hoe kies ik een cruiser

Hoe kies je het juiste skateboard voor verplaatsingen in de stad?

Stadsmensen bewegen niet meer zoals vroeger. "Zachte" mobiliteit (tram, fiets, skateboard, step ...) heeft in de laatste jaren een echte opmars gekend. In dit artikel laten we je kennismaken met de YAMBA-cruiserreeks.
De cruiser is de handigste, leukste en milieuvriendelijkste manier om je verplaatsen! Hij is uitermate geschikt voor korte ritjes in de stad. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen. Volg ons advies om het skateboard te vinden dat bij jou past, of je nu net begint of al jaren op een skateboard staat.

Cruisingwithyamba

Wat is een cruiser?

Een cruiser is kleiner, lichter en doorgaans wat smaller dan een standaard skateboard en dus gemakkelijker mee te nemen en op te bergen. De shape (vorm) van het deck doet wat denken aan de skateboards uit de jaren '70. Cruisers zijn gemaakt om mee te rijden en niet voor tricks, hoewel het niet onmogelijk is om er ook enkele tricks mee uit te voeren.

De wielen zijn wat groter en zachter dan bij andere skateboards, waardoor cruisers wat sneller zijn. De zachte wielen zorgen ook voor een comfortabelere rij-ervaring, omdat je eventuele oneffenheden in de grond minder voelt. De soepele wielen hebben meer grip, waardoor je met een cruiser uitermate doeltreffend en comfortabel tussen obstakels door kunt bewegen. 

Cruising

De cruiser: het skateboard voor verplaatsingen in de stad

Steden vinden zichzelf opnieuw uit en de bewoners bewegen niet meer zoals vroeger.

Stedelijke mobiliteit heeft de afgelopen jaren heel wat veranderingen ondergaan. Door de klimaatverandering en de hoeveelheid CO₂ in de atmosfeer, energietekorten, dalende luchtkwaliteit en stedelijke congestie zijn we opnieuw gaan nadenken over hoe we ons in de stad verplaatsen.

De auto wat vaker laten staan om het openbaar vervoer te pakken, er met de fiets op uittrekken, een elektrisch vervoermiddel aanschaffen... veel stadsbewoners hebben vanuit milieu-oogpunt of omdat ze gewoon genoeg hadden van alle verkeersproblemen hun gewoontes veranderd.

Veel gemeenten voeren ook een beleid dat erop gericht is om het gebruik van de auto in de stad te beperken en maken meer en meer ruimte vrij voor "zachte" mobiliteit. Om milieu- en gezondheidsredenen wil de stad Parijs bijvoorbeeld dieselauto's verbieden tegen 2024.

yamba skate cruiser

Een cruiser is een leuk, praktisch en milieuvriendelijk vervoermiddel

In die mobiliteitsrevolutie kiezen veel mensen voor (een deel van) hun verplaatsingen in de stad voor de fiets of de step. Het voordeel van een cruiser ten opzichte van een fiets of step is dat hij veel kleiner is en dus gemakkelijker mee te nemen. Je springt heel wat makkelijker in de bus of de metro met een cruiser dan met een fiets of step. Door het kleine formaat en gewicht kan je hem eenvoudig onder de arm klemmen of aan je rugzak vastmaken.

Met een cruiser vind je heel gemakkelijk je weg in de stad en hoef je bijna nooit stil te staan. Je kunt waar nodig gemakkelijk afwisselen tussen lopen en cruisen (cruisen: rijden op je cruiser), op de stoep of het fietspad rijden, gemakkelijk oversteken of met een glimlach op je gezicht tussen twee stilstaande auto's door glippen. Er zijn geen eenrichtingsstraten, geen omleidingen, je route is heel rechttoe rechtaan. De cruiser staat garant voor een ultiem gevoel van vrijheid.

 De kunststof cruisers van yamba

Hoe kies je een cruiser? Wil je een cruiser van kunststof of van hout? Een kunststof cruiser is minder gevoelig voor weer en wind. Het deck zal zijn eigenschappen behouden, terwijl een houten cruiser na verloop van tijd wat minder stevig kan worden als je hem op een vochtige ondergrond gebruikt. Hoewel regen het deck van je kunststof cruiser dus niet aantast, hebben de stalen lagers daar wel onder te lijden en kunnen ze gaan roesten en vervuilen. Een kunststof cruiser is ideaal voor kleinere mensen die eens willen proeven van een skateboard als vervoermiddel. 

 • YAMBA100 CRUISER SKATE MOBILITY

  De yamba 100

  De YAMBA 100 is bijzonder compact, afmetingen: 22.63"(57,5 cm) x 5.51"(14,5 cm). Hij is ideaal voor korte ritjes in de stad en door zijn kleine formaat neemt hij nauwelijks plaats in en neem je hem gemakkelijk mee. Het nadeel daarvan is dan weer dat hij wat moeilijker te besturen en minder stabiel is!

