uitrusting eerste triatlon

Wat heb je nodig voor je eerste triatlon?

.

Je zou kunnen denken dat je genoeg hebt aan een zwembroek, een fiets en loopschoenen voor een triatlon ... Denk dan nog maar eens! Je hebt de juiste uitrusting nodig, waaronder een aantal verplichte producten om aan het reglement te voldoen en de nodige onmisbare accessoires om je triatlon goed af te werken. De laatste stap is misschien wel de belangrijkste: je materiaal klaarmaken! Hieronder vind je een handige checklist van alles wat er in je tas moet zitten op de grote dag, samen met wat nuttige tips om je het leven wat aangenamer te maken.

triatlonuitrusting basics

Triatlonuitrusting: de basics

Het eerste stuk uitrusting dat je aanzienlijk wat voordeel oplevert op je eerste triatlon, is dat fameuze triatlonpak, het trisuit! Het houdt zo'n beetje het midden tussen een fietsbroekje en een worstelpak, en is vooral essentieel als je tussen de disciplines door niet van kleding wilt wisselen. De kledingnoden verschillen immers wat naargelang de proef: om te zwemmen heb je een stof nodig die goed door het water klieft en nadien ook vlot droogt! Op de fiets wil je vooral comfort aan je zitvlak, om onbezorgd kilometers te kunnen malen. En bij de loopproef moet je vooral ongehinderd kunnen bewegen. Geen nood, een trisuit heeft het allemaal! Op die manier lig je ook niet te knoeien met kleding tijdens de wissels.

Een ander onmisbaar item is je fiets natuurlijk. Beschik je niet over een echte triatlon- of tijdritfiets voor je eerste triatlon, geen nood, dat is echt niet erg. Het gaat erom dat je een betrouwbaar stalen ros hebt. Wat de fiets betreft zijn er niet echt regels, je mag dus evengoed je stadsfiets of mountainbike gebruiken. Loop dus niet meteen naar je bank voor een lening om jezelf meteen een blitse topfiets aan te schaffen. Leen bijvoorbeeld een fiets (op jouw maat uiteraard) of haal je oude tweewieler in je garage van onder het stof. Twee wielen en versnellingen die naar behoren werken, en je kan op weg. Je spieren moeten toch het meeste werk doen. Al raad ik de slokoppen onder ons die zich meteen wagen aan een halve of volledige triatlon wel een racefiets aan. Met een mountainbike bestaat immers de kans dat je heel wat tijd verliest over 90 km of, erger nog, buiten tijd aankomt.

En het laatste onmisbare element voor een geslaagde wedstrijd is een paar hardloopschoenen. En ik zeg wel degelijk hardloopschoenen. Ik raad je af om je modieuze sneakers dit keer in de kast te laten staan. Je hebt al een stevig potje gezwommen en gefietst. De loopproef aanvatten kan een zware mentale dobber zijn, dan zorg je er maar beter voor dat je een paar loopschoenen hebt klaarstaan op maat van je inspanning.

De onmisbare uitrusting voor de grote dag

Laten we nu even in detail en per sport het materiaal op een rijtje zetten dat onmisbaar is om je triatlon tot een goed einde te brengen:

In het fietspark, vóór de wedstrijd 

Bepaalde uitrusting heb je niet nodig tijdens de wedstrijd zelf, maar kan wel van pas komen om stress te vermijden op de dag van de waarheid. We denken dan bijvoorbeeld aan een fietspomp (liefst een voetpomp met drukmetertje) om de banden van je tweewieler op de juiste druk te zetten voor je eraan begint. Een must is het niet en ben je ze vergeten, panikeer dan vooral niet. De meeste van je collega-triatleten zullen er wel een bij zich hebben. Aarzel dus niet om aan je buur te vragen of je even die van hem mag lenen. Met de juiste bandendruk is het risico op lekrijden kleiner en ben je zeker van een optimale grip.

triatlonuitrusting zwemmen

Voor het zwemmen

De zwemproef bij triatlon houdt wat technische bijzonderheden in en vereist wat specifieke uitrusting. Een zwembrilletje bijvoorbeeld, met breed gezichtsveld voor een goed zicht onder water en getinte glazen om niet verblind te worden door de zon.

