JE KIND ZIN GEVEN OM TE LEREN FIETSEN

Om je peuter het plezier van tweewielers te helpen ontdekken, geven we enkele tips om hem hierbij te stimuleren.

Je kind zin geven om te leren fietsen

Beginnende fietsertjes zijn nog niet meteen klaar voor een lange mountainbiketocht. Het loopfietsje of de fiets wordt nog gezien als een stuk speelgoed. Maar om het plezier van leren fietsen te versterken, kun je als ouder het oefenen leuker maken en zo samen talloze mooie momenten delen.

CREËER EEN FANTASIEWERELD ROND DE FIETS

De loopfiets of fiets kan een echt speelkameraadje worden: Aarzel niet om de fantasie van je oogappel te stimuleren en fluister hem enkele ideeën in.Zijn tweewieler kan een racefiets, een motorfiets, een paard of een eenhoorn worden.Misschien is een verkleedpartij ook wel leuk? (Let wel dat de outfit geschikt is om te fietsen) Hij of zij wordt piloot, ridder, ruiter of amazone ... Een kartonnen doos wordt de benzinepomp of de stal. Het bankstel wordt een kasteel, een garage of een grot en de hond van de buren, de draak ... Het idee is om een wereld te creëren waar je kind zich goed in voelt, zijn of haar verbeelding te stimuleren en de tweewieler hierin een plaats te geven.

Zin geven om te leren fietsen

SAMEN OEFENEN, 'EEN MOMENT VAN GEDEELD PLEZIER OM NOOIT TE VERGETEN'

Voorspelt de weerman een mooie dag? Een ideaal moment om de loopfiets of fiets boven te halen. En waarom neem je zelf geen step, rollers of skateboard? Een uitstapje met z'n twee of met het gezin, waarbij iedereen zich verplaatst op zijn eigen manier, is een moment van gedeeld plezier om nooit te vergeten.Ouder en kind vertrekken als het ware op gelijke voet. Dit geeft voldoening aan het kind omdat het iets kan delen met zijn of haar moeder en/of vader”, zegt Pauline Sterckeman, productmanager voor B’Twin Kinderen. “Als de ouder toont dat hij er zelf ook plezier aan beleeft, weet het kind zich gewaardeerd en dat geeft hem of haar vertrouwen. Ze vergeten dat de ouder les geeft aan het kind, en denken alleen nog maar aan samen plezier maken.

Je kind zin geven om te leren fietsen

EEN MISSIE OM TE VOLBRENGEN…

Je rit kan ook een doel hebben. Een boodschap doen? Een bezoekje brengen? Naar school gaan? Het kunnen allemaal redenen zijn om de fiets te nemen! Vergeet zeker niet het fietsmandje om het brood in te leggen of het zitje voor de pop of knuffel! Je zult zien dat je kind in de wolken is als de lievelingspop of knuffelbeer mee kan. Zoek ook af en toe eens een andere omgeving op om met je kind naar toe te rijden.

SPEELSE UITSTAPJES

Uitstapjes kunnen ook een speels karakter krijgen en een echte schattenjacht worden. Schrijf op een blad papier enkele woorden of maak enkele tekeningetjes van zaken die je kind tijdens jullie tochtje moet vinden: een dennenappel, een bloem, een blad, een stok, een kastanje ...Al trappend gaat je kind daarna op zoek. Kleurenjacht, een oriëntatietochtje, schattenjacht… Laat je fantasie de vrije loop!

Je kind zin geven om te leren fietsen

FIETSEN MET VRIENDJES

Op zijn of haar verjaardag of eenvoudigweg bij een vieruurtje, kun je de vriendjes vragen om hun fiets mee te brengen. Bedenk een spelletje, of voorzie een klein parcours, met enkele verplichte doorgangen en laat de kinderen dan maar doen! De loopfietsen en fietsen worden opnieuw deel van een spelmoment en van een fantasiewereld! Door de opwinding van het spel gaat iedereen zijn grenzen verleggen en vorderingen maken zonder het zelf te beseffen. De kinderen nemen een voorbeeld aan elkaar en het plezier wordt vertienvoudigd.

Je kind zin geven om te leren fietsen

VAN DE PRAKTIJK NAAR DE THEORIE

Je kind leren fietsen betekent ook dat je hem of haar uitlegt hoe zo'n tweewieler werkt: kinderen leren graag nieuwe dingen. Toon en benoem de verschillende onderdelen van zijn of haar fiets of loopfiets. Leg uit wat er gebeurt als hij of zij zich met de benen afduwt of de trappers in beweging zet. Leg uit hoe het stuur de richting bepaalt... Stel misschien aan je kind voor dat hij of zij helpt bij het onderhoud van de fiets. Je kind zal zonder twijfel graag helpen bij het schoonmaken van de fiets, het oppompen van de banden, het afstellen van de zadelhoogte, ... Het zal zijn of haar nieuwsgierigheid prikkelen wanneer hij of zij ziet hoe een fiets écht werkt!

photo_signature_pauline

Pauline

Productmanager & mama

Kinderfietsen 1-6 jaar l B'Twin