HOE KIES JE EEN MTB?

Recreatief of intensief mountainbiken omvat meerdere verschillende disciplines

mountain bike btwin

Een XC (Cross Country), een All Mountain, een DH (Down Hill of voor afdalingen) … Recreatief of intensief mountainbiken omvat meerdere verschillende disciplines.

DE DUUR VAN DE RIT

De tijd die je doorbrengt op het zadel is een cruciale factor bij de keuze van een MTB.

Ritten van minder dan een uur

Voor gemakkelijk berijdbaar terrein met weinig hoogteverschillen, kies je best voor een fiets met:   - een verende fietsvork van 80 mm, voor je comfort en veiligheid,- banden met noppen, voor meer grip,- versnellingen om je aan te passen aan het hoogteverschil, hellingen te nemen en afdalingen aan te kunnen.

Ritten van 1 tot 3 uur

Voor wat meer heuvelachtig terrein met veel bochten, moet je fiets bij voorkeur uitgerust zijn met:   - schijfremmen, die in alle weersomstandigheden doeltreffend zijn, - een vering met 80 tot 100 mm veerweg.

Ritten van meer dan 3 uur

Voor intensieve ritten op moeilijker terrein, kies je beter voor een fiets met:   - een frame in aluminium met variabele dikte of in carbon, voor een optimaal gewicht en stijfheid, en dus ook betere prestaties - luchtveringen, voor een betere schokdemping en een nauwkeuriger afstelling, - een systeem met enkel blad, om vlotter en efficiënter van versnelling te wisselen.

HOOGTEVERSCHILLEN

Cross Country

Je levert intense inspanningen op zowel vlakke als hellende parcours. Door het frametype, de veringen en de onderdelen zijn XC MTB's licht, vinnig, precies, geoptimaliseerd om goede tijden te maken tijdens een rit, een wedstrijd of zelfs een marathon (XC-rit van meer dan 80 km).

All Mountain

All Mountain houdt in dat je overal kunt klimmen en afdalen, om inspanningen te leveren bij het klimmen en een adrenalinekick te krijgen bij de afdaling. Voor lange ritten, of als comfort en stuurgemak belangrijker zijn dan prestaties, kun je kiezen voor een MTB met vering voor- en achteraan.

Hoe kies je een mountainbike?

Hervé

Gespecialiseerd in B'twin-fietsen

Denk ook aan beschermingsuitrusting (helm, handschoenen, ...), pechverhelping (binnenband, pomp), eten en drinken (drinkfles, waterzak), navigatie en meting van je prestaties (gps …).