HOE EEN FIETSZADEL VERVANGEN?

Een fietszadel wordt om verschillende redenen vervangen: om het comfort te verbeteren, voor extra gewicht of om eenvoudigweg de look te veranderen. Volg onze instructies om een zadel of een deel van een zadel te vervangen…

comment-changer-une-selle-de-velo

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk tot gemiddeld, naargelang het zadeltype

Duur: 5 à 15 minuten

Benodigd gereedschap om een zadel te vervangen: een inbussleutel

Terminologie:~- Zadelpen: de zadelpen is een metalen buis die in het kader van de fiets steekt en verbonden is aan het zadelkader.~- Zadelbeugel: de zadelbeugel is ringvormig en bevindt zich op het kader onder het zadel. Dankzij deze zadelbeugel die je kan vastdraaien, blijft de zadel vastzitten en kan de zadel tijdens het fietsen niet draaien of naar beneden schuiven.

DE FIETSZADEL VAN DE ZADELPEN HALEN

Een fietszadel is samengesteld uit een zitgedeelte en twee metalen buisjes aan de onderkant van het zadel die verbonden zijn met de zadelpen.

Om de fietszadel van de zadelpen te halen, volstaat het om de twee schroeven (één vooraan en één achteraan) los te schroeven met behulp van een inbussleutel. Door beide schroeven los te draaien, zullen er twee plaatjes vrijkomen waarin de twee kleine metalen buisjes van het fietszadel opgevangen worden. Zodra het plaatje bovenaan voldoende losgeschroefd is, volstaat het om het plaatje een kwart te draaien om het zadel los te maken.

DE ZADELPEN VERWIJDEREN

Als de zadelpen over een draaisysteem beschikt zoals dat op onderstaande video het geval is, volstaat het om dit los te draaien door aan het hendeltje te trekken en nadien de zadelpen naar boven te draaien en te verwijderen.

Als er geen draaisysteem voorzien is, heb je een inbussleutel nodig om de zadelbeugel los te draaien en nadien de zadelpen te verwijderen.

DE ZADELBEUGEL VERVANGEN

Opgepast, er bestaan verschillende maten zadelpennen en dus zijn er ook verschillende maten zadelbeugels! Kijk dus goed de afmetingen van de benodigde onderdelen na vooraleer je een nieuwe zadelbeugel koopt.

Als je de zadelbeugel wil vervangen, kan je de zadelbeugel met de hand verwijderen zodra de zadelpen verwijderd is. Zit de zadelbeugel vast, klop je met behulp van een hamer lichtjes onderaan de zadelbeugel (let goed op dat je het kader niet beschadigt, met een doek rond de hamer beschadig je bijvoorbeeld de verf van het kader niet).

Voorzie een nieuwe zadelbeugel en plaats deze waar de oude zadelbeugel zat (als de zadelbeugel niet vanzelf naar beneden gaan gebruik je dezelfde techniek en klop je met een hamer lichtjes op de zadelbeugel).

EEN NIEUW FIETSZADEL MONTEREN

Om een nieuw fietszadel te monteren, volstaat het om het zadel op de rails te plaatsen en de twee schroeven onderaan opnieuw vast te schroeven met behulp van een inbussleutel. Wil je dat je zadel meer of minder naar boven buigt, dan schroef je eerst de voorste schroef (zadel meer naar beneden) of de achterste schroef (zadel meer naar boven) vast.

DE ZADELPEN OP DE FIETS MONTEREN

Dit is normaal gezien de gemakkelijkste stap: verzeker je ervan dat de zadelbeugel goed losgedraaid is en plaats de zadelpen in het kader door er met een hamer op te kloppen of de zadelpen erin te draaien. Zet de zadelpen op de juiste hoogte (aarzel niet om de hoogte aan te passen als je niet goed zit) en draai de zadelbeugel vast.

Er mag nu geen speling meer zijn, het zadel mag niet meer bewegen, ook niet als je rijdt.

Beweegt de zadel nog, kijk dan na of heel het zadel beweegt (met de zadelbeugel). Is dat het geval, kan dit verklaard worden door de zadelbeugel die niet goed vastzit. Als enkel de top van het zadel beweegt, probeer dan de twee schroeven onderaan het zadel beter vast te draaien.

EEN OUD FIETSZADEL VERVANGEN

Er bestaan draaisystemen die moeilijker in elkaar zitten dan hierboven uitgelegd, maar het principe blijft hetzelfde. Een zadel bestaat immers altijd uit twee metalen buisjes (zie hieronder) die vastgezet worden op rails. Om een zadel te verwijderen, zal je deze rails moeten losmaken.

Je moet eerst de twee schroeven die zich links en rechts onderaan het zadel bevinden volledig losdraaien. Deze twee schroeven houden een kleine metalen as tegen die de zadelpen blokkeert. Eens beide schroeven losgedraaid zijn, kan je deze as van het zadel verwijderen.

EEN OUD FIETSZADEL MONTEREN

Om een fietszadel te monteren, is het noodzakelijk om alle elementen te monteren die het zadel op de rails vastmaken. Plaats eerst het centrale deel. Plaats nadien de as en maak deze aan beide kanten vast. Om de zadelsteun vast te maken, draai je deze vast met twee bouten aan elke zijde, zodat de zadelsteun geblokkeerd wordt.