sport et sommeil

Sporten en slapen: beter slapen door te sporten

Sporten en slapen is balanceren op een dunne koord: sporters slapen beter maar als je te veel sport, en vooral op de verkeerde momenten, wordt je natuurlijke slaappatroon verstoort.

Het is niet eenvoudig om het perfecte evenwicht te vinden. Maar met enkele eenvoudige regels zul je zien dat sporten en slapen perfect op elkaar afgestemd kunnen worden.

Geloof ons, door onze tips te volgen, slaap je als een roosje.

 

Sporten op bepaalde uren om beter te slapen   

Sporten bevordert je slaap. Maar enkel en alleen als je op de 'juiste momenten' van de dag sport! Er wordt algemeen aangeraden om minder dan drie uur voor het slapengaan niet meer te sporten, anders zou je weleens moeilijk in slaap kunnen vallen.

Waarom eigenlijk? Je lichaamstemperatuur schommelt doorheen de dag en neemt aan de avond af om je lichaam klaar te maken voor de nachtrust. Als je echter 's avonds gaat sporten, blijft je lichaamstemperatuur hoog.

Je gaat dus best 's ochtends of in het begin van de namiddag sporten. Kan ik dan echt niet meer 's avonds sporten? Als je enkel en alleen maar 's avonds kunt sporten, bestaan er een aantal manieren om in slaap te vallen. Een daarvan is de beroemde koude douche voor het slapengaan. Ze laat niet alleen je lichaamstemperatuur dalen maar zorgt er ook voor dat je spieren kunnen ontspannen.

 

Hoe meer je eraan gewoon geraakt om 's avonds te sporten, hoe gemakkelijker je in slaap valt.

sporten en slapen

Sporten is goed voor je slaap    

Nadat je weet wanneer je het best gaat sporten om goed te slapen, zul je al snel beseffen welke voordelen sporten voor je slaap heeft.

Door te sporten verbrand je calorieën (in elk geval meer dan door in je luie zetel te blijven zitten). Hierdoor geraakt je lichaam vermoeid en val je beter in slaap.

Tijdens een fysieke activiteit maakt je lichaam ook endorfines aan. Die endorfines hebben heel wat positieve effecten: je voelt je minder gestresseerd, minder depressief en gewoon beter in je vel! Een gelukkige geest is er een die beter slaapt!

sporten en slapen

Het is geen geheim meer: sporten is bevorderlijk voor een goede nachtrust. En bovendien is die herstellende slaap nodig om aan lichaamsbeweging te kunnen doen. Of anders gezegd, voor wat, hoort wat! We vleien ons dus in de armen van Morpheus …

Welke sporten bezorgen je een betere nachtrust?

Sporten is een goede manier om je biologische klok perfect af te stellen.

En bepaalde sporten slagen hier beter in dan andere. Dat geldt bijvoorbeeld voor nordic walking. Die sport traint niet alleen al je spiergroepen maar neemt je ook mee door een prachtige omgeving. Bovendien stimuleert ze de aanmaak van hormonen. Perfect om te ontspannen en goed te slapen! 

Hardlopen en wielrennen zijn ook uitstekende keuzes omdat je er heel wat energie voor nodig hebt.

Heb je al eens aan yoga of pilates gedacht om aan het einde van een drukke dag even uit te blazen? Als je die sporten regelmatig beoefent, gaat je nachtrust er ook op vooruit.

SPORT GEZONDHEID

Sporten is goed voor je gezondheid! Dat zeggen ze tenminste... Maar wat wil dat zeggen? Met welke sport werk ik aan mijn ademhaling? Mijn lenigheid? Kan sport me helpen stoppen met roken? Beter slapen? De mooiste zijn? (toegegeven, we gaan misschien wat te ver). Volg onze gids en leer alles, of toch veel, over hoe sport je kan helpen om gezond te worden of te blijven.

Kortom, de combinatie van sport en slaap is een echte aanwinst voor ons algehele welzijn. Door de eenvoudige adviezen in dit artikel op te volgen, kun je je sportroutine en je slaapkwaliteit optimaliseren. Denk eraan: plan je sportsessies op het juiste moment, kies geschikte activiteiten, behoud een regelmatige slaaproutine en zorg voor een evenwichtige voeding en een omgeving die bevorderlijk is voor rust. Met deze aanpak kun je er zeker van zijn dat je ten volle profiteert van de voordelen van sport voor je slaap en algehele gezondheid. Op rustige, energieke nachten dankzij een evenwichtige, actieve levensstijl!

Ontdek meer over slaap

L'influence su sommeil sur notre organisme et nos performances sportives

L'influence du sommeil sur notre organisme et nos performances sportives

Quelle est l'importance du sommeil pour les sportifs ? Quels sont les effets du manque de sommeil ? Le rôle des écrans sur notre sommeil est-il si important ? Le docteur Inge Declercq, neurologue et experte du sommeil certifiée répond à toutes les questions que vous pourriez vous poser.

Slaap, onmisbaar voor elke lichaamsactiviteit

Slaap, onmisbaar voor elke lichaamsactiviteit

Slaap is je geheime troef om de voordelen van je lichaamsactiviteit volop te benutten. We bestuderen de gunstige invloed van sporten op de slaap ... en andersom!

Beter slapen dankzij yoga

Beter slapen dankzij yoga

Begin september betekent voor veel mensen toenemende stress. De zomervakantie ligt achter ons, de kinderen moeten weer naar school en de dagen worden steeds korter. Stress die ook vaak gepaard gaat met slecht slapen, en voor je het weet kom je in een vicieuze cirkel terecht

dames zwemmen nabaiji

Stress & slaap: 8 dagdagelijkse probleempjes die je kunt oplossen door te gaan zwemmen

Zwemmen heeft heel veel positieve effecten op je psychologische gezondheid. Ik heb dus echt wel heel goeie redenen om je het water in te sturen, maar het is in je eigen belang! Een blik op dagdagelijkse probleempjes, die je sneller oplost dankzij een uitje naar het zwembad.