Hoe kies je sportschoenen voor je kind?

Hoe kies je sportschoenen voor je kind?

We zijn bijna eind augustus, en dat betekent dat binnen enkele weken de schoolpoorten weer open gaan. Stressy periode, want al die schoolinkopen moeten nog gebeuren!

Van schoolboeken tot kaftpapier en schrijfgerief ... We kennen de jaarlijkse rompslomp om volledig klaar te zijn op 1 september. Maar wat met sportschoenen? Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind comfortabel kan sporten op school? Waar moet ik op letten, en welke schoenen zijn het meest geschikt? Wij spraken met Sanne Claerhout, medewerkster op de Running-afdeling in Decathlon Kortrijk, en daarnaast - samen met haar vriend Korneel (ook Decathlon Kortrijk) - sinds begin dit jaar podologe bij PodoFit.

Hoe kies je sportschoenen voor je kind?

Mijn kind gaat sporten op school. wat moet een goede allround schoen hebben?

Een goede allround schoen moet stabiliteit geven aan de enkel en aan de middenvoet, maar moet ook plooibaar zijn ter hoogte van de tenen om de voetafrol te stimuleren. Voor kinderen jonger dan 12 jaar is dit iets minder belangrijk aangezien de voet in volle ontwikkeling is en zich nog wat moet vormen. Voor kinderen die naar de middelbare school gaan is deze ondersteuning wel zeer aan te raden.

Welke sport leunt het dichtst aan bij zo’n schoen? in welke afdeling kan ik hiervoor dus best terecht?

Ik zou opteren voor een indoor tennisschoen of een volleybal- of basketbalschoen. Deze bieden zowel ondersteuning aan de enkels, en zorgen voor voldoende stabiliteit. Een sportzaal is vaak niet zo groot, waardoor je kortere bewegingen zal maken. Hiervoor heb je die stabiliteit wel nodig. Loopschoenen gaan deze stabiliteit niet kunnen bieden, dus die zijn minder aan te raden op school.

Hoe kies je sportschoenen voor je kind?

"Mijn kind groeit snel, dus ik koop een schoen die iets te groot is." aan te raden, of gevaarlijk?

In ieder geval: beter te groot dan te klein. Aangezien de voetjes in volle ontwikkeling zijn, moeten de gewrichtsbanden en spieren gestimuleerd worden om een goede stand te krijgen op latere leeftijd. Dit wordt gestimuleerd door zoveel mogelijk blootvoets te wandelen. In te grote schoenen zullen de voetjes ook meer bewegen waardoor de banden en pezen ook meer gestimuleerd worden dan in te kleine schoenen. Het betekent natuurlijk niet dat je veel te grote schoenen moet kopen, want door een teveel aan ruimte zal de voet beginnen compenseren door bijvoorbeeld de tenen te laten krullen. Het allerbeste is nog steeds om gewoon de correct maat te kopen. Zo krijg je de juiste ondersteuning.

Ik kan nog een kleine tip meegeven: let op bij het passen van een kinderschoen. Kinderen krullen vaak hun tenen tijdens het passen van nieuwe schoenen. Hierdoor lijkt de maat soms dus goed, maar is dat in werkelijkheid niet zo. Je kan bijvoorbeeld de voet van je kind op een blad uittekenen en uitknippen, zodat je het als 'zooltje' in de schoen kan leggen. Op die manier kan je dubbelchecken of de maat wel goed is.

Zijn steunzolen aan te raden op jonge leeftijd?

Zolang het niet nodig is, zeker niet. De voetjes zijn nog in volle ontwikkeling, waardoor de stand van de voeten nog kan veranderen. Het simuleren van een goede stand van de voeten kan je verkrijgen door de kindjes zoveel en zolang mogelijk blootvoets of met kousjes op zoveel mogelijk ondergronden te laten wandelen. Hierdoor worden de gewrichtsbanden, spieren en pezen sterk, wat een goede stand van een voet erg bevordert.

In welke mate bepalen je kinderschoenen de kwaaltjes die je mogelijk op latere leeftijd krijgt?

Een goede sportschoen zal veel ondersteuning bieden. Dat is zeer goed natuurlijk, maar niet als de kindjes de schoenen ook dagdagelijks dragen. Wanneer de schoen veel ondersteuning biedt aan de voeten, zullen de pezen en banden verslappen omdat de voet bijna "geen moeite" meer moet doen om te stappen of lopen. Let er dus goed op dat sportschoenen voor kinderen enkel gedragen worden tijdens de sport, maar niet ernaast. Indien wel, is de kans op het ontwikkelen een platvoet bijvoorbeeld groter.

Hoe kies je sportschoenen voor je kind?

"Dure schoen, goede schoen." klopt dat altijd?

Vaak, maar niet altijd. In duurdere schoenen zal bijvoorbeeld de demping en ondersteuning wel wat beter zijn. Maar soms betaal je ook gewoon voor het merk. Er moet dus goed gekeken worden naar de volgende zaken:

- De schoen mag niet torsen en geplooid worden ter hoogte van de middenvoet. Een schoen mag geen bewegingen maken die de voet ook niet kan maken.
- De tip van de schoen moet lichtjes naar boven staan, zodat je er een vinger kan onder steken. De tip moet ook plooibaar zijn.
- Een goed dempingsysteem is zeer belangrijk.
- Ook een stevige hielondersteuning (of 'contrefort') bepaalt de waarde van je schoen.

Hoe kies je sportschoenen voor je kind?

Sanne claerhout

Medewerkster running decathlon kortrijk en zelfstandig podologe

Sanne (27) werkt al meer dan 6 jaar voor Decathlon, nu op de running-afdeling van onze winkel in Kortrijk. Samen met haar vriend Korneel Van Den Driessche (25) - die ook voor Decathlon Kortrijk werkt - startte ze begin dit jaar 'PodoFit': hun eigen praktijk in Blankenberge waar je terecht kan voor podologieen medische pedicures, of voor als je op zoek bent naar een fitcoach.