mountain_trekking

Hoe maak je mooie foto's in de bergen?

Landschappen, dieren, hikers in actie ... in de bergen vind je meer dan genoeg onderwerpen om te fotograferen. Maar hoe maak je nu geslaagde foto's? François, verantwoordelijke fotografie bij Quechua, geeft je een aantal basisregels voor bergfotografie!

"François, welke basiskennis moet je hebben om geslaagde foto's te maken tijdens een wandel- of trektocht?"

"Op een tocht kun je al met een eenvoudige compactcamera heel mooie foto's nemen. Hiervoor moet je een paar regels voor de compositie in acht nemen, want de instellingsmogelijkheden op dit type toestel zijn eerder beperkt. Allereerst is het heel belangrijk dat je je toestel binnen handbereik hebt, zodat je meteen kunt reageren als je een heel mooi uitzicht ziet. Een etui dat je vastmaakt aan de schouderriem van je rugzak is bijvoorbeeld ideaal."

De regel van de derden

"Voor de beeldcompositie is het belangrijk dat je de zogeheten regel van de derden toepast".

Bijboorbeeld 2 derden lucht, 1 derde bergen of andersom. Je moet het beeld zowel verticaal als horizontaal in gedachten in 3 delen verdelen, zodat je dus 9 identieke vakken krijgt. De aandacht van de kijker gaat eerst naar de punten waar de horizontale en verticale lijnen elkaar snijden.

Als je dus een persoon wilt fotograferen, plaats hem dan rechts of links in beeld, waarbij je ervoor zorgt dat hij altijd naar de binnenkant van het beeld kijkt."

De alpensteenbok, de vriend van elke fotograaf

"Het gemakkelijkste bergdier om te fotograferen is ongetwijfeld de alpensteenbok. Je zou zelfs kunnen zeggen dat hij de vriend is van fotografen! Je vindt hem zowat overal en soms krijg je het gevoel dat hij speciaal poseert voor de foto. De gems is moeilijker vast te leggen op beeld. Dit dier is veel wilder. Als er eentje je pad kruist, is dat een echte ervaring, maar vaak is die ontmoeting uiterst kort want gemzen zijn schuw.

Om mooie foto's te maken van dit soort wilde dieren zou je een loerhut kunnen overwegen, zoals ook jagers gebruiken. Maar je installeren, je verbergen en wachten vraagt veel tijd en engagement. Een foto van een marmot die 's ochtends uit zijn holletje komt piepen kan erg boeiend zijn. Hiervoor installeer je je voor dag en dauw in de buurt van een holletje dat je voordien hebt opgemerkt en blijf je op de loer liggen tot het dier tevoorschijn komtl.

Merk op dat in nationale parken of natuurreservaten dieren gemakkelijker te fotograferen zijn. Ze zijn er beschermd en dus doorgaans minder mensenschuw."

Wolken zorgen voor veel sfeer

"Om een foto te nemen van een hiker of van een groep personen, kun je je baseren op de route langs waar de tocht zal lopen en de oriëntatie daarvan. Zo kun je spelen met het landschap en het licht.

Een kleine tip: als de tocht over een firnveld loopt, kan dit dienst doen als een natuurlijk reflectiescherm. Het verlicht de mensen die over de sneeuw lopen. Het is dan gemakkelijker om mooie foto's in tegenlicht te nemen. Rotsen in een heel lichte kleur hebben ditzelfde reflecterend effect.

Tot slot zal een wandelaar op de voorgrond van de foto ervoor zorgen dat het berglandschap op de achtergrond meer diepte krijgt."

comment-faire-de-belles-photos-en-montagne

Vroeg opstaan voor het mooiste licht

"Allereerst vereist bergen fotograferen een zekere logistieke voorbereiding. Om de mooiste plaatjes te schieten, moet je vroeg opstaan en laat naar bed gaan. Het ochtend- en avondlicht is immers het meest gunstig om mooie foto's te maken. Tussen 10 uur en 16 uur schijnt de zon immers veel te hard, vooral in de zomer, dan vlakt het felle licht elk reliëf uit.

De lente en de herfst zijn de beste seizoenen om de bergen te fotograferen, omdat het licht dan zachter is. Merk overigens op dat een azuurblauwe lucht niet altijd de bondgenoot is van fotografen. Een lucht met wolken, of zelfs vlak na of voor een onweer, zorgt voor een veel boeiender sfeer. Maar om dergelijke foto's te maken moet je absoluut zeker zijn van je kennis als bergwandelaar, vooraf het weerbericht raadplegen en een ontsnappingsroute plannen.

Tot slot moet je je bestemming en tocht plannen volgens de oriëntatie van de plek. Het is toch echt jammer om aan te komen in een schitterend dal net op het moment dat dat helemaal in de schaduw ligt. Kies dus de bergzijde volgens het tijdstip waarop je gaat wandelen.

Tip: vanuit dat standpunt bekeken vereenvoudigt een tocht over een bergkam de zaken en biedt tal van mogelijkheden voor mooie beelden."

"Voor wat het materiaal betreft, kies je bij voorkeur een goede wandelrugzak waarin je je fototoestel en lenzen opbergt in geschikte beschermtassen. Dat is beter dan een speciale cameratas die niet altijd geschikt is om mee te nemen op een bergtocht. Natuurlijk moet je ook altijd warme en waterdichte kleding meenemen, en een hoofdlamp met batterijen.