SPIERKRAMPEN BEGRIJPEN EN VOORKOMEN

.

vrouw die lijdt van spierkrampen

Ongetwijfeld heb je al eens last gehad van spierkramp, een plotse, aanhoudende en pijnlijke samentrekking van de spier. En ook al duurt de kramp meestal niet lang, het kan wel behoorlijk pijnlijk zijn …

Spierkramp komt vaak voor, vooral bij zwangere vrouwen en ouderen. De samentrekkingen zijn steeds onbewust, blijven even aanhouden en veroorzaken een zichtbare en voelbare verharding van de spier die enkele seconden tot 15 minuten of soms zelfs langer kan aanhouden. Ze ontstaan door een elektrische impuls in het lichaam. Het komt vaak voor dat krampen zich verschillende keren herhalen voordat ze vanzelf stoppen.

Ze kunnen zich in eender welke spier voordoen, zowel in de kuiten als in de benen, voeten, hals … Een spiersamentrekking kan zich voordoen in een deel van een spier, een volledige spier of zelfs in verschillende spieren tegelijk. Krampen komen vaak voor tijdens een lichamelijke inspanning of 's nachts, dan spreekt men van nachtelijke krampen. Bovendien is niemand er vrij van, zelfs kinderen niet!

WELKE FACTOREN ZIJN BEVORDERLIJK VOOR HET ONTSTAAN VAN SPIERKRAMP?

Het is moeilijk om de oorzaken van een kramp nauwkeurig aan te wijzen. Toch zijn er een aantal factoren bekend die het ontstaan van krampen bevorderen:

 

intense lichaamsbeweging zonder voldoende voorbereiding of opwarming

zwangerschap of ouderdom

bepaalde problemen met het metabolisme zoals dehydratatie, bovenmatig gebruik van zoethout …

sommige "vergiftigingen" zoals overmatig gebruik van opwekkende middelen (thee, koffie …)

sterk transpireren

overbelasting van de spieren (bijvoorbeeld wanneer je te lang recht blijft staan)

koude

een tekort aan bepaalde vitaminen

een slechte bloedcirculatie in de benen.

man die zware gewichten draagt

WAT DOEN BIJ KRAMP?

Wanneer je tijdens een lichamelijke activiteit plots kramp krijgt, moet je natuurlijk meteen stoppen met de inspanning als dat mogelijk is en de betreffende spier strekken, op een koude vloer als dat kan, om de pijn te verlichten.Vervolgens moet je de spier zachtjes masseren en een glas water met suiker drinken.

Als het gaat om kramp in de kuit, wordt aangeraden op de rug te gaan liggen, het pijnlijke been op te tillen en iemand te vragen om het been zachtjes te masseren en tegelijk de tenen naar boven te trekken. Drink tegelijk een glas water met suiker.

HOE KUN JE KRAMPEN VOORKOMEN?

Om pijnlijke spiersamentrekkingen zoveel mogelijk te vermijden, moet je:

goed hydrateren voor, tijdens en na de lichamelijke inspanning, ook wanneer je niet aan sport doet

goed opwarmen

alcohol, tabak en opwekkende middelen als koffie of thee vermijden

elke dag stretchoefeningen doen.

Als je er niet in slaagt de pijn te doen verdwijnen, kun je best een arts raadplegen

mevrouw die een strek doet