basketball spelen

Basketbal: hoe kun je blessures en terugkomende pijnen voorkomen?

.

Basketbal is niet per se een contactsport, maar het blijft een fysieke sport waarbij het risico op blessures reëel is. Een onverzorgde blessure kan je hele seizoen in gevaar brengen. Niets is erger dan maandenlang te lijden onder een steeds terugkerende blessure die voorkomen had kunnen worden.

men tijdens Opwarming

Opwarming

Warm altijd op voordat je het terrein op gaat, of dat nu voor een wedstrijd of een training is. De ideale duur van een doeltreffende opwarming is ongeveer 20 minuten.

Hoe ga je te werk? Tijdens de eerste fase van de opwarming begin je met een vijftal oefeningen zonder bal: zijwaartse passen, heel kicks, knieën optillen, defensieve verplaatsingen… om dan te eindigen met een aantal sprints.

Tijdens de tweede fase kun je een aantal oefeningen met een bal doen, met name gericht op snelle richtingsveranderingen. Sluit af met een aantal shots, zowel bij de cirkel als er verder vandaan. Het belangrijkste is dat je er goed inkomt door de intensiteit van de oefeningen tot het einde van de opwarming steeds verder op te drijven.

jong tijdens een stretching

Stretchen

Verschillende studies hebben aangetoond dat het niet nodig is om voor het sporten te stretchen, maar het wordt wel aangeraden om het erna te doen, binnen de 2u na de beweging. Door na elke match of training een kwartiertje te stretchen, verklein je het risico op spierpijn. Stretchen verbetert ook je soepelheid en gewrichtsmobiliteit, waardoor het als preventie werkt.

Om geen enkele spiergroep te vergeten, kun je het beste in stappen stretchen. Eerst je bovenlichaam, dan je onderlichaam, 20 seconden voor elke kant. Begin dus met je nek, dan je armen, je bovenbenen, je kuiten en sluit af met je rug.

Je kunt het beste op blote voeten stretchen, zodat je meteen ook je voetspieren aanspreekt. De kou is niet bepaald de beste vriend van je spieren, want koude spieren kunnen moeilijker ontspannen. Voor een optimaal resultaat kun je dus het beste bij kamertemperatuur stretchen.

Je lichaam is een ongelooflijke machine en als je ongewone pijn voelt, is dat een teken van je lichaam. Als het stretchen vervelend gaat voelen, heb je je pijngrens bereikt. Adem dan langzaam uit en ontspan je spier.

jong gebruikt een bescherming van de elleboogen

Beschermende kledij

Tijdens het spelen kom je vaak in contact met anderen. Een harde elleboog- of kniestoot, eens vallen op de grond, … kan allemaal aanleiding geven tot een blessure. Om dit te vermijden, is er beschermende kledij ontworpen. Er zijn verschillende soorten.

Vooreerst ter bescherming van de elleboogen. Het contact dat je nu zal hebben met een tegenspeler via de elleboog, zal aangenamer verlopen. Vervolgens is er een ondershirt waarbij bescherming zit ter hoogte van de ribben. Als derde type beschermende kledij, heb je de ondershort. Dit garandeert dat de pijnlijke contacten op de bovenbenen sterk verminderen. Je spieren worden ook minder snel geraakt. Als laatste heb je nog de bescherming van de knieën. Gebruik dit en het contact met een tegenspeler of het vallen op de grond zal minder belastend zijn voor je knieën.

gebruiken van een beschermende kledij

Verzorg elke pijn meteen

Je voelt een steek in een spier? Sla deze spier in eerste instantie even over bij het stretchen, vooral als hij ook stijf is. Stretchen zou het kunnen verergeren.

Als je last hebt van een ontsteking, aarzel dan niet om de pijnlijke zone te koelen. De kou zal de pijn verzachten en de irritatie verlichten. Als het pijn blijft doen, werkt niets beter dan absolute rust. Enkele dagen afwezigheid en een bezoek aan een arts zijn beter dan een lang speelverbod en een blijvende kwetsuur.

Regelmatig drinken en een goede levenshygiëne (voeding, slaap) zijn onze laatste adviezen. Spelen met het juiste materiaal is ook belangrijk; controleer regelmatig de staat van je uitrusting, met name van je schoenen. Versleten schoenen geven vaak te weinig steun en kunnen blessures aan de enkels en knieën veroorzaken.

Voorkomen is beter dan genezen. Als je onze aanwijzingen opvolgt en altijd goed naar je lichaam luistert, zal je een heel aantal basketbalseizoenen kunnen doorlopen zonder last te krijgen van deze problemen!