Hoe kies je de juiste fietstassen voor lange fietstochten?

Hoe kies je de juiste fietstassen voor lange fietstochten?

Ga je een lange fietstocht maken en weet je niet welke tassen je moet kiezen? In dit artikel geven we je graag de verschillende mogelijkheden!

Tijdens je reis bergen ze bijna al je bezittingen veilig op. Doordacht kiezen is dus de boodschap! Fietstassen voor lange fietstochten zijn er om je vrijheid te behouden maar ook om je onderweg comfort te geven. Ze moeten dan ook aan een aantal specifieke criteria voldoen. Met welke eigenschappen moet je rekening houden? Wat moet je je afvragen voordat je fietstassen gaat kopen? In dit artikel vertellen we je alles over fietstassen zodat je de juiste keuze kunt maken.

Klassieke fietstassen of bikepacking? 

Ga je een lange fietstocht maken, dan kun je je bagage op twee manieren meenemen. Meestal wordt er gekozen voor grote fietstassen die je aan de zijkant van je bagagedrager kunt vastmaken. Deze keuze voor comfort en vrijheid wordt meestal gemaakt door gezinnen, langeafstandsreizigers en andere toerfietsers, maar ook door iedereen die tijdens het fietsen gewoon wil genieten. 

De andere oplossing is een keuze voor efficiëntie en wendbaarheid, met compacte bagage die in het profiel van je fiets is geïntegreerd. In dat geval spreken we van bikepacking. Het is de ideale keuze voor offroad fietstochten, korte avontuurlijke tochten met zo weinig mogelijk bagage en ultratochten van sportieve fietsers. 

De keuze tussen deze twee soorten fietstassen hangt af van je reisroute, je ambities en je ervaring met lange fietstochten (maar je kunt gerust ook fietstassen van beide types combineren, daar vertellen we je later meer over.)

Om ervoor te zorgen dat je door het bos de bomen nog ziet, gaan we in dit artikel enkel in op de traditionele, klassieke fietstassen. Ons advies voor bikepackingtassen krijg je in een ander artikel. 

Hoe kies je de juiste fietstas voor lange fietstochten?

1/ Heb je een bagagedrager nodig om fietstassen te vervoeren?

Een bagagedrager is een must om fietstassen te vervoeren, tenzij je kiest voor bikepackingtassen (zie hierboven). Dergelijke tassen zijn specifiek ontwikkeld om zonder een bagagedrager te gebruiken. Deze 'rackless' tassen zijn flexibel en licht en bevestig je met klittenband of riemen meteen aan het frame, het stuur of de zadelpen van je fiets.

Je kunt echter niet zonder bagagedrager als je voor traditionele fietstassen wilt kiezen. Je fiets moet voorzien zijn van gaatjes in het frame om een bagagedrager voor- en/of achteraan te bevestigen.

Geen gaatjes in het frame? Kies dan voor een bagagedrager die je aan de zadelpen kunt bevestigen. Houd er wel rekening mee dat een dergelijke bagagedrager over je fiets hangt en dat je hem niet zwaar kunt belasten. Je kunt er meestal ongeveer 10 kg op laden, terwijl je op klassieke bagagedragers 40 kg kwijt kunt.

2/ Hoe kies je de juiste fietstassen om een lange fietstocht te maken?

Waterdichte fietstassen

Een plotseling hevig onweer of wat lichte regen die maar blijft duren. In dergelijke gevallen zal je blij zijn dat je voor waterdichte fietstassen gekozen hebt. Want je wil echt niet dat je tassen doornat worden en je langs de kant moet staan om je reserve-uitrusting, je tent en je slaapzak tevergeefs droog proberen te krijgen …

Voordat je in tassen voor fietsreizen investeert, is het belangrijk om na te gaan of ze waterafstotend zijn. Er zijn verschillende niveaus van waterdichtheid. De IPX6-norm garandeert een zeer hoge bescherming tegen zware regenbuien en overvloedig opspattend water langs alle kanten (100 liter/min). Zo kunnen je tassen moeiteloos het hoofd bieden aan de zwaarste weersomstandigheden. De toerfietstassen van Riverside zijn ontwikkeld om bestand te zijn tegen de meest gure klimaten ter wereld en voldoen aan deze norm. 

