Donsjas, trui, fleece: wat is de juiste keuze voor je wandeltocht?

Dus: donsjas, trui of fleece? Wij helpen je kiezen!

pull_polaire_doudoune_comment_chosir_quechua

De keuze van de tweede, warme laag voor je wandeltocht is afhankelijk van drie criteria: de intensiteit van je inspanning, de buitentemperatuur, en of de laag winddicht en waterafstotend moet zijn.Dus: donsjas, trui of fleece? Wij helpen je kiezen!

De intensiteit van je inspanning

Ga je aan het strand wandelen, of maak je een boswandeling met je gezin? Als je nauwelijks hoogteverschil moet overwinnen, is je inspanning relatief licht. In dat geval kies je best voor een comfortabele wandeltrui die speciaal voor dit gebruik is ontworpen. 

Ben je echter een liefhebber van wandeltochten met veel hoogtemeters, dan is je inspanning zwaarder en je transpiratie heviger. Berg- en sneeuwwandelaars en trekkers kiezen best voor een fleece of een ademende donsjas, zodat overtollig vocht en warmte vlot worden afgevoerd. Lees vooral verder om dieper in te gaan op die keuze ;)

Usage_pull_randonnée_nature_NH500

De buitentemperatuur

Een fleece of een donsjas dus, maar er bestaan verschillende modellen die geschikt zijn voor lage of iets hogere temperaturen. Als je in de sneeuw gaat wandelen, is de lucht kouder en heeft je lichaam meer warmte nodig. Wij raden aan om in dat geval te kiezen voor een fleece voor sneeuwwandelingen, geschikt voor temperaturen onder de 4 °C.

 

Tussen 4 en 13 °C zijn fleeces voor in de bergen beter geschikt voor jouw warmtebehoefte.

Winddicht en waterafstotend

Twijfel je nog altijd tussen een donsjas en een fleece? Houd dan in gedachten dat een donsjas de wind beter tegenhoudt en een beter waterafstotend vermogen heeft dan een fleece. Als je er meerdere dagen opuit trekt en je verwacht wisselvallig weer, dan is een donsjas voor trekkers beslist de beste keuze!

doudoune_trek_forclaz