 • BIG YAMBA cruiser skate mobility

  De big yamba

  De BIG YAMBA is een grote, dynamische en lichte cruiser, een echt old-school model. 
  Afmetingen: 26.77"(68 cm) x 7.48"(19 cm).
  Hij is ideaal voor ritten in de stad. Hij is wat langer en breder dan de klassieke Yamba en dus wat stabieler.

Focus op de cruiser big yamba eco

Voor het deck van de cruiser YAMBA 120 ECO zijn minder grondstoffen nodig dan voor de vorige versie. We gebruiken nu namelijk 83,3% gerecycled materiaal in het deck, om zo de natuurlijke hulpbronnen te sparen. We moesten alleen een kleine hoeveelheid nieuw polypropyleen met glasvezel gebruiken om de mechanische eigenschappen van het deck te verzekeren. Toch bestaat de volledige cruiser nog voor 41,65% uit gerecyclede materialen. Bekijk hoe we dit hebben gedaan in de video hieronder.

 De houten cruisers van yamba

Hoewel houten cruisers iets meer te lijden hebben onder het weer, zijn ze doorgaans steviger dan kunststof cruisers. Een houten cruiser is vaak concave (met een kromming in het deck) waardoor hij stabieler is dan een kunststof skateboard. Het is een kwestie van smaak, maar er bestaan heel wat skateboarders die vinden dat houten cruisers comfortabeler zijn en beter rijden. De YAMBA 500 en 900 zijn gemaakt van 7 lagen Canadese esdoorn, waardoor ze steviger zijn en je er ook enkele tricks mee kunt uitvoeren. Met de verhoogde tail kan je kleine ollies uitvoeren en over kleine obstakels springen. 

 • yamba500PALMWOOD

  De yamba 500

  De Yamba 500 is een handige en leuke cruiser om de stad mee te ontdekken. Dankzij het houten deck is hij wat stabieler dan een kunststof cruiser. Door het kleine formaat en gewicht kan je hem eenvoudig onder de arm klemmen of aan je rugzak vastmaken. 

 • yamba 900 skate cruiser mobility

  De yamba 900

  De Yamba 900 is een veelzijdig skateboard dat wat tussen een cruiser en standaard skateboard in ligt. Dankzij de brede shape met medium concave en verhoogde tail kan je wat tricks toevoegen aan je ritjes. Dankzij het brede en concave deck is dit een heel stabiel skateboard. 

Heb je nog vragen over onze cruisers, neem dan zeker eens contact op via Instagram. We helpen je met plezier een board vinden dat bij jou past en waar je optimaal plezier aan kunt beleven. Kortom, de cruiser is een praktische en leuke manier om je te verplaatsen. Cruisen is misschien wat lastiger dan steppen of fietsen, maar met een beetje training krijg je het zo onder de knie en wordt de cruiser een geweldige manier om je door de stad te verplaatsen! 

citycruisingyamba900

Deze artikelen vind je misschien ook interessant

trucks fury and deck 120 greetings from Lille 8,5"

Hoe kies je de juiste trucks voor je skateboard?

Als je je eigen skateboard samenstelt, kan je elk onderdeel vrij kiezen: deck, trucks, wielen, lagers, grip en zelfs schroeven. Een van de belangrijkste keuzes die je moet maken is de grootte van je deck, die afgesteld moet zijn op hoe jij je skateboard wilt gebruiken. Hoe hoger je niveau, hoe meer aandacht je moet besteden aan die keuzes, omdat elk onderdeel moet passen bij jouw persoonlijk gebruik.

deckskateboardgreetingsfromlille

Hoe kies je de grootte van je skateboarddeck?

Als je je eigen skateboard samenstelt, kan je elk onderdeel vrij kiezen: deck, trucks, wielen, lagers, grip en zelfs schroeven. Een van de belangrijkste keuzes die je moet maken is de grootte van je deck, die afgestemd moet zijn op hoe jij je skateboard wilt gebruiken. Hoe hoger je niveau, hoe meer aandacht je moet besteden aan die keuzes, omdat elk onderdeel moet passen bij jouw persoonlijke gebruik.

skatewheelswallride

Hoe kies je de juiste wieltjes voor je skateboard?

Er bestaan skateboardwielen in alle maten en kleuren, en in verschillende hardheden. Niet gemakkelijk om daarin de juiste keuze te maken. Het Decathlon Skateboarding team helpt je om precies die wielen te kiezen die perfect bij je passen.

Vulca500kakipackshot

Hoe kies je de juiste skateschoenen?

Voor skateboarden heb je aangepaste schoenen nodig. Dit artikel zal je de weg wijzen naar het perfecte paar waarin jij volledig van het skateboarden kunt genieten!

Hoe kies ik een skateboard?

Hoe kies ik een skateboard?

Je hebt het plezier van het skateboarden pas ontdekt? In dit artikel geven we je onze tips om het juiste skateboard te kiezen!