En je investeert ook best in een wetsuit om je drijfkracht te verhogen en minder snel vermoeid te geraken. Denk eraan dat je verplicht bent om een wetsuit te dragen als het water kouder is dan 16 °C en dat je er geen mag dragen bij een watertemperatuur van meer dan 24 °C.

Ook een badmuts is een essentieel onderdeel van je wedstrijdoutfit, zo word je immers herkend in het water. Je kan eventueel een extra badmuts voorzien, die je onder de muts van de organisator aantrekt, met je zwembrilletje tussen de twee. Geen nood, de badmutsen zullen goed op blijven terwijl je zwemt én je hoofd blijft lekker warm.

Een trisuit is het enige kledingstuk dat bij de drie disciplines van pas komt. Je trekt het dus aan onder je wetsuit bij het zwemmen, als je er eentje draagt.

Als je in de zee moet zwemmen dan is wat antischuurcrème voor je nek en je oksels geen slecht idee. Zo voorkom je irritatie door het zout en lijkt het niet alsof je de hele tijd brandnetels in je pak hebt zitten.

Voorzie ook een klein handdoekje om je voeten af te drogen (je helemaal afdrogen is tijdverspilling), zodat je je sokken gemakkelijker kunt aantrekken bij de wissel naar de fiets. En moet je in de zee zwemmen, zet dan ook een flesje zoet water klaar om het zout van je voeten te spoelen (soms voorziet de organisatie een zone waar je je voeten kunt spoelen, maar dat is niet altijd het geval).

triatlonuitrusting fietsen

Voor het fietsen

Onze eerste tip, en niet van de minste is zonnecrème! Als de zon schijnt tijdens je triatlon, vergeet dan zeker niet om je in te smeren voor je op de fiets springt. Anders is de kans groot dat je als een kreeft over de finish komt. Wie fietsen zegt, zegt uiteraard fiets. Zoals we hierboven al aangaven, is het enorm belangrijk dat je tweewieler in perfecte staat is voor je hem afzet in de wisselzone.

En je fietsuitrusting is al minstens even belangrijk als je fiets zelf. Zo heb je zeker een gehomologeerde helm nodig (zonder geschikte helm bestaat de kans dat je niet mag meedoen). Voor je fietsschoenen opteer je best voor een eenvoudig model met klittenbandsluiting, om snel en gemakkelijk aan te trekken. Een bril is ook welkom om het fietsgedeelte wat aangenamer te maken. En een paar handschoenen maakt het fietsen ook wat leuker.

Tot slot nog dit: voor je vertrekt, mag je niet vergeten je rugnummerhouder aan te trekken, waar je vooraf je wedstrijdnummer in hebt gestopt. Die gebruik je ook voor het lopen en is trouwens verplicht op bepaalde wedstrijden.

triatlonuitrusting hardlopen

Voor het hardlopen

Je hebt al een stuk gezwommen en serieus wat fietskilometers achter de kiezen. Je loopuitrusting is dan ook eens zo belangrijk, zeker omdat de inspanningen stilaan hun sporen nalaten. Uiteraard heb je schoenen nodig die zijn aangepast aan de afstand en aan je loopstijl. Op een korte triatlon (achtste of kwart) ga je het best voor dynamische schoenen, bij de langere afstanden zet je beter in op comfort en demping. Dit laatste deel van je triatlon is het meest afmattende, zelfs voor ervaren runners. Je hebt immers al heel wat energie verbruikt tijdens het zwemmen en het fietsen, en dat zal je lichaam je ook laten merken! Tot slot kan ook een pet bijzonder nuttig zijn om je aangezicht indien nodig te beschermen tegen de zon.

En dan nog een laatste item dat alles wat gemakkelijker maakt op de grote dag: een sporttas die groot genoeg is voor al je spullen. Wist je dat er speciale triatlontassen bestaan, zogeheten wisseltassen? Die zijn handig ingedeeld, om al je wedstrijduitrusting heel gemakkelijk en ordelijk te bewaren.

Zo, nu ben je helemaal klaar om je letterlijk en figuurlijk in het water te gooien, want als je bezig bent met deze checklist, dan is d-day echt wel dichtbij. Vergeet zeker niets en ... geniet ervan!

Veel succes!