JE KARPERHENGELS GOED OPSTELLEN AAN DE WATERKANT

Je karperhengels goed opstellen aan de waterkant

Als je net bent gestart met karpervissen zal je je zelden afvragen hoe je je hengels nu precies moet opstellen. Je strooit voer op een visstek, werpt je montages uit en legt je hengels horizontaal op je gloednieuwe rodpod.
Al je materiaal is op zijn plek. Klaar, je bent aan het vissen op karper!
Maar we zullen zien dat de positie van je hengels wel degelijk een grote invloed heeft op je comfort tijdens het vissen en op het aantal keer dat de karper er met je lijn vandoor gaat.

Bankstick of rodpod?

Allereerst een woordje uitleg over het type steun voordat we dieper ingaan op de positie van de hengels. De buzzerbar (de balk waar je hengels op rusten) wordt op een bankstick bevestigd of maakt al deel uit van een rodpod.

Buzzerbar voor 2, 3 en 4 hengels

De bankstick is de eenvoudigste en voordeligste hengelsteun. 
Zijn grootste troef is dat hij weinig plek inneemt. Met een set in verschillende formaten ben je uitgerust voor heel wat situaties. Het spreekt voor zich dat een bankstick zijn limieten toont bij een harde oever. Hier schittert een rodpod door zijn veelzijdigheid. Met de meest geavanceerde modellen kan je vissen in alle posities en alle omstandigheden. Ze zijn echter wel zwaarder en nemen meer plek in.

Gewone rodpod en rodpod op een driepoot

Hengels horizontaal

Dat is de natuurlijke positie van je hengels. Ze voldoet in de meeste visomstandigheden, waarbij je over niet te grote afstand vist in een afgesloten water zonder obstakels.

Hengeltoppen omhoog

Het eerste criterium waar je rekening mee moet houden, is de aanwezigheid van obstakels tussen je post en je visstek. 
Om je hoofdlijn verder te brengen zal je je hengels moeten optillen om die te vermijden.
In een rivier of een stroom is je montage onder water onderhevig aan de bewegingen van het water waardoor ze zich verplaatst. Vaak drijft ze af tot ze ergens blijft hangen achter een obstakel of afval waardoor je lijn kan breken of de vis niet goed op je haak blijft zitten. Om dat soort vervelende toestanden te vermijden, raden we aan om stroomafwaarts van je post te vissen.

Bij hoogwater kan er soms zoveel afval in je lijn blijven hangen dat vissen onmogelijk wordt.

De oplossing is dan om je hengeltoppen omhoog te zetten zodat de stroming zo weinig mogelijk vat krijgt op je montage. In dat geval moet je je onderlijn langer maken want dat direct aanbijten op de montage veroorzaakt sterke trillingen waar vissen niet van lijken te houden. 

Als je in een meer vist gebruik je de positie met de "hengeltoppen omhoog" wanneer je over heel lange afstanden vist (opgesteld op een boot). Het contact met de montage is beter en je vermijdt obstakels die je mogelijk niet had gezien.

# Tip van Caperlan : Vaak hebben hengelaars de neiging om te vissen bij de tegenoverliggende oever, terwijl aan hun voeten tal van vissen aan het eten zijn. Zet je hengelsteun eens wat verder van de waterkant en zorg ervoor dat je lijn niet te strak staat. Je zou wel eens verrast kunnen zijn.

Hengeltoppen naar beneden

Soms moet je snel wisselen van hengeltoppen omhoog naar toppen omlaag. De wind kan je detectoren nodeloos doen afgaan of zelfs dreigen om je hengels mee te nemen als hij in kracht toeneemt! In die situatie kan je met een rodpod heel snel van positie wisselen zonder je hengels op de waterkant te moeten leggen.

Een ander voordeel van vissen met de hengeltoppen naar beneden is dat je montage gecamoufleerd is op de bodem. Dat kan alleen in schoon en helder water. Je kan zelfs je hengeltoppen onder water brengen en je hoofdlijn slap laten hangen. Wat je verliest aan reactievermogen win je aan discretie bij vaak slimme vissen...

Nu weet je hoe je je hengels moet opstellen in de verschillende visomstandigheden en we hopen dat je zo nog meer kan vangen...