WELKE UITRUSTING OM TE BEGINNEN MET PAARDRIJDEN?

De juiste ruiteruitrusting is heel belangrijk voor comfort en veiligheid tijdens het paardrijden. Een overzicht van wat er zeker niet bij je ruiteruitrusting mag ontbreken:

commencer l'équitation

BEGIN MET EEN GOEDE RUITERHELM

Een ruiterhelm is onmisbaar voor je veiligheid tijdens het paardrijden. Het dragen van een ruiterhelm is daarom verplicht in alle paardrijclubs. Hij zorgt ervoor dat je hoofd beschermd is wanneer je valt. Om een goede veiligheid te garanderen, moet een ruiterhelm voldoen aan de EN 1384 norm en aangepast zijn aan je hoofd.

Sommige paardrijscholen lenen ruiterhelmen uit, maar omwille van hygiëne- en veiligheidsredenen gaat de voorkeur toch naar een eigen ruiterhelm.

Let op: nadat je bent gevallen is het sterk aangeraden om van helm te veranderen. Tijdens de val kan de helm immers beschadigd geraakt zijn aan de binnenkant, zonder dat je daarvan iets aan de buitenkant merkt. Ook bij motorrijders is dit het geval: ook zij moeten hun helm na een val vervangen.

EEN RIJBROEK

Een kwartiertje paardrijden volstaat om te begrijpen waarom een rijbroek onmisbaar is bij je ruiteruitrusting. Zonder rijbroek zal het zitvlak al snel warm en ongemakkelijk aanvoelen. Het is daarom belangrijk dat je rijbroek goed om je lichaam past en er geen plooien of kreuken zijn die de huid van het paard kunnen irriteren. Een rijbroek is bovendien versterkt aan de binnenzijde van de knieën om de wrijving van het been met het zadel zo klein mogelijk te houden. Het materiaal van de rijbroek moet comfortabel en elastisch aanvoelen, gemakkelijk te onderhouden en stevig zijn. Een must voor elke ruiter!

RUITERLAARZEN

In tegenstelling tot klassieke laarzen die tot aan de kuit reiken, zijn ruiterlaarzen hoger en komen ze tot aan de knieën. Zo beperken ze de wrijving van de kuiten met het zadel zo veel mogelijk. De laarzen zijn bovendien voorzien van een speciale hiel die vermijdt dat de voet volledig door de stijgbeugels gaat. De hiel heeft een heel belangrijke functie: hij voorkomt dat je voeten in de stijgbeugels blijven steken bij een val.

Je kan ook een paar gewone laarzen combineren met mini-chaps, die hebben hetzelfde effect als ruiterlaarzen.

Tip: als je ruiterlaarzen koopt, kies je best één maat groter dan je normale schoenmaat. Zo kan je in de winter een dik paar sokken in je laarzen dragen.

EEN BESCHERMINGSVEST

Een beschermingsvest is niet noodzakelijk bij je ruiteruitrusting, behalve als je aan wedstrijden meedoet. De beschermingsvest wordt echter steeds meer gedragen door zowel jonge als ervaren ruiters. Dat komt omdat ze bij een val de schok op de wervelkolom en ribben opvangt. Een beschermingsvest moet voldoen aan de Europese EN 13158 klasse 2 norm.

RUITERHANDSCHOENEN

Ruiterhandschoenen zijn niet verplicht, maar kunnen helpen om de wrijving van je handen met de teugels te verminderen. Bovendien blijven je vingers in ruiterhandschoenen lekker warm als het buiten koud is. Let op: ruiterhandschoenen moeten soepel blijven om een goed contact met de teugels en je paard te behouden.

Je ruiteruitrusting is nu compleet!