cc kniebrace

Hoe een kniebrace kiezen?

De knieën worden tijdens het sporten erg belast. Kniebraces zijn een uitstekende oplossing om het risico op blessures te verminderen en voor optimaal gewrichtscomfort te zorgen.

Dankzij de uitgeoefende compressie en de geïntegreerde verstevigingen, helpt de kniebrace je gewricht te ondersteunen. Preventief of na een blessure is een kniebrace het perfecte hulpmiddel bij sportbeoefening. We helpen je graag bij het kiezen van het model dat het beste bij je past. 

Waaruit bestaat een kniebrace?

Hoe een kniebrace kiezen?
Hoe een kniebrace kiezen?

Het tricot

Bij de meeste producten gebruiken onze teams compressietricot om het gewricht te ondersteunen door een homogene druk uit te oefenen. Dit tricot volgt de knie in al zijn bewegingen om maximaal comfort te bieden en de knie te stabiliseren. De meer rekbare of dunnere zones zijn ontwikkeld om zich aan te passen aan je lichaamsbouw en je maximaal comfort te bieden tijdens het sporten. Voor bepaalde toepassingen hebben onze ingenieurs ook fijne naadloze randen geïntegreerd om overtollige dikte te voorkomen en optimaal comfort te garanderen. Ten slotte is bij de kniebraces voor matige tot intensieve activiteit het tricot ook uitgehold om een betere ventilatie mogelijk te maken en zo transpiratie af te voeren.

WAARUIT BESTAAT EEN KNIEBRACE?

Antislipstroken in siliconen

Op de modellen voor activiteiten met hoge intensiteit, is een siliconen strook geïntegreerd in het tricot voor een goed positiebehoud en om te voorkomen dat het tricot afzakt. De gebruikte siliconen zijn ontwikkeld om lang mee te gaan en zijn bestand tegen meerdere wasbeurten en de wrijving tijdens het sporten.

Hoe een kniebrace kiezen?
Hoe een kniebrace kiezen?

De knieschijfring

De patella of knieschijf is het platte bot aan de voorkant van de knie. Alle kniebraces van het type ‘Strong’ (100, 500 en 900) hebben een knieschijfring. Deze houdt de knieschijf in zijn as en beperkt de wrijving van het kraakbeen in het gewricht. Dit type kniebrace is aangewezen voor mensen met bijvoorbeeld het patellasyndroom.
De knieschijfring absorbeert de trillingen en beperkt zo pijn en het optreden van artrose. 

Hoe een kniebrace kiezen?

De baleinen

De baleinen aan weerszijden van de brace worden gebruikt om het gewricht te stabiliseren en te geleiden en zo de knie in zijn as te houden. Dit is vooral interessant voor gebruikers die een kruisbandprobleem of chronische pijn hebben gehad. 

Hoe een kniebrace kiezen?

De straps

De straps hebben een dubbel doel: het aanspannen van de brace aanpassen aan de lichaamsbouw, maar ook de knie tussen de baleinen vasthouden om deze vast te zetten. Het strapsysteem is aangewezen voor mensen met problemen aan de gewrichtsbanden en helpt om de knie in zijn as te houden.

Welk type kniebrace is voor jou geschikt?

Hoe een kniebrace kiezen?

De preventieve kniebandage

De preventieve kniebandage oefent een gelijkmatige compressie uit om je gewricht te ondersteunen. Deze compressie helpt bij de behandeling van chronische pijn en stimuleert de knie om de hersenen alerter te maken. De bandage corrigeert chronische functionele instabiliteit en vermindert gewrichtsinstabiliteit. Ze is ideaal om het risico op blessures te voorkomen of pijn te verminderen.

De keuze van je preventieve kniebandage hangt af van de intensiteit van je sportactiviteit om hetzelfde ondersteuningsniveau te bieden:
- de Knee Prevent 100 is ontwikkeld voor een sportieve activiteit met lage intensiteit.
- de Knee Prevent 500 is ontwikkeld voor een intense sportactiviteit, ze zal meer comfort bieden en niet afzakken tijdens intense bewegingen.

Hoe een kniebrace kiezen?

Kniebraces na een blessure

Bij de kniebraces Strong 100, 500 en 900 wordt het gamma opgeschaald volgens de ernst van je pathologie. Dit betekent dat hoe meer je knie verzwakt is, hoe groter je behoefte aan ondersteuning is. Baleinen, compressietricot of geblokkeerd tricot dienen ervoor om het juiste antwoord te geven op je problemen en je gewrichtsaandoening te compenseren.

Er zijn twee soorten kniebraces die speciaal zijn bedoeld voor het hervatten van sport na een blessure:

De soepele kniebrace (Strong 100 en 500) met een echte stabiliserende rol. Hij ondersteunt en begeleidt de juiste beweging van het gewricht dankzij de verschillende accessoires zoals straps, flexibele laterale verstevigingslatten en een siliconen knieschijfring. Deze brace is ideaal wanneer je een verzwakt gewricht hebt.

