de eerste dagen ben je er al aan gewoon om alleen op de bus te stappen, te eten en de bezienswaardigheden alleen te bezoeken. Huil maar niet, zo zal je eenvoudiger reflecteren, naar jezelf kijken en terug tot jezelf komen. Ja, inderdaad. Dat kan al eens goed doen.

Het is pas als de momenten die je met jezelf doorbrengt niet langer leeg aanvoelen dat je reis echt betekenis krijgt, en dat je volop zal kunnen genieten van een bezoek aan een museum of de kleuren van het landschap. Ze zeggen niet voor niets dat zwijgen goud is! Als dat voor jou niet zo vanzelfsprekend is, zal deze reis zonder metgezel je dat zeker leren.

Trekking

Alleen op reis: een geweldige manier om mensen te ontmoeten! 

Met je tickets op zak is je eerste reflex misschien om de fora en sociale media af te struinen naar toekomstige reisgenoten. En waarom niet? Alleen reizen betekent nog niet dat je altijd alleen moet zijn, en gelukkig maar! Er bestaan verschillende tools om reizigers met elkaar te verbinden, waaronder Travello, Jetzy, Travel Buddies en Copines de Voyage, waar je gemakkelijk reisgenoten vindt.

Als je op je reis mensen wilt ontmoeten, zijn jeugdherbergen de ideale plek om gedachten uit te wisselen met backpackers van over de hele wereld. Gemeenschappelijke ruimtes om in te chillen, "blind test"-avonden, spelletjes, concerten, gedeelde kamers... alles is erop gericht om reizigers aan te moedigen met elkaar aan de praat te raken. Aah, die avonden dat je op kousenvoeten een slaapzaal binnenstapt en dan... recht op een plastic zak. Het hele gebouw wakker, aarrggghh !

 

Wat betreft het vervoer, zal je al sneller andere mensen ontmoeten door te carpoolen, de bus of de trein te nemen dan door in een taxi achter getinte ramen te stappen. Maar dat weet je zelf ook wel. Als je in een grote stad bent, download dan zeker Citymapper. Die app combineert alle mogelijke vormen van openbaar vervoer, zodat je je efficiënt door de stadsjungle kunt bewegen. Buiten de grote steden vind je met de app Rome2rio altijd de ideale route, of je die nu te voet of per trein, bus of carpooling aflegt.

Een ander goed idee is couchsurfing, waarbij je gratis bij een iemand thuis slaapt. Ook daar staan je mooie ontmoetingen te wachten, toffe bezoekjes in de drukte. Zit je graag met je handen in de aarde, dan is woofing misschien iets voor jou, waarbij biologische boerderijen je een dak boven je hoofd en wat te eten geven in ruil voor enkele uren werk per dag.

Maar dat is nog niet alles! Groepsrondleidingen zijn ook een ideale plek om fijne mensen te ontmoeten, net als rondleidingen van greeters, gepassioneerde vrijwilligers die jou hun lievelingsplekjes laten ontdekken! En wil je met al deze mooie mensen in contact blijven, dan is er Whatsapp of Skype.

Trekking

Wat moet je vooral niet doen als je alleen op reis gaat 

Een handdruk in plaats van een grimmige blik:

Vol wantrouwen zet je voet aan land als een doorgewinterde krijger, alleen maar uit op je eigen voordeel, je eigen overleving. Je gasmasker goed op zijn plaats, je pepperspray binnen handbereik, zo kan je dit vijandige en hopeloze gebied doorkruisen...

Laat het duidelijk zijn dat deze paranoïde blik niet de beste raadgever is voor je reis. Overal gevaren en slechte bedoelingen zien is niet alleen vermoeiend, het zal ook het plezier van je ontdekkingstocht volledig vergallen.

Je moet het spel van alleen reizen spelen, je laten meeslepen, je in deze nieuwe wereld storten en niet tegen de stroom vechten. Volg je gevoel, vertrouw op jezelf, en vertrouw op anderen als je instinct je dat ingeeft. Dat wil nog niet zeggen dat je iedere persoon die je tegenkomt met open armen tegemoet moet treden, maar zorg voor een positieve en open houding, en houd tegelijk ook voet bij stuk als je iets niet wilt. Door het spel ontspannen en vastberaden te spelen, zet je het geluk aan jouw kant en zal je van je reis alleen een droomreis maken!

Een overschot aan zelfvertrouwen is funest voor de backpacker

Voorbeeld 1 : Triomfantelijk aankomen in een klein hostel aan de rand van een verlaten weg in het diepe Nevada met een "Goedendag meneer, heeft u een kamertje voor mij vrij?!" kan een zeer slechte indruk maken. Nog geen woord spreken van de taal van het land dat je bezoekt is al geen goed begin, maar het dan ook nog eens luid en duidelijk verkondigen, dat is pas echt erg. Spreek je de taal niet vlot, gebruik dan Google Translate, leer met Duolingo de basis van de taal of blader door een conversatiegids om in elk geval te proberen jezelf verstaanbaar te maken. Je zal zien, dat verandert alles, opeens krijg je van alle kanten glimlachend hulp aangeboden!

Voorbeeld 2 : Je ziet jezelf al zitten. De glorie van de thuiskomt, het Homerische verslag van je "avontuur", van de talloze plaatsen die je hebt "bezocht", de een nog "ongelooflijker" dan de ander. Je hebt voor jezelf een strak parcours uitgestippeld, waarbij je veel vervoersmiddelen gebruikt, je waar nodig in het midden van de nacht aankomt, met een bende begeleiders die je van hot naar her brengen en je mee op sleeptouw nemen. Je slaagt erin om alles te bezoeken wat je wilde bezoeken, tot je erbij neervalt. En je hebt uiteindelijk nergens van genoten. Te veel willen doen op je reis is absoluut funest. Niet doen, dus!

Trekking

Let dus op met wat je wilt, wees niet te enthousiast of te gulzig. Als je alleen op stap gaat is er niemand die je tegen jezelf beschermt, en je raakt zo gemakkelijk verstrikt in het te veel willen en het gevoel van onoverwinnelijk te zijn. Kijk daar voor uit.

Vertel je vrienden en familie waar je heen gaat en vergeet niet om, als je langer dan drie maanden op stap gaat, een reisverzekering af te sluiten die eventuele problemen kan dekken. Neem niet te veel contant geld mee en houd altijd de nummers van de hulpdiensten, ziekenhuizen, consulaten en ambassades binnen handbereik. Ze zeggen niet voor niets dat voorzichtigheid de sleutel is tot succes!

We hopen dat je iets gehad hebt aan onze tips voor wie alleen op reis gaat. Is dat niet zo, des te beter, dan wil dat zeggen dat je al beschikt over gezond verstand en de knowhow van een echte reiziger. Aarzel ook zeker niet om je aanvullingen op dit artikel te geven! Deel jouw tips en ervaringen over alleen reizen in de opmerkingen.