header-checklist-wedstrijd

Wat heb je nodig voor een golfwedstrijd?

Je staat voor een nieuw seizoen en wil wel eens de kick van een golfwedstrijd beleven? Wij lijsten op wat je zeker mee moet nemen voor die hole-in-one en om als winnaar uit de bus te komen!

Een nieuw seizoen begint en je wilt in de voetsporen treden van de tijger... Om als de groten aan je (eerste) wedstrijden te beginnen, is het belangrijk dat je je geen zorgen hoeft te maken om je materiaal. Door je tas van tevoren in te pakken, kan je je volledig concentreren op swingen als Tiger Woods of putten als Phil Mickelson.

Heb je een nieuwe tas vol opbergruimte? Dan wordt het tijd om die efficiënt te gebruiken! Vul je tas met alle basismaterialen en enkele accessoires voor betere prestaties en meer gemak.

De basics

Zonder kan je niet spelen!

De checklist voor een golfwedstrijd

Ballen

Zelfs als je bij elke afslag de fairway raakt, is het belangrijk om meerdere ballen mee te nemen, voor als je een keer slecht slaat. Dan kan je met een tijdelijke bal verder spelen voor je je eigen bal weer hebt teruggevonden.
Denk eraan om je bal duidelijk te markeren, met bijvoorbeeld een gekleurde stip, zodat je jouw bal zeker kunt onderscheiden van die van je tegenspelers.

Clubs

Het maximale aantal clubs dat je in een wedstrijd mag gebruiken is 14. Als je met meer clubs aan de start verschijnt, heb je een sanctie aan de broek.
Controleer om verrassingen te voorkomen of al je clubs in je tas zitten. Neem enkel clubs mee waarmee je kunt spelen en die je zeker gaat gebruiken.
Het heeft geen enkele zin om een club mee te zeulen die de hele partij in je tas blijft zitten. Was je clubs voordat je thuis vertrekt, dat zorgt voor een betere spin, vooral met de wedges.

Tees

Steek meerdere tees in je tas. Dat kan altijd handig zijn als er eens eentje breekt bij de afslag. Neem enkele kunststof tees mee als de afslag vanaf een grasmat gebeurt en niet vanaf natuurlijk gras. Denk ook aan enkele oefentees voor de opwarming.

De checklist voor een golfwedstrijd

Handschoenen

Handschoenen zorgen voor een betere grip op je clubs. Voor een optimaal comfort kan je best meerdere handschoenen meenemen, bij voorkeur twee: een speelhandschoen en een droge handschoen, voor als je handen gaan transpireren van de hitte. Op die manier kan je de 9 laatste holes nog in dezelfde omstandigheden spelen als de eerste 9.
Als je op een regenachtige dag of bij lage temperaturen speelt, kies je best voor een paar wintergolfhandschoenen. Zo glijdt je ene hand niet meer weg van de club door al het water en is je andere hand beschermd tegen de elementen.

Schoenen

Vergeet voor een optimale grip bij je swing en meer comfort tijdens het wandelen over de fairway zeker je golfschoenen niet. Bij partijtjes in de regen of op drassig terrein kies je best voor waterproof schoenen, bij een zonovergoten golfbaan ga je voor ademende en lichte schoenen.

Water

Water is absoluut onmisbaar in je golftas. Je bent zo'n 4 tot 5 uur lang buiten en legt daarbij een tiental kilometer af: je lichaam spant zich in en verliest dus water. Als je niet voldoende drinkt, presteer je slechter en breng je jezelf in gevaar.
Als je in de zomer speelt, neem dan, afhankelijk van hoe warm het is, 2 tot 4 liter water mee in de daarvoor voorziene vakken in je tas. Er zijn zelfs tassen met een koelvak, waarin je je water de hele partij lang koel kunt houden. Als je in de winter speelt, moet je ook voldoende drinken: ook al heb je geen last van de zomerhitte, je lichaam transpireert wel.

Accessoires 

Om niets tekort te komen op de baan!

De checklist voor een golfwedstrijd

Pitch fork

De pitch fork is een onmisbare tool om de greens te beschermen. Zo kan je de pitchmarks van jouw ballen op de green, en eventuele andere die je tegenkomt, herstellen.

Handdoek

De handdoek kan twee functies hebben: om je clubs mee af te vegen, of om jezelf mee af te vegen. Neem daarom twee handdoeken mee: eentje aan de buitenkant, om het clubblad mee schoon te maken en gras en aarde mee te verwijderen, en een binnenin, om transpiratie of regen mee af te drogen.

