Hoe kies je een mountainbike?

Hoe kies je een mountainbike?

Een nieuwe mountainbike nodig? In dit artikel vertellen we je waar je rekening mee moet houden om de juiste keuze te maken.

Vering, wielmaat, remmen... Waar moet je allemaal op letten als je een nieuwe mountainbike gaat kopen? We hebben de mountainbike die je zoekt, of je nu houdt van lange tochten, Cross Country of All Mountain!

Een XC (Cross Country), een All Mountain, een DH (Down Hill of voor afdalingen) … Recreatief of intensief mountainbiken omvat meerdere verschillende disciplines.

De duur van de rit

De tijd die je doorbrengt op het zadel is een cruciale factor bij de keuze van een MTB.

 • Ritten van minder dan een uur

  Voor gemakkelijk berijdbaar terrein met weinig hoogteverschillen, kies je best voor een fiets met:   - een verende fietsvork van 80 mm, voor je comfort en veiligheid,- banden met noppen, voor meer grip,- versnellingen om je aan te passen aan het hoogteverschil, hellingen te nemen en afdalingen aan te kunnen.

 • Ritten van 1 tot 3 uur

  Voor wat meer heuvelachtig terrein met veel bochten, moet je fiets bij voorkeur uitgerust zijn met:   - schijfremmen, die in alle weersomstandigheden doeltreffend zijn, - een vering met 80 tot 100 mm veerweg.

 • Ritten van meer dan 3 uur

  Voor intensieve ritten op moeilijker terrein, kies je beter voor een fiets met:   - een frame in aluminium met variabele dikte of in carbon, voor een optimaal gewicht en stijfheid, en dus ook betere prestaties - luchtveringen, voor een betere schokdemping en een nauwkeuriger afstelling, - een systeem met enkel blad, om vlotter en efficiënter van versnelling te wisselen.

MTB Rockrider voor dames

Een mtb voor dames of heren?

De MTB's van DECATHLON zijn uniseks.

Toch zijn enkele MTB's specifiek gemaakt voor dames. Het model is lichtjes aangepast om meer comfort te bieden:
- de stuurpen staat dichterbij om de rug rechter te houden;
- de remgrepen staan dichterbij om ze eenvoudiger te gebruiken;
- het specifieke ergonomische zadel heeft aangepaste drukpunten.

Hoogteverschillen

 • Cross country

  Je levert intense inspanningen op zowel vlakke als hellende parcours. Door het frametype, de veringen en de onderdelen zijn XC MTB's licht, vinnig, precies, geoptimaliseerd om goede tijden te maken tijdens een rit, een wedstrijd of zelfs een marathon (XC-rit van meer dan 80 km).

 • All mountain

  All Mountain houdt in dat je overal kunt klimmen en afdalen, om inspanningen te leveren bij het klimmen en een adrenalinekick te krijgen bij de afdaling. Voor lange ritten, of als comfort en stuurgemak belangrijker zijn dan prestaties, kun je kiezen voor een MTB met vering voor- en achteraan.

De technische elementen: frame, vering, wielmaat, remmen, ...

ALUMINIUM OF CARBON FRAME?

Voor het frame van je mountainbike kun je kiezen uit twee materialen: aluminium of carbon. Aluminium wordt vaak gebruikt en is zowel licht als stevig. Als je een stijf frame zoekt, is het lichte en hoogwaardige carbon een goede keuze.

VERING: HARDTAIL OF FULL SUSPENSION?

Wie MTB zegt, zegt vering! Als je echter voor het eerst een MTB gaat kopen, is dat voor jou misschien nog onbekend terrein.

 • Hardtail MTB

  Hardtail mtb

  De halfstijve of 'hardtail' MTB's zijn enkel uitgerust met een voorvering. 

  Je MTB is stijver en lichter. Hierdoor richt je je energie vooral op het overbrengen van kracht op je pedalen. Deze MTB is eenvoudig te onderhouden.

 • Full suspension MTB

  Full suspension mtb

  Een full suspension MTB heeft twee veringen: één aan de voorkant en één aan de achterkant. Met de achterdemper rij je bovendien een stuk comfortabeler en voel je de schokken op het achterwiel een stuk minder. Full suspension MTB's zijn vooral aan te raden op zwaardere tracks en routes. Ze zijn zwaarder dan hardtail MTB's en het is dan ook iets moeilijker om snelheid te maken.

