Hoe kies je een binnenband?

De binnenbanden van je wielen zijn onmisbare, maar kwetsbare onderdelen. Besteed dus de nodige tijd aan je keuze en het onderhoud van je bandjes, zo rijd je minder lek!
De juiste binnenbanden kiezen doe je op basis van 3 criteria: het soort fiets, het ventieltype en de bandenmaat.

fietsen biennenband btwin

Het fietstype

Elke fiets heeft zijn bandentype en dus ook bepaalde binnenbanden (behalve als je tubeless rijdt natuurlijk, een systeem dat gebruik maakt van 'geïntegreerde' binnenbanden met waterdicht membraan). Elektrische fiets, MTB, racefiets, hybridefiets, kinderfiets of BMX, binnenbandjes kiezen doe je niet zomaar.

Het ventieltype

PRESTA-VENTIEL

Presta-ventiel

De dunne Presta-ventielen vind je vooral op racebinnenbandjes. Dit type ventiel moet je losdraaien voor je de binnenband kunt oppompen.

SCHRADER-VENTIEL

Schrader-ventiel

Dit type ventiel, ook wel breed ventiel of autoventiel genoemd, laat toe om je banden bij te pompen aan een tankstation. Oppompen gaat heel gemakkelijk, ook met een klassieke fietspomp.

De bandenmaat

Om te weten welke maat binnenband je nodig hebt, gewoon even kijken op de wang van je buitenband of op je oude binnenband.

Hoe lees je de maat van je binnenband af?

De afmetingen staan aangeduid in de vorm 'diameter x minimumbreedte / maximumbreedte'. Een diameter van 700 mm staat gelijk aan een band van 28 duim. En een band van 650 mm is dus 26 duim groot. Heb je een fiets met bandendiameter 700 mm en een bandenbreedte van 20 mm, dan is een binnenband van 700 x 18/25 de perfecte keuze.

Op zoek naar sporttips en sportartikelen? Ga naar Sportadvies!