De IPX4-norm is iets minder veeleisend, maar tassen die hieraan voldoen zijn geschikt voor de meeste alledaagse situaties. Fietstassen met dit beschermingsniveau houden je spullen effectief droog bij regen of spatten. Ze zijn een goede keuze om in de zomer bijvoorbeeld enkele dagen in Frankrijk te gaan fietsen. 

.  Een lagere norm of helemaal geen norm? Dan zijn je tassen overgelaten aan de grillen van Moeder Natuur. Je kunt beschermhoezen gebruiken om het ergste te voorkomen. Verwacht echter geen wonderen, zelfs als je de hoezen op tijd aanbrengt zijn ze maar matig effectief bij hevige regenbuien en ook laten ze regelmatig opspattend water door.

Een betrouwbaar sluitsysteem

De waterdichtheid van een fietstas hangt af van de kwaliteit van de stof, maar ook van het type sluiting. De sluiting die je de beste waterdichtheid garandeert is de rolsluiting (roll top). Het is een eenvoudig en stevig systeem dat afdoende bescherming biedt tegen water en stof. Kortom, een goede keuze voor je fietsreizen. 

Heel wat tassen voor stadsfietsen zijn uitgerust met een klepsluiting die niet voldoende bescherming biedt voor toertochten. Dergelijke sluitingen zijn enkel geschikt voor korte fietstochten, tenzij de klep over een rolsluiting is aangebracht. 

Trekkoord- of ritssluitingen, die over het algemeen minder stevig en niet erg waterdicht zijn, vermijd je best als je een toertocht gaat maken. Er zijn echter uitzonderingen. Zo zijn sommige bikepackingtassen uitgerust met ritssluitingen die specifiek ontwikkeld zijn voor intensief gebruik en waterbestendig zijn. De 'half frame'-frametassen van Riverside hebben bijvoorbeeld het TIPZIP-sluitsysteem dat lang meegaat en geen water doorlaat.

  • Hoe kies je de juiste fietstas voor lange fietstochten?

    Achtertas toerfietsen

  • Hoe kies je de juiste fietstas voor lange fietstochten?

    Achtertas toerfietsen

  • Een betrouwbaar sluitsysteem

    Half frame-tas

Slijtvaste en stevige tassen

Herhaaldelijk openen en sluiten, wrijving, langdurige blootstelling aan weer en wind ... tijdens het reizen worden je fietstassen zwaar op de proef gesteld. Let dan ook goed op de kwaliteit van de afwerking. Als je je fietstassen vaak gebruikt, kies je best voor een stevig model in polyester dat minder snel gaat scheuren en slijtvaster is. Voor extra stevigheid heeft Riverside zijn fietstassen voor toerfietsen zelfs voorzien van een harde thermogevormde bodem. Zo blijven je tassen niet alleen rechtop staan als je ze op de grond zet, maar zijn ze ook beschermd tegen begroeiing en contact met stenen. 
De stevigheid van het sluitsysteem, en met name de clips is ook van belang. Riverside heeft de clips van zijn sluitsysteem bijvoorbeeld deels gemaakt in metaal om ze extra stevig te maken. Tot slot moet je ook rekening houden met het bevestigingssysteem. Het is namelijk erg gevoelig voor schade. 

Een eenvoudig en effectief bevestigingssysteem

Controleer eerst of het bevestigingssysteem compatibel is met je bagagedrager. De modellen van Riverside zijn uitgerust met doppen die op elke framebuis passen. Test vervolgens de effectiviteit van het vergrendelsysteem. Je moet het systeem eenvoudig kunnen bedienen en je tas moet in alle gevallen stil blijven staan. Controleer of je tas aan de onderkant een haak heeft, zodat ze perfect blijft zitten, ook op hobbelige paden. De haak moet verstelbaar zijn om een optimaal rendement te garanderen.

Hoe kies je de juiste fietstas voor lange fietstochten?

Indeling en extra opbergruimte

De meeste fietstassen voor toerfietsen hebben één groot vak om al je spullen in op te bergen. Sommige tassen, zoals de modellen van Riverside, hebben ook een binnenvak om bijvoorbeeld een laptop of andere specifieke spullen apart op te bergen. Andere tassen hebben dan weer externe bevestigings- of opbergmogelijkheden, zoals karabijnhaken of netzakjes, om bijvoorbeeld een regenjasje bij de hand te hebben. Handig om te vermijden dat je tas ongewild opengaat.