WIELMAAT 26", 27,5", 27,5"+ OF 29"? 

We praten hier niet over centimeters maar over inches! De wieldiameter is een belangrijk criterium om je MTB te kiezen. Je kunt kiezen uit vier verschillende diameters:

 • MTB wielen 26 inch

  Wielen van 26"

  Deze maat wordt niet meer echt gebruikt. Vroeger werden wielen van 26" gekozen om hun wendbaarheid en stijfheid. Ze kunnen echter niet tippen aan het comfort van de andere wielmaten.

 • MTB wielen 27,5 inch

  Wielen van 27,5"

  Deze maat is een goed alternatief dat ligt tussen wielen van 26" en wielen van 29": een dynamisch en wendbaar wiel dat elke mountainbiker kan waarderen.

WIELMAAT 26", 27,5", 27,5"+ OF 29"? 

We praten hier niet over centimeters maar over inches! De wieldiameter is een belangrijk criterium om je MTB te kiezen. Je kunt kiezen uit vier verschillende diameters:

 • MTB wielen 27,5 inch

  Wielen van 27,5"+

  Met deze wielen kies je resoluut voor comfort en combineer je de voordelen van de andere wielmaten voor meer grip, veelzijdigheid en stabiliteit. De velg is niet hoger maar breder dan bij de wielen van 27,5" waardoor je bredere banden kunt kiezen.

 • MTB wielen 27,5 inch

  Wielen van 29"

  De grootste wielen om je meer snelheid te geven en makkelijker over hindernissen te laten rijden. Deze wielen staan garant voor stabiliteit en rendement. Ze zijn echter minder wendbaar en het is wat moeilijker om weer op snelheid te komen. 

Wielmaten MTB

V-BRAKES, MECHANISCHE OF HYDRAULISCHE SCHIJFREMMEN?

 • V-brakes of velgremmen

  V-brakes of velgremmen

  Deze remmen zijn eenvoudig te gebruiken en krachtig bij droog weer maar minder doeltreffend bij regenweer of in de modder. Een leuk extraatje: ze zijn eenvoudig te onderhouden.

 • Mechanische schijfremmen

  Mechanische schijfremmen

  Met deze remmen kun je krachtig en geleidelijk remmen bij elk weer. Let wel op met de afstelling van de kabels.

 • Hydraulische schijfremmen

  Hydraulische schijfremmen

  Nauwkeurig, krachtig en geleidelijk remmen. Perfect om goed en nauwkeurig te sturen. Deze remmen vragen wel iets meer onderhoud.

Elektrische MTB

Een elektrische mtb kiezen

Vandaag de dag heb je meer keuze dan ooit als je een mountainbike gaat kopen, zeker met de komst van de elektrische MTB. Kies voor deze mountainbike als je lange tochten wilt maken en plezier wilt beleven, zonder in het rood te gaan. Een elektrische mountainbike is ook een goede keuze voor iedereen die (weer) wil gaan beginnen met mountainbiken: beginners die nog wat training kunnen gebruiken, voormalige mountainbikers die zich niet willen laten tegenhouden door hun fysieke capaciteiten of doorgewinterde mountainbikes die wat afwisseling zoeken .. De elektrische MTB is geschikt voor iedereen!

ROCKRIDER-helm

Het advies van ons rockrider-team

Ga altijd mountainbiken met een helm”, dat is het advies van Rockrider. Er gebeuren nog steeds te veel ongevallen en elk ongeval is er een te veel. Daarom: vergeet niet om altijd een helm te dragen als je gaat mountainbiken. Een goede uitrusting zorgt voor een geslaagde tocht!

Hoe kies je een mountainbike?

Hervé

Fietsspecialist bij decathlon

Over het algemeen zijn MTB’s geschikt voor zowel jong als oud maar het is wel belangrijk om voorzichtig te beginnen. Vooral als je nog niet veel ervaring hebt met het fietsen buiten de wegen. Wil je aan je conditie werken of vind je het leuk om in de natuur te fietsen, dan is deze sport echt iets voor jou. Als je erg veel gebruik wilt gaan maken van de fiets dan is het wel verstandig om een model te overwegen uit het hogere segment. De Rockrider mountainbikes hebben een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en doordat de fietsen binnenshuis wordt ontwikkeld kunnen we de prijzen aantrekkelijk houden.