een-fietsband-vervangen

Hoe vervang je een fietsband?

Een fietsband vervangen? Dat klusje kan in enkele minuten geklaard zijn. Ontdek in 3 stappen hoe je een fietsband monteert en demonteert!

Demonteren | stap 1: laat de fietsband leeglopen

Om het wiel van een fiets of een elektrische fiets te halen, begin je met het losschroeven van de moerbouten langs beide zijden van de fiets. Verwijder vervolgens het knopje van het luchtventiel, waarmee je de fietsband normaal gezien oppompt.

Duw daarna op het pinnetje dat zich in het midden van het luchtventiel bevindt, om zo de band te laten leeglopen. Het is niet nodig om de band volledig te laten leeglopen: het is voldoende dat de fietsband zacht wordt.

Stap 2: de fietsband van de velg afnemen

Nu begint het echte werk! Om de fietsband van de velg te kunnen afnemen, moet je eerst op de zijkanten van de fietsband duwen. De band moet eerst loskomen aan de buitenkant van de velg en aan de binnenkant van de velg kunnen bewegen.

Gebruik een bandenlichter als een hefboom om het binnenste van de fietsband over de velg te trekken. Je kan de bandenlichter ook aan een spaak van het wiel vastmaken. Herhaal deze beweging tot een deel van de band volledig over de velg van het wiel hangt.

Let er op dat je de binnenband niet beschadigt.

Stap 3: de binnenband verwijderen

Zodra de helft van de fietsband over de velg van het wiel hangt, kan je de binnenband gemakkelijk verwijderen. Eens de binnenband verwijderd is, kan je met beide handen de fietsband van het wiel halen.

Als je eveneens ‘het velglint’ zelf wil verwijderen, neem je een schroevendraaier om het ventiel los te draaien.

Monteren | stap 1: het velglint vastmaken

Als je beschikt over een velglint (een soort plastic dat zich aan de binnenkant van de velg bevindt) kan je meteen naar de volgende stap gaan. Zo niet, dien je eerst het velglint op de velg te installeren. Dat zorgt er immers voor dat de kans op een lekke band kleiner wordt: als de binnenband rechtstreeks op de velg opgeblazen wordt, kunnen er lekken ontstaan . Tip:om het velglint gemakkelijk te plaatsen, leg je het gaatje van het velglint gelijk met het ventiel van de velg. Draai daarna het ventiel vast met behulp van een schroevendraaier. De rest kan je nu gemakkelijk vastzetten.

Een fietsband vervangen

Stap 2: monteer de fietsband op de velg

Om de fietsband op de velg te monteren, begin je best met één kant van de band in de velg te steken. Dat kan je met de hand doen. Als het te moeilijk is, gebruik je een bandenlichter als hefboom. Zorg ervoor dat je de binnenband niet doorprikt!

Let op de richting van de band: de meeste banden hebben een richting. Die wordt meestal aangeduid op de band met een pijltje of een korte vermelding van wat de voor- en achterkant is.

Stap 3: monteer de binnenband

Nu is het enkel nog nodig om de binnenband te plaatsen. Blaas de binnenband lichtjes op en zorg ervoor dat het ventiel van de velg doorheen het gaatje van de band gaat vooraleer je de binnenband volledig in de fietsband plaatst.

Kijk na of de fietsband goed gemonteerd werd op de velg en blaas de fietsband op. Als je het ventielknopje hebt vastgedraaid, ben je klaar!

Zoals je kan lezen, is een fietsband vervangen lang niet zo moeilijk. Wees wel altijd geduldig, want je kan je wiel beschadigen als je te bruusk te werk gaat. Succes!

binnenband

Hoe kies je een binnenband?

Het is soms moeilijk om de juiste binnenband voor je fietsband te vinden. Hier vertellen we je alles wat je moet weten om geen foute keuzes te maken.

tilt 500 blanc

Hoe herstel ik een lekke fietsband?

Een lekke band is het meest banale voorval dat een fietser kan overkomen, en ongetwijfeld ook het meest zenuwslopende probleem. In dit artikel leggen we je uit hoe je in vijf eenvoudige stappen een lekke band herstelt en hoe je het probleem voorkomt.

pomp-fiets-btwin

Hoe een fietspomp gebruiken?

Wil je weten hoe je een fietspomp optimaal gebruikt? We geven je enkele tips die je het leven gemakkelijker maken.

Hoe kies ik een fiets- of mtb-band?

Hoe kies ik een fiets- of mtb-band?

Elke band heeft zijn voor- en nadelen en is ontwikkeld voor een vooraf bepaald optimaal gebruik.

Hoe een fietsversnelling afstellen?

Hoe een fietsversnelling afstellen?

Omdat er niets zo vervelend is als een fiets met versnellingen die slecht werken of vanzelf verspringen, leggen we uit hoe je versnellingen correct afstelt.

velo_derailleur_avant

Stap voor stap een voorderailleur afstellen

Wil je je voorderailleur afstellen en ben je op zoek naar een handleiding? Ontdek ons stappenplan en ga meteen aan de slag.

fietsenstuur

Hoe het stuur van je fiets afstellen of veranderen?

Staat je fietsstuur te hoog, te laag, te veraf of te dichtbij? Lees hier hoe je het stuur van je fiets kan afstellen of veranderen!

hoe stel je je fietsremmen af?

Hoe stel je je fietsremmen af?

Je fietsremmen afstellen is heel gemakkelijk en neemt slechts een tiental minuten in beslag. Lees hier hoe het moet!

vervangen-handvatten-fiets-btwin

Fiets klusadvies: hoe handvatten vervangen?

De handvatten van een fiets verslijten gewoonlijk vrij snel. Ze garanderen comfort en zorgen ook voor een mooie look waar fietsers dol op zijn.

Hoe een fietszadel vervangen?

Hoe een fietszadel vervangen?

Wil je graag een meer comfortabele fietszadel of een fietszadel die er beter uitziet? Lees hier hoe je een fietszadel vervangt!

vervangen-fiets-cassette-btwin

Fiets-cassette vervangen: hoe doe je dat?

Ontdek hoe je de cassette van je fiets vervangt!

Je pedalen vervangen: tips

Je pedalen vervangen: tips

Fietspedalen vervangen is helemaal niet moeilijk en neemt amper 10 minuten in beslag. Zo begin je eraan…

Hoe kan ik een spaak vervangen ?

Hoe kan ik een spaak vervangen ?

Om ervoor te zorgen dat je wielen hun strakke vorm behouden, moet je een ontbrekende of defecte spaak vervangen.