Paraplu

Je hebt in elk weer een paraplu nodig. Hij beschermt jou en je tas natuurlijk bij regen, maar hij beschermt dankzij de uv-werende behandeling ook tegen de zon. Zo heb je schaduw waar je ook bent op de baan, of je nu onder bomen staat of midden op de fairway.
Een paraplu is vooral een goed idee als je een golftrolley gebruikt, zodat je hem niet de hele partij hoeft mee te slepen.

Warme of regenkleding

Als het weer niet al te best mee zit of wat wisselvallig is, kan het altijd een goed idee zijn om warme kleding, zoals een trui, of regenkleding of een windjack mee te nemen. Zelfs als je het niet per se nodig hebt, is het toch fijn om het niet vier uur lang koud te hebben of doorweekt te zijn

Gps / afstandsmeter

Als je een afstandsmeter of gps gebruikt, controleer dan zeker van tevoren of je nog voldoende batterij hebt en of je apparaat up-to-date is. Zo is hij zeker klaar voor gebruik.

Golftrolley

Wil je een golftrolley gebruiken, controleer dan zeker vooraf of die toegestaan zijn op de baan waar de wedstrijd wordt gespeeld. Is dat in orde, controleer dan of je trolley goed rolt en vlot open en dicht gaat.

Iets te eten

Denk er aan om iets te eten mee te nemen, zodat je geen trek krijgt op de baan. Speel je rond etenstijd, neem dan wat boterhammen mee of een snelle maaltijd om je honger te stillen. Denk ook aan wat zoete snacks, zoals graanrepen of gedroogd fruit, om hypoglykemie te voorkomen.

Niet vergeten

Je portemonnee: 

Je portemonnee is weliswaar geen golfaccessoire, maar toch handig als je je rustig op je wedstrijd wilt voorbereiden. Zo kan je de green fee betalen en eventuele oefenkosten. En als je trek krijgt, kan je hem goed gebruiken bij de 19e hole, die vaak vlakbij het clubhuis ligt...

Voorbereiding van de baan: 

Om zeker op tijd te zijn en ontspannen aan je partijtje te kunnen beginnen, controleer je vooraf de begintijd op de site of bel je de club even op. Je kunt je slagen ook van tevoren plannen, door het greenbook zorgvuldig te bestuderen. Dankzij de luchtfoto van de fairways kan je je op obstakels voorbereiden die je aan de afslagplaats niet kunt zien.

Een laatste tip: laad je tas niet te vol, je moet hem immers 5 uur lang meedragen.
Dat is het, je tas is ingepakt, je bent helemaal klaar om de greens te veroveren. Je hebt een volledige tas met alles wat je nodig hebt van de afslag bij hole 1 tot het putten van hole 18. Je kunt de inhoud van je tas natuurlijk nog aanpassen aan jouw noden en uitrusting. Geniet ervan!

Deze tips zullen je misschien ook interesseren:

header-inruimen-golftas

Hoe je golftas indelen?

Hoe bereid je je tas voor op een partijtje golf? Volg onze tips voor een perfect en handig ingedeelde tas!

thumbnail-outfit-regen-golf

Hoe kies je je golfoutfit voor regenweer?

Wordt er zacht weer met regenbuien voorspeld? Hangt er regen in de lucht? En toch heb je zin om te gaan golfen? Dat kan, maar zorg er dan voor dat je droog blijft terwijl je speelt!

De juiste uitrusting voor beginnende golfers

Je fysieke paraatheid bij golf, een belangrijk gegeven

Golfen, dat is toch gewoon gezellig over een golfbaan kuieren? Wel ... niet helemaal. Ook golfers moeten over een goede fysieke conditie beschikken om ervoor te zorgen dat elke slag doeltreffend is. Netjes. En mooi... Een goede basisconditie is dan ook een must.

Hoe plant je een golftee in de grond?

Hoe plant je een golftee in de grond?

Ontdek de tips van Inesis om je golftees perfect in de grond te platen voor elke afslag!

Handige weetjes voor je eerste golfwedstrijd

Zeven handige weetjes voor je eerste golfwedstrijd

Waar moet ik staan op? Wanneer moet ik spelen? Wat moet ik doen als mijn bal in het water valt? Ontdek de basisregels met onze zeven eenvoudige en handige weetjes.

golf spelen oefeningen spelvormen

Wat zijn de belangrijkste spelvormen in het golfen?

1-tegen-1 of in team, golfen kun je op heel wat verschillende manieren zodat het nooit saai wordt! Stroke Play, Match Play, Foursome, ... Zeggen deze termen je helemaal niets? Ontdek de regels en daag je vrienden uit voor een wedstrijdje op de green.