Kies niet voor tassen met te veel vakken omdat de sluitingen van die tassen vaak het zwakke punt zijn. Voor een optimale indeling kies je best voor een aantal extra bikepackingtassen (frametassen, bovenbuistassen, stuurtassen), zodat je je spullen overzichtelijk en in verschillende vakken kunt opbergen. Je kunt je spullen ook op een ordelijke manier in de zijtassen van je fiets opbergen door ze in compressiezakken te stoppen.

Het gewicht 

Je hoeft echt niet veel aandacht te besteden aan het gewicht van een tas. Wanneer we de verschillende modellen op de markt bekijken, zien we dat het gewichtsverschil meestal vrij onbeduidend is. Het gemiddelde gewicht van een achtertas ligt rond één kilogram. Als je echt gewicht wil besparen, kijk je best naar de uitrusting en de spullen die je tijdens je fietsreis wil meenemen!

Hoe kies je de juiste fietstas voor lange fietstochten?

Gemakkelijk te voet te vervoeren

In de trein, om naar een hotelkamer te gaan of zelfs om iemand te bezoeken of boodschappen te doen ... Het is best mogelijk dat je een of meerdere fietstassen van je bagagedrager moet halen om ze te voet te dragen. Zorg ervoor dat de tassen uitgerust zijn met een handvat zodat je ze makkelijk kan vastnemen. Sommige modellen hebben zelfs een schouderriem om het voor jou nog eenvoudiger te maken.

Zichtbaarheid

Om 's nachts of in donkere omstandigheden beter gezien te worden op de weg kies je best voor een model met reflecterende stroken aan weerszijden. De fietstassen voor toerfietsen van Riverside zijn bovendien uitgerust met een bevestigingssysteem voor ledverlichting, zodat je in alle omstandigheden goed te zien bent. 

Hoe groot moeten fietstassen voor toerfietsen zijn? 

Alles hangt uiteraard af van hoeveel vrijheid je wilt, de route die je kiest, het seizoen en het gewenste comfort. Met andere woorden van de hoeveelheid spullen en uitrusting die je meeneemt. De grootste achtertassen hebben over het algemeen een inhoud van ongeveer 25 liter en laten je tussen 12 en 14 kg aan uitrusting vervoeren. Aan de voorkant bedraagt het maximale volume ongeveer 15 liter en 8 kg per tas. In totaal kun je met een complete set van vier zijtassen meer dan veertig kilo uitrusting meenemen. Nog meer ruimte nodig? 

Kies voor een 'rack-pack', een soort grote reistas die je horizontaal op je achtertassen kunt zetten. Zorg er wel voor dat je de maximale belasting van je bagagedrager niet overschrijdt, die ligt meestal rond de 40 kg. Je kunt de hoeveelheid die je wilt vervoeren ook vergroten door je traditionele tassen te combineren met enkele bikepackingtassen zoals een frametas, een bovenbuistas, een stuurtas of een zadeltas. 

Hoeveel fietstassen neem je mee op reis? 

Ook hier hebben je persoonlijke voorkeuren en de reis die je gaat maken een grote invloed op je beslissing. Reis je met je gezin of maak je een lange reis in je eentje? Kies dan voor vier zijtassen en een stuurtas om je spullen en uitrusting mee te nemen. 

Maak je een korte tocht van minder dan een week in de zomer, dan zijn twee fietstassen waarschijnlijk wel voldoende. En dat is zeker zo als je geen tent meeneemt maar ervoor kiest om in een hotel of bed & breakfast te verblijven, en zo ook geen kookspullen, fornuis, picknickmand en dergelijke nodig hebt. 

Waar bevestig je je fietstassen? Achteraan of op het voorwiel? 

Beide zijn mogelijk. Spontaan zullen de meeste fietsers geneigd zijn om hun uitrusting achterop te plaatsen, zodat ze ongehinderd kunnen sturen. Anderen vinden vooraan dan weer een betere keuze, omdat je fiets stabieler wordt en je het risico op een overhellend stuur verkleint. Houd er wel rekening mee dat je minder kunt vervoeren als je je fietstassen vooraan bevestigt. De meest stevige bagagedragers om vooraan op je fiets te monteren, zijn geschikt om maximaal rond de 20 kg te vervoeren. Voor bagagedragers achteraan ligt dat maximale gewicht op 40 kg.  

