De juiste reflexen tijdens de winter!

De juiste reflexen tijdens de winter!

Je kan je voorbereiden om in de winter zo goed mogelijk te kunnen rijden. 

De winter is geen makkelijk seizoen, maar helaas hebben we het weer niet in de hand. Je kan je wel voorbereiden om in de de winter zo veilig en goed mogelijk te kunnen rijden. Volg onze tips!

overdekte piste

Tips voor het paardrijden

Overdekte maneges, buitenbakken, stapmolens... Allemaal perfecte hulpmiddelen om in de winter te blijven trainen! Maar niet iedereen heeft er zomaar één ter beschikking en bovendien kan ondanks enkele voorzorgsmaatregelen de ondergrond wat glad worden wanneer de temperatuur onder nul duikt. Daarom is het belangrijk om te weten wat je precies moet doen zodat het paard niet in zijn box hoeft te blijven tijdens de koudere weken. Op de meeste plaatsen duurt de vrieskou slechts een paar dagen, maar soms kunnen de winters streng zijn en dan moet je exact weten wat te doen.

Als de ondergrond volledig bevroren is maar niet glad, dan kan je een sessie in stap doen om de benen van je paard wat losser te maken, of je kan het aan de hand laten stappen. Zolang de paddocks niet spekglad zijn, mag je het zeker loslaten. Als je echter gaat trainen in de sneeuw, smeer de hoeven dan zeker goed in met vet om te vermijden dat de sneeuw eraan blijft plakken. Dat is des te belangrijker wanneer je paard hoefijzers heeft. Je kan ook vaseline of varkensvet gebruiken om opeenhoping van sneeuw aan de hoeven te voorkomen. Voor plaatsen waar het regelmatig sneeuwt, bestaat er gespecialiseerd hoefgereedschap. Het kan interessant zijn om je daarvan te voorzien. Vergeet geen hoevenkrabber, want die heb je zeker nodig!

En nog iets: een beetje regen overdag, ijskoude temperaturen 's nachts met wintervorst tot gevolg... Je denkt er allicht niet aan totdat je zelf uitglijdt over een ijsplek in het midden van de stal. Ook paarden kunnen uitschuiven op ijsplekken en zich daarbij zelfs ernstig bezeren. Daarom is het belangrijk om in elke doorgang stro te leggen of zout of zand te strooien om ongelukken te vermijden... Niemand wil uiteraard dat de ruiter of het paard iets breekt. Maar je kan natuurlijk altijd zeggen dat je net terug bent van een wintersportvakantie.

paardendeken

Het paard

Voor je paard is het belangrijk om met enkele dingen rekening te houden wanneer de temperaturen dalen. Om te beginnen is het goed de vacht van je paard te scheren. Dat voelt heel comfortabel aan voor het paard tijdens een training, maar het heeft ook voor jou zijn nut, want je paard is na de training sneller droog. Het roskammen gebeurt ook sneller indien de vacht is geschoren. Bij een ongeschoren vacht is het belangrijk om de benen of de lichaamsdelen die het zadeltuig dragen, te poetsen. De rest hoeft niet als je weinig tijd hebt.

Als je paard naar buiten gaat, is bovendien de kans groot dat het modder tegenkomt, wat op zich helemaal niet erg is. Maar het kan dan heel handig zijn om een ontwarrend glansmiddel te gebruiken voor de vacht en de manen. Het product voorkomt dat modder zich vastzet op de vacht. Het heeft uiteraard weinig nut wanneer je paard beslist om een modderbad te nemen, maar je wint er zeker tijd mee bij de verzorging. Je kan het paardenhaar ook vlechten zodat het niet te vuil wordt wanneer je paard heel lang buiten blijft staan. Een neckcover is ook heel handig wanneer je geen uren wil bezig zijn met roskammen. En het houdt het paard ook lekker warm en het beschermt de hals tegen vuil.

Heb je te weinig energie om nog te gaan paardrijden na al dat harde borstelwerk, leg dan zeker een oefendeken over je paard. Zo voorkom je een thermische schok wanneer je de paardendeken wegneemt. Zorg ook voor een langere opwarming, als het koud is duurt het immers langer voor de spieren warm zijn. Neem dus voldoende tijd om te wandelen in stap voor je overgaat tot een steviger tempo. Een goed kwartier in stap is perfect, vooral wanneer het paard een hele dag in zijn box heeft gestaan.