Het assortiment versterkte kniebraces (Strong 900) is ontwikkeld om het gewricht te geleiden en zo overmatige bewegingen te beperken. De structurele baleinen in polymeer hebben twee scharnieren om de natuurlijke beweging van het gewricht te garanderen. Het zijn echte laterale versterkingen die de mobiliteit van de knie begeleiden en het gewricht ondersteunen zodat het slechts één mechanische en geleide beweging kan uitvoeren. Dit is ideaal om te helpen bij het hervatten van een sportactiviteit na een gewrichtstrauma.

Voor kniebraces die bedoeld zijn om het sporten te hervatten, hangt de keuze af van het niveau van ondersteuning dat je zoekt en de ernst van de pathologie waaraan je lijdt. Hoe meer je knie verzwakt is, hoe meer ondersteuning je nodig hebt.

De Knee Soft 100 is ontwikkeld om kniepijn te beperken dankzij de siliconen ring.
De Knee Mid 500 is ontwikkeld om chronische instabiliteit van de gewrichtsbanden te corrigeren.
De Knee Strong 900 is ontwikkeld voor het hervatten van sportactiviteiten na een matige knieverstuiking.

Wat is een kniebrace die gecertificeerd is als medisch hulpmiddel?

De ondersteuning die onze producten bieden, wordt mechanisch getest. Testprotocollen met geïntegreerde sensoren meten de druk die door de kniebraces wordt uitgeoefend. De compressie moet een minimumdrempel bereiken om effectief te zijn en door gebruikers te kunnen worden geclaimd.

Voor de kniebraces Knee Strong 500 en 900 die bedoeld zijn voor het hervatten van sport, werken onze teams samen met de Franse Nationale School voor Kunst en Ambachten, gespecialiseerd in werktuigbouwkunde. Met een mechanisch been simuleren ze verwondingen zoals gescheurde kruisbanden om de prestaties van onze producten te zien. Dit laat toe om het functionele aspect van onze kniebraces te valideren.

Tegelijkertijd voeren verschillende onderzoeksinstituten, zoals het Universitair Ziekenhuis van Rijsel en Boulogne-sur-Mer (Frankrijk), klinische proeven uit om onze producten als medische hulpmiddelen te valideren.

Ten slotte werken onze productontwikkelingsteams samen met drie fysiotherapiecentra voor dezelfde klinische onderzoeken. Patiënten met milde kniepijn testen de effectiviteit van kniebraces en worden medisch opgevolgd. 

Hoe een kniebrace kiezen?
Hoe een kniebrace kiezen?

Hoe de juiste maat van kniebrace kiezen?

Opgelet: de keuze van de maat is erg belangrijk omdat deze de functie van het product bepaalt; een te grote kniebrace zal bijvoorbeeld niet de verwachte compressie geven. Het is daarom essentieel om het model te kiezen dat overeenkomt met je lichaamsbouw.

Om de juiste maat te bepalen, meet je eenvoudig je knie 8 cm boven de knieschijf. Aarzel bij twijfel niet om hulp te vragen in de winkel. Je kunt ook steeds medisch advies inwinnen voordat je een keuze maakt.

Maattabel:
Tussen 36 tot 39 cm : maat 1
Tussen 39 en 43 cm: maat 2
Tussen 43 en 47 cm: maat 3
Tussen 47 en 51 cm: maat 4

Er zijn 3 categorieën kniebraces afhankelijk van de mate van ondersteuning en de sportieve behoefte die je nodig hebt: de preventieve (of proprioceptieve) kniebandage, de soepele kniebrace en de stijve kniebrace.

  • De soepele kniebrace

    De soepele kniebrace heeft een echte stabiliserende rol. Hij ondersteunt en begeleidt de juiste beweging van het gewricht dankzij de verschillende accessoires zoals straps, flexibele laterale verstevigingslatten en een siliconen knieschijfring. Deze brace is ideaal wanneer je een verzwakt gewricht hebt.

  • De preventieve kniebandage

    De preventieve kniebandage oefent een gelijkmatige compressie uit om je gewricht te ondersteunen. Deze compressie laat toe om de knie te stimuleren om de hersenen alerter te maken. Dit is ideaal bij het hervatten van een sportactiviteit.

  • De stijve kniebrace

    De stijve kniebrace heeft als rol het gewricht te geleiden om overmatige bewegingen te beperken. Stijve metalen accessoires beperken de mobiliteit van de knie en ondersteunen de structuur van dit gewricht zodat het slechts één mechanische en geleide beweging uitvoert. Dit is geweldig om te helpen bij traumaherstel.

Lichamelijke activiteit is niet onverenigbaar met het dragen van een brace, integendeel. Het belangrijkste is om het model te kiezen dat aan je behoeften voldoet, en de tijd te nemen om de maat te bepalen die bij je past.