canicross kalenji

Tips om te joggen met je hond

Hardlopen met je hond, dat klinkt aanlokkelijk, toch?

Hardlopen met je hond, dat klinkt aanlokkelijk, toch? Zeker op de langste dagen van het jaar, met hun milde temperaturen. Het is wel belangrijk om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen opdat je hond in alle veiligheid naast je mee zou kunnen lopen.

Vraag je dierenarts om raad

Je mag niet van alle hondenrassen hetzelfde verwachten wanneer het om rennen gaat! De eerste voorzorgsmaatregel die je moet nemen, is controleren of je huisdier genetisch in staat is om meerdere tientallen minuten lang gematigde inspanningen te leveren. Honden met korte pootjes hebben het gewoonlijk moeilijk om een mens bij te benen – zelfs als die gewoon wandelt. Dit geldt ook voor hondenrassen met platte neuzen, die soms lijden aan ziektes ten gevolge van een slechte ventilatie bij inspanningen.

Belangrijk om weten: Het is af te raden om te rennen met een pup jonger dan zeven maanden. Verzeker je ervan dat zijn skelet volgroeid is (dit kan voor sommige rassen tot twintig maanden vragen) voor je met hem gaat joggen. Het is ten slotte ook raadzaam om met je hond naar de dierenarts te gaan voor een check-up en om er zeker van te zijn dat hij die inspanning aankan.

Twee honden die klaar zijn voor lopen

Progressiviteit, ook voor honden!

Een van de basisbeginselen van een looptraining (voor mensen) is: verhoog de afstand niet al te bruusk maar laat je spieren en gewrichten geleidelijk wennen aan de belasting. Zo verminder je trouwens ook het risico op blessures. Dezelfde voorzorgsmaatregelen gelden ook wanneer je besloten hebt om regelmatig met je hond te gaan joggen. Begin elke sessie met een opwarming die bestaat uit een afwisseling van joggen en langzaam stappen. Zo krijgt je hond meer vrijheid en kan hij makkelijk zijn behoefte doen (neem steeds een plastic zakje met je mee en gooi het in de dichtstbijzijnde vuilnisbak). Neem vervolgens een tempo aan waarbij je hond je makkelijk kan volgen zonder dat hij daar al te veel inspanningen voor moet doen. Het is beter dat hij aan de lijn trekt dan omgekeerd…

Loop liever op bospaden dan op geasfalteerde hoofdwegen

Dat spreekt voor zich! Het is veel beter om paden zonder autoverkeer te volgen, zo loop je minder het risico op een ongeval en bescherm je de gewrichten tegen schokken op geasfalteerde bodems. Een hond die in de vrije natuur mag lopen, krijgt meer vrijheid en zijn reukzin wordt gestimuleerd. Toch enkele aandachtspunten wanneer je je hond laat loslopen:

- Zorg ervoor dat hij de basisinstructies die je hem geeft, opvolgt.

- Laat hem niet te ver van je weglopen (het is beter dat hij steeds in je gezichtsveld blijft, zo kun je erop toezien dat hij niet om het even wat in zijn mond neemt…).

- Controleer of het terrein waar je gaat lopen, niet door jonge kinderen wordt bezocht, om te vermijden dat je viervoeter hen afschrikt.

een hond die staat tegenover van een everzwijn

Leg voorzichtigheid en waakzaamheid aan de dag

Allereerst op het vlak van eten en drinken. Honden moeten vaak drinken, zeker wanneer ze een inspanning leveren. Het is dus verstandig om elk kwartier even halt te houden om je dier te laten drinken. Neem daarvoor een bakje mee – tenzij je je hond hebt leren drinken uit een fles (water kun je meenemen in een drinkrugzak van het merk Camelbak). Laat je hond niet rennen wanneer het warm is. En vergeet niet dat hij geen loopschoenen draagt! Met andere woorden: controleer of de grond niet te heet aanvoelt.

Wat voeding betreft, geef je je hond ten minste één uur voor de inspanning het best geen eten meer. Pas de porties aan aan zijn inspanningen en geef hem vooral proteïnen en calcium. Controleer regelmatig of zijn gewicht op peil blijft. Als hij vermagert of verdikt, vraag je raad aan je dierenarts en pas je de porties aan.

Nog een laatste tip: controleer na elke looptocht of hij niet gewond is geraakt aan zijn poten en kijk of er geen (zelfs minuscule) wondjes zijn die zouden kunnen ontsteken.

Vergeet ten slotte niet om je hond te belonen na een fijne joggingsessie. Dat heeft hij wel verdiend!

Let goed op de ademhaling van je hond. Als zijn hartslag amper daalt na een inspanning – en hij minutenlang buiten adem blijft –, betekent dit ongetwijfeld dat je te veel van hem hebt gevraagd.

Durf te rennen in de sneeuw!

Ten slotte worden er ook steeds vaker wedstrijden op het getouw gezet in skistations, ook in het middelgebergte. Dit is dé kans om met een rugnummer op je jas iets leuks te ondernemen en alle tips uit dit artikel uit te testen. Vaak gaat het hierbij om vrij korte tochtjes die dus geen buitensporige training vergen. Die zijn perfect als je als zovelen eerder uit bent op plezier en zelfoverwinning dan op pure prestaties.

Gebruik de kou en de sneeuw niet als makkelijk excuus om in sportieve winterslaap te gaan. Integendeel, grijp de winter aan om magische momenten te beleven. En als de lente dan aanbreekt, zal je trots zijn dat je nog steeds in topvorm bent en dat er niks is blijven plakken van de gastronomische overdaad van de eindejaarsfeesten.