Hoe kies je de juiste fietstas voor lange fietstochten?

Welke stuurtas voor fietsreizen?

Kies ook hier voor een waterdicht model. vooral omdat je in de stuurtas meestal je waardevolle persoonlijke spullen bewaart. Te beginnen met je fototoestel! Ook het bevestigingssysteem verdient de nodige aandacht. Het moet ervoor zorgen dat je fietstas op elke ondergrond stil blijft staan en dat je je tas snel en makkelijk los kunt maken. Je stuurtas bevat je belangrijkste persoonlijke spullen. Je zult de tas dan ook vaak van je fiets moeten nemen, bijvoorbeeld als je boodschappen gaat doen. Dan is het maar goed dat alles snel en gemakkelijk gaat.
Sommige modellen hebben bovendien enkele handige opties. Ze zijn bijvoorbeeld uitgerust met een binnenvak om je papieren in op te bergen of een plastic vakje aan de buitenkant voor een wegenkaart.

Bestaan er fietsreistassen voor kinderen? 

Kan je kind al zelfstandig fietsen en wil het een deel vaan zijn spullen op de bagagedrager van zijn fiets meenemen? Kies dan voor klassieke zijtassen die je aan de achterkant van zijn fiets kunt bevestigen. Doe er bij voorkeur lichte spullen in, zoals kleding of eventueel een slaapzak. Stop niet te veel in de tas en geef je kind de tijd om aan de nieuwe indeling van zijn fiets te wennen. Laat je kind eerst eens even proberen. Zo weet je zeker dat de tas hem niet uit balans brengt of hindert bij het trappen. 

Om voorzichtig te beginnen, kun je voorstellen dat hij gewoon een stuurtas neemt. Er zijn veel modellen die aangepast zijn aan de grootte van een kinderfiets en in een leuke stijl ontworpen zijn. 

Zijn dubbele fietstassen geschikt voor recreatief fietsen?

Hoewel er uitzonderingen bestaan, zijn de meeste dubbele fietstassen ontwikkeld voor gebruik in de stad. Hun grote volume is bijvoorbeeld erg handig als je boodschappen gaat doen. Om praktische redenen zijn ze dan weer minder geschikt om toertochten te maken. Dubbele fietstassen zijn ook moeilijker vast en los te maken omdat je ze niet van elkaar kunt halen. 

Fietsmand of stuurtas voor je fietsreis?

Fietsmandjes zijn meer geschikt voor dagelijks gebruik in de stad. Houd er rekening mee dat je spullen niet beschermd zijn tegen het weer omdat je fietsmandjes niet op een effectieve manier kunt sluiten. Je kunt een fietsmandje nog het best gebruiken om je picknick tijdens een korte rit mee te nemen. Gebruik je een fietsmandje, dan kan je geen stuurtas meer gebruiken.

Je weet nu alles wat je moet weten om op zoek te gaan naar de juiste fietstassen voor je volgende fietsreis. Nu moet je ze enkel nog vullen! We hebben voor jou een handige checklist opgesteld zodat je de uitrusting voor je volgende fietsreis makkelijk kunt kiezen. Veel fietsplezier! 

Hoe kies je de juiste fietstas voor lange fietstochten?

Olivier Godin

Een fietsliefhebber in alle betekenissen van het woord. Houdt er vooral van om kleine wegen en paadjes te ontdekken. Een vat vol herinneringen gevuld met onvergetelijke momenten aan de Great Divide, Parijs-Kaapstad, Scandinavië ... maar ook aan een tocht door de Pyreneeën, de hoogvlakte van Millevaches en Picardië! Gaat geen beklimming uit de weg om zijn niveau letterlijk en figuurlijk naar ongekende hoogte te tillen. Fietst alleen, met zijn partner, of met het gezin. Heeft zijn passie voor de fiets overgebracht in een boek. Auteur van 'A vélo, 50 itinéraires pour pédaler le nez au vent', uitgegeven bij Gallimard, en van de blog Vascomag.