Een gps-horloge kiezen

Hoe kies je een loophorloge?

Gps- en loophorloges zijn perfect voor sporters die hun inspanningen willen optimaliseren.  Ze geven je een gedetailleerd beeld van je prestaties. We helpen je kiezen welke loophorloge of multisporthorloge het best bij je past. Ontdek onze tips om een sporthorloge te kiezen.

Sporthorloges waren initieel bestemd voor hardlopers en worden inmiddels ook voor andere sporten gebruikt, zoals fietsen, wandelen, hiken... Ze zijn geschikt voor wie zijn of haar grenzen wil verleggen met een gedetailleerde meting van prestaties. De smartfuncties bieden je bovendien een grondige analyse van elke sessie en een overzicht van je progressie.

Een sporthorloge om optimaal te trainen en maximaal resultaat te boeken

Sport en elektronica van elkaar scheiden, dat is tegenwoordig haast onmogelijk geworden doordat sport hoe langer hoe meer steunt op digitale accessoires. Sportlui van alle niveaus maken gebruik van elektronische en geconnecteerde objecten om beter en aangenamer te sporten. Met een hartslagmeter, activity tracker of sporthorloge kun je een pak gegevens over je trainingsmomenten verzamelen om je prestaties te verbeteren of om te helpen met afvallen.

Waarom een sporthorloge gebruiken?

Met een sporthorloge wordt sporten niet alleen efficiënter en aangenamer, je kunt tegelijk heel wat andere voordelen van zo'n horloge meepikken:
• je sportactiviteit en dagelijkse bezigheid permanent en nauwkeurig volgen
• je vooruitgang kunnen analyseren
• gebruik kunnen maken van advies en coaching
• leesbaarheid van hoge kwaliteit op grote schermen
• toegang kunnen krijgen tot de verschillende mogelijkheden op je smartphone terwijl je de handen vrij houdt tijdens het sporten

Wie heeft een sporthorloge nodig?

Dankzij sporthorloges heeft zowel de topsporter als de sportliefhebber meteen toegang tot metingen en tot het weergeven van de gegevens die tijdens het trainen worden geregistreerd. Maar niet alleen sporters doen daar hun voordeel mee. Ouderen of mensen met overgewicht kunnen op die manier eveneens hun gezondheid in het oog houden. Ook voor kinderen bestaan er sporthorloges om ze uit te dagen om te bewegen en actief te blijven.

Keuzecriteria voor een sporthorloge

Om de juiste keuze te maken wat je elektronische sportuitrusting betreft, hou je rekening met 4 criteria:

• de autonomie is een essentieel criterium om je toestel de hele trainingsduur lang te kunnen gebruiken
• de waterdichtheid zorgt voor bescherming tegen weer en wind en geeft je de kans je toestel te gebruiken voor al je activiteiten, ook in het water
• de opties (podometer, gps, hartslagmeter…), die talrijk en uiteenlopend kunnen zijn en je kostbare extra informatie kunnen geven
• het gebruiksgemak en de bewegingsvrijheid waardoor je ten volle kunt profiteren van je fysieke activiteit.

Gps-horloge voor running

Loophorloges voor running

Als je een fervente loper bent, kies je ongetwijfeld een gps-horloge: ze meet de snelheid, afstand en hartslag (met een borstriem of aan de pols). Laat je keuze ook bepalen door de mogelijkheden voor programmering van intervaltraining.   

Je hebt gps-horloges met eenvoudige intervalfuncties en met geavanceerde intervalfuncties.

Om een eenvoudige training te programmeren van het type actie/rust volgens tijd of afstand kies je een loophorloge met eenvoudige intervalfuncties.

Je kiest een gps-horloge met geavanceerde intervalfuncties om meer doorgedreven trainingen te programmeren, zoals piramidetraining of afwisselende fasen van actie/rust volgens tijd of afstand, of om met doelzones te werken.

Smartwatch gps-horloge gps multisport horloge cardio gps gps-horloge running

Multisport gps-horloges

Multisport gps-horloges beschikken over dezelfde meetfuncties als deze voor running plus bijkomende functies voor andere sporten. Je kunt dus kiezen uit een aanbod van verschillende sportfuncties zoals bijvoorbeeld: 

Barometrische hoogtemeter: om de hoogte of negatieve/positieve hoogteverschillen te meten. Erg nuttig voor hiking en trailrunning.

Zwemmeting: Er zijn 2 soorten zwemmeting: in een zwembad of in open water. In het eerste geval telt het horloge de lengtes en wordt de afstand berekend op basis van de lengte van het zwembad. In het tweede geval wordt de gps-functie gebruikt om je zwemafstand in open water te berekenen.

Triatlonmodus: de triatlonmodus biedt opeenvolgend meting voor het zwemmen, fitsen en hardlopen rekening houdend met de overgangsfasen.

Hoe kies je een gps-horloge?

Horloges voor atletiek

Op zoek naar een eenvoudig en niet te duur sporthorloge met klassieke functies als een timer en een stopwatch? Dan moet je bij onze atletiekhorloges zijn.

Als je je hartslag wilt opvolgen, kan je een model kiezen met een bijgeleverde hartslagband zodat jouw geconnecteerde horloge je hartslag kan meten en weergeven bij het lopen en springen.

Onze atletiekhorloges zijn trouwens ook ideaal voor kinderen dankzij hun eenvoudige functies, waterdichtheid en, niet onbelangrijk, toegankelijke prijzen.

Nog twee aandachtspunten

Autonomie: een gps-horloge met een belangrijke autonomie biedt je comfort. Hoe groter de autonomie, hoe minder je het horloge moet laten opladen. Zo ben je er zeker van dat je horloge altijd gebruiksklaar is. Een multisporthorloge met een aanzienlijke autonomie is geschikt om heel lange sessies te meten, wat bijzonder nuttig is voor trekking, ultratrail of triatlons over lange afstand.

Smartfuncties: smartphonemeldingen, muziekstreaming, contactloos betalen of verzending van een SOS bij een ongeval. Er bestaan allerlei smartfuncties die praktisch zijn in het dagelijkse leven of om beter te trainen.

Vind je sporthorloge bij Decathlon

Sporthorloges zijn geen dure gadgets meer, er zijn modellen die betaalbaar zijn voor iedereen. Van goedkoop tot topgamma, meer dan keuze genoeg. Maar merken zoals Polar, Fitbit, Kalenji of Garmin hebben maar al te goed begrepen dat het in ieders belang is modellen aan te bieden die sportlui echte meerwaarde bieden, ongeacht welke sport ze beoefenen. Dankzij volop evoluerende technologieën en een tot het uiterste doorgedreven miniaturisering hebben ze hun modellen verrijkt met tal van eigen snufjes, bovenop de hartslagmeterfunctie. Bij DECATHLON zul je dus tal van sporthorloges voor specifieke sporttakken vinden. De keuze van je sporthorloge zal dan ook in de eerste plaats afhangen van de sport die je beoefent en van wat je werkelijk nodig hebt of wilt uitgeven.