TS560 artengo tennis shoes

Hoe kies ik tennisschoenen?

Tennisschoenen zijn een van de belangrijkste onderdelen van je tennisoutfit. In deze informatiegids voor tennisschoenen zullen wij vanuit Decathlon jou assisteren in het maken van een weloverwogen keuze. Tennis ik af en toe, regelmatig of intensief? Op welke ondergrond speel ik? Wil ik comfort of goede demping in een schoen, of een compromis van beiden? Op al deze vragen geven we je in onderstaande gids een antwoord!

De keuze van tennisschoenen wordt gebaseerd op verschillende factoren: de mate van gebruik, de verschillende soorten ondergronden maar ook de technische aard van de producten. Wij zullen de belangrijkste voorbereidingen die je moet treffen voordat je een tennisschoen gaat kopen doornemen en daarnaast de belangrijkste tips bespreken. Bij Decathlon zien wij het als onze missie om sport toegankelijk te maken voor een breed publiek en daarom bieden wij zeer betaalbare tennisschoenen aan van ons eigen racketsportmerk Artengo.

Hoe kies ik tennisschoenen?

Spelniveau

Tennisschoenen moeten goed zitten, maar het is ook belangrijk dat ze blessures voorkomen. Er zijn een aantal criteria waar tennisschoenen aan moeten voldoen en waar je op moet letten als je nieuwe tennisschoenen wilt kopen. De frequentie is een belangrijke graadmeter bij het selecteren van de juiste tennisschoenen. Bij Decathlon maken wij onderscheid in de recreatieve, regelmatige en intensieve speler:

 • Tennisschoenen

  Voor recreatief gebruik

  Als je weinig bewegingsuitslag hebt, gaat de voorkeur uit naar comfortabele schoenen, zoals de Artengo 160 serie.

 • Tennisschoenen

  Voor regelmatig gebruik

  Als je gemiddeld intensief over de baan beweegt, ga dan voor meer demping om je gewrichten te beschermen. De Artengo 500 serie schoenen geven je meer demping en stabiliteit.

 • Tennisschoenen

  Voor intensief gebruik

  De Artengo 900 serie staat garant voor optimaal comfort, demping en stabiliteit. Deze schoenen zijn bedoeld voor spelers, die zich intensief over de baan bewegen.

Evenwicht en demping

Evenwicht

Je evenwicht is tijdens tennis een super belangrijk element en je kunt je voorstellen dat het vooral tijdens de opslag een van de prioriteiten is. Je tennisschoenen moeten je in staat stellen om goed je evenwicht te houden zodat jij je kunt concentreren op een juiste opslag.

Schokdemping

Doordat jij tijdens een potje tennis aardig wat druk uitoefent op je voeten, is het belangrijk dat je schoenen in staat zijn om deze klappen te kunnen opvangen. Vooral impact op je hiel, de bal van je voet en de binnen en buitenzijde van je voeten zullen het zwaar te verduren krijgen en een goede schokdemping is hierdoor erg belangrijk, ook om eventuele blessures te voorkomen.

-Hardcourt: op deze ondergrond speel je met een harde vloer waarbij de bal erorm opstuit wanneer die de grond raakt. Het spel gaat erg snel en schokken van je voeten moeten goed worden opgevangen, om blessures te voorkomen. Ook wordt de zool van je schoen warmer; hierdoor slijt de tennisschoen sneller en zul je een duurzame schoen nodig hebben voor je spel op hardcourt.

- Gravel: deze ondergrond is over het algemeen langzaam en de ondergrond biedt comfort. Rally's zijn vaak wat langer en er komen veel zijwaartse bewegingen in voor waarbij er over het gravel gegleden kan worden. Tennissers zetten zich vaak af en daarom moeten je schoenen een perfecte stabiliteit bieden als je op gravel tennist. Kies voor het tennissen op gravel een zool uit die je de juiste grip geeft zoals een visgraat profiel.

- Kunstgras: voor tennisschoenen op kunstgras verlies je snel grip als je een te gladde zool hebt. Daarom hebben kunstgras tennisschoenen een grof profiel en bieden zo de juiste grip en steun. Over het algemeen is de zool van een kunstgras tennisschoen groter, daardoor zul je meer grip hebben. Ook zitten er kleine noppen op de zool. Doordat kunstgras banen vaak met zand worden bestrooid, kun je sneller uitglijden, hierdoor heb je kleine nopjes nodig onder je schoenen waardoor je beter kunt afzetten.

- Tapijt: op deze ondergrond speel je in de hal waarbij het tempo van het spel vaak hoog ligt waarbij spelers zich snel verplaatsen. De juiste schokdemping en stabiliteit zijn hierbij cruciaal en zorgen voor de juiste steun en afzet. De tennisschoenen voor op tapijt hebben een gladde zool.

- Gras: op natuurgras wordt niet zoveel gespeeld ook doordat het lastig is om dit type ondergrond goed te onderhouden. Op gras vinden de snelste partijen plaats en rally's zijn over het algemeen kort. Tennisschoenen voor gras moeten een uitstekende grip bieden omdat grasbanen vochtig en daarom glad kunnen zijn.

Hoe kies ik tennisschoenen
tennischoenen_elke_surface

Verschillende ondergronden

Onze voeten worden tijdens een potje tennis aardig op de proef gesteld. Het is daarom belangrijk om juiste schoenen te dragen. Snelle en laterale (zijdelingse beweging) bewegingen met een afwisselende druk op beide voeten, om voor iedere bal te kunnen gaan zijn geen uitzondering. Tennissen op hard court, gras en gravel vraagt natuurlijk om een ander type schoen en tennisschoenen moeten ten alle tijden comfortabel en stabiel zijn. Je moet in staat zijn om snel van je plaats af te kunnen komen en het is belangrijk dat tennisschoenen voldoende weerstand bieden en een goede schokdemping hebben.

Type speler en comfort

Afhankelijk van je niveau kies je een paar tennisschoenen die aansluiten op je persoonlijke voorkeur. Zoals je ondertussen al weet maken wij onderscheid tussen recreatief, regelmatig en intensief niveau en het is erg belangrijk om te weten wat voor een type speler je bent (of je snel of traag beweegt). Als je traag of juist heel snel over de tennisbaan gaat, heb je schoenen nodig die daar bij passen. Daarnaast is het belangrijk te letten op de ondergrond waarop je speelt want je hebt op het gras een ander profiel nodig dan bijvoorbeeld op hard court of gravel. Hier later meer over.

Een tennisschoen moet voldoen aan een aantal essentiële criteria. Deze criteria zijn van toepassing op de verschillende slagen die je als tennisser uitvoert. Om het niet al te ingewikkeld te maken zullen wij in deze gids onderscheid maken tussen de opslag, de volley, de forehand en de backhand.

Hoe kies ik tennisschoenen?
Hoe kies ik tennisschoenen?

Karel

Product manager van alle tennisschoenen

Het is super belangrijk om de juiste maat tennisschoenen te kopen. Doordat je heel explosief moet kunnen zijn, dus ook snel tot stilstand moet kunnen komen is het belangrijk dat een schoen comfortabel zit. Een te kleine schoen geeft klachten omdat je met je tenen tegen de neus van de schoen aan komt en een te grote maat geeft onvoldoende steun tijdens zijwaartse bewegingen. Laat je daarom goed adviseren.