hoe-kies-ik-een-fiets-mtb-band

Hoe kies ik een fiets- of mtb-band?

Een band is het gedeelte van het wiel dat contact maakt met de ondergrond. Hij wordt op de velg gelegd, binnenin de band zit een binnenband..
In een aantal bijzondere gevallen vormen de velg en de band één luchtdicht geheel en heb je geen binnenband nodig: we hebben het dan over het Tubeless-systeem.
Een band wordt gekenmerkt door verschillende aspecten: de lengte en de breedte, het gebruik en de voordelen. Je moet weten dat er heel wat verschillende soorten banden bestaan, die stuk voor stuk passen bij de fiets, de persoon, de omstandigheden en het terrein.

Bandenmaat van mtb's, hybride-, stads- en kinderfietsen

De lengte wordt meestal aangeduid in 'inch'. Een lengte van 14 inch (genoteerd als 14") komt overeen met heel kleine wielen van een kinderfiets of van bepaalde vouwfietsen. Bij 20" spreken we over BMX-wielen. Dan is er ook 26", de standaardmaat voor de meeste klassieke fietsen en MTB's voor volwassenen.

De dikte varieert tussen 1" (heel fijn) en 2,7" (heel dik). De meeste stadsfietsen zitten rond de 1,5 inch, de klassieke MTB's rond 2,0 inch.

Bij alle banden wordt de maat aangegeven op de band zelf. De notatie is van het type 26x1.9 (lengte 26 inch, dikte 1,9 inch).

Bandenmaat van racefietsen

Voor racefietsen wordt de bandenmaat  aangegeven in cm. Die is doorgaans 700 (28") en soms 650 (26").

De bandendikte of 'doorsnede' van de band gaat van 18 (heel dun) tot 25 (breed) of zelfs 35 voor cyclocrossbanden.

fietsen_band_stadfietsen_btwin

Stadsfietsen en mtb's

In de stad kies je best voor slickbanden. Die banden zijn nagenoeg volledig glad.. Ze hebben hier en daar wat profiel om het water af te voeren bij regen of in vochtige weersomstandigheden.

Deze banden moeten goed worden opgepompt (afhankelijk van de instructies van de maker op de binnenband). Hoe harder een band staat, hoe minder wrijving met de ondergrond.  Je kan dus veel gemakkelijker trappen en moet je minder inspannen om even snel te gaan met goed opgepompte, gladde banden. Op het asfalt en het beton in de stad geven gladde banden een uitstekende grip en een optimaal rendement.

Ook op het platteland, of als je zowel in als buiten de stad komt met je fiets, is het aangewezen om met vrij gladde banden te rijden.. Wat meer profiel is in dat geval wel nodig, om te vermijden dat je uitglijdt op zand of modder of onderuit gaat bij nat weer. Ze kunnen ook licht gekarteld zijn opzij voor een betere bochtenligging.

fietsen_racefietsen_band_btwin

Racefietsen

Bepaalde criteria zijn meer of minder van belang afhankelijk van het gebruik dat je van je racefiets maakt: uiteraard het gewicht van de band, maar ook de bandendikte of de ideale bandendruk om vlot te kunnen fietsen.

De bandendikte zal rond de 18 liggen als je op de piste rijdt of op heel effen fietspaden. Doorgaans zal bij een klassieke band je keuze rond de 22-23 liggen.. Als je je niet echt op je gemak voelt met dunne bandjes, of wanneer je in de eerste plaats op zoek bent naar comfort, dan zijn banden van 25 een uitstekend compromis. Cyclocrossers hebben speciale banden nodig (dun en met noppen), die meer of minder breed zullen zijn afhankelijk van de staat van het parcours (hoe slechter en/of hoe natter het erbij ligt, hoe breder en geprofileerder je banden moeten zijn).

De druk speelt een heel belangrijke rol, fijne banden staan erom bekend een optimaal rendement te bieden op de weg. Raadpleeg gerust de handleiding van de fabrikant voor meer informatie.

fietsen_mtb-band_btwin

Mtb

Afhankelijk van de discipline en de manier waarop je je MTB gebruikt kan het bandentype enorm uiteenlopen. Hier is de juiste bandenkeuze enorm belangrijk, aangezien het gevaarlijk kan zijn om de foute banden op je MTB te leggen.

Als je een recreatieve mountainbiker bent en in de stad of op het platteland rijdt, kies dan voor vrij geprofileerde banden. Ze mogen noppen hebben, maar geen te lange. Hoe fijner ze zijn (1,7", 1,8"...), hoe beter ze presteren op gemakkelijk terrein (asfalt, verharde wegen...).

Als je een intensievere mountainbiker bent (XC, trekking...) en bijvoorbeeld vaak in het bos te vinden bent, ook bij regenweer, dan moeten de banden nog meer profiel hebben en breder zijn (tussen 1,9 en 2,2 inch).

Mountainbikers die aan freeride, downhill of enduro doen en vaak in de bergen en op heel lastige tracks komen, kiezen best voor de breedst mogelijke buitenbanden (2,3" tot 2,7").  Ze moeten veel profiel en lange noppen hebben. De voorband moet ook opzij het nodige profiel hebben om bochten te kunnen nemen zonder dat je wegslipt.

fietsen_kinderfietsen_band_btwin

Kinderfietsen

Kies een klassieke band (niet in plastic bijvoorbeeld), het is immers belangrijk dat je kind een perfecte grip heeft. Let er zeker op dat je de juiste maat kiest, want kinderfietsen kunnen uitgerust zijn met heel wat verschillende wielmaten (van 14 tot 24 inch).

Bmx

Kies banden van 20" die speciaal gemaakt zijn voor de BMX (stevigere banden). Afhankelijk van de discipline (race, dirt, vrije tijd) kies je voor een meer of minder gladde band (betonnen ondergrond:  gladde band; zand: licht gegroefd).

Hoe kan je minder vaak lekrijden?

Pomp je banden op zoals aangegeven, zo kan je lekrijden het beste vermijden. Er bestaat ook een speciaal 'Tubeless'-systeem voor MTB's.