Hoe zit het met biologische sportvoeding?

Hoe zit het met biologische sportvoeding?

Ons eerste bio assortiment ligt in de rekken. Het perfecte moment om je in dit artikel alles te vertellen over de effectiviteit van biologische sportvoeding!

Laten we beginnen bij het begin. Wat is sportvoeding eigenlijk? Het zal je niet verbazen dat je in rust niet dezelfde voedingsbehoeften hebt als tijdens het sporten. En specifieke behoeften vragen om specifieke voeding! Sportvoeding is er om in die behoeften te voorzien, of je nu nood hebt aan een eiwitrijke snack of een hogere energie-inname. 

En hoe zit het met biologische voeding, maakt het echt een verschil? Alvast een tip van de sluier: ja en nee. Maar voordat we de vraag beantwoorden, geven we je graag wat algemene info over biologische voeding en ons bio assortiment!

Ons assortiment bio sportvoeding

Uiteraard komen we niet uit de lucht vallen als we het over biologische sportvoeding hebben. Sinds 2021 vind je een biologisch assortiment in onze rekken. We willen je graag vertellen wat dat voor ons betekent.

Maar wat kun je precies vinden in ons aanbod van biologische sportvoeding?

Op het menu:

Bio energy fruit. Een textuur tussen een gel en een vruchtenmoes, perfect voor inspanningen van minder dan drie uur.

Biologische sportreep met dadels en zonder gluten. Ideaal voor duursporters en inspanningen van meer dan drie uur.

Bio isotone drank met citroen. Ideaal voor duursporters en inspanningen van minder dan drie uur.

Biologische sportreep met amandelen en zonder gluten. Voor alle sporters en inspanningen en trainingen van minder dan drie uur.

Ons assortiment bio sportvoeding

Onze biologische producten voorgesteld: normen en labels

Een product mag pas biologisch worden genoemd als het voldoet aan strenge en nauwkeurig vastgelegde Europese normen. Waarop hebben die normen betrekking? De productie, verpakking, opslag, herkomst en aard van de ingrediënten. Wanneer een product aan de vereiste normen voldoet, mag het zich biologisch noemen. We gaan je niet lastigvallen met een eindeloos lange lijst maar beperken ons hier enkel tot onze producten.

Onze reep met zaden en onze sportreep met dadels zijn in elke fase van het productieproces als biologisch erkend door Ecocert® (voor ons, voor de stockage en verkoop van het product) en Certifood® (voor onze Spaanse leverancier die de repen maakt en verpakt).

Onze bio energy fruit, met een textuur tussen een gel en een vruchtenmoes, is in elke fase van het productieproces ook als biologisch erkend door Ecocert® (voor ons, voor de stockage en verkoop van het product) en Certisys® (voor onze Belgische leverancier die het product maakt en verpakt).

Uiteraard is ook onze nieuwe biologische isotone drank, bedacht in Bretagne, ook erkend als biologisch door het label Ecocert®, en dat voor het hele productieproces!

Biologische sportvoeding, je gezondheid vaart er wel bij

Minder belastend voor de aarde, maar vooral ook gezonder voor jou. Dat was ons doel. Daarom kozen we voor een reeks sportvoedingsproducten met ingrediënten die zonder bestrijdingsmiddelen worden geteeld, want achter die mooie labels is dat waar het bij bio om gaat.

Dit assortiment past binnen de filosofie die we op al onze producten toepassen, of ze nu biologisch zijn of niet. We focussen ons op jouw gezondheid. En op die van het milieu. We vinden dat je beide niet los van elkaar kunt zien. De planeet is de plek waar we sporten. Er goed voor zorgen is goed voor jezelf zorgen. We zijn er rotsvast van overtuigd: we leven beter en gezonder op een gezonde planeet.

Een voorbeeld. In ons bio assortiment hebben we de verpakking van ons poeder voor isotone sportdrank verminderd. Onze nieuwe verpakkingen van 650 gram zijn gemaakt met 70% minder plastic dan hun voorgangers. En omdat we niet van half werk houden, hebben we hetzelfde gedaan voor onze poeders voor isotone sportdrank in het formaat 650 g, ook al zijn die producten niet biologisch. Deze aanpak sluit perfect aan bij de belofte die we in 2015 hebben gedaan: minder plastic in onze verpakkingen gebruiken.

Biologisch of natuurlijk: dat is toch hetzelfde, niet?

In het jargon verwijzen natuurlijke producten naar producten die amper of niet chemisch bewerkt zijn en in het beste geval geen lange ingrediëntenlijst hebben. In werkelijkheid zijn biologische voeding en natuurlijke producten niet 100% hetzelfde. Een product kan natuurlijk zijn zonder biologisch te zijn. En omgekeerd. Maar beide benaderingen hebben vaak wel hetzelfde doel: steeds gezondere producten bieden.

En dat komt goed uit, want dat is ook ons doel. We proberen onze producten al zo natuurlijk mogelijk te maken door de ingrediëntenlijst te beperken, waar mogelijk additieven te verwijderen en meer natuurlijke ingrediënten te gebruiken. Onze referenties: een document van de Europese Unie met toegestane additieven, maar vooral ook de expertise van Aube, onze ingrediënteningenieur, die elk ingrediënt bestudeert en controleert of het niet controversieel is voor de gezondheid.

Het is voor ons dan ook niet meer dan logisch dat we ons bio assortiment ontwikkelen met een focus op het natuurlijke aspect. Zo is de ingrediëntenlijst van onze biologische producten nog korter en werken we enkel met natuurlijke ingrediënten. Een voorbeeld:

Onze biologische sportreep met dadels bevat 72.5 % vruchten, waarvan 68 % dadelpasta en 4,5 % poeder van gevriesdroogde blauwe bosbessen.

Onze bio energy fruit bevat overigens slechts vijf ingrediënten!

Een ander voorbeeld, voor de ontwikkeling van ons biologisch poeder voor isotone sportdrank hebben we gekozen voor een gloednieuw ingrediënt: bietsuiker uit Duitsland, maar ook uit Frankrijk, omdat de Franse bietentelers de overgang naar biologische landbouw hebben gemaakt.

Tot slot gebruiken we acerolabes ter vervanging van pure vitamine C, verboden in biologische producten.

Biologische sportvoeding voor de correcte prijs: een heuse uitdaging

Biologische producten ontwikkelen: ja. Ingaan tegen onze filosofie om sporten voor iedereen toegankelijk te maken: nee. En sporten maak je nu net toegankelijk door sportproducten tegen de correcte prijs aan te bieden. Maar wat is een correcte prijs voor ons? Jou een kwaliteitsvol product tegen de beste prijs geven. Want één ding is zeker: onze productontwikkelaars en ingenieurs doen geen concessies als het op kwaliteit aankomt.

Biologisch is duurder, klopt. Daar ben je waarschijnlijk zelf ook al achter gekomen. Zeker als je in je Decathlon-winkel of andere winkel eens in de rekken kijkt. Het is niet alleen duurder voor de consument maar ook voor ons, de ontwikkelaars. Simpelweg omdat de grondstoffen die we in onze producten gebruiken niet allemaal dezelfde prijs hebben. Een voorbeeld: pure vitamine C vervangen door acerolabes brengt een bepaalde kost met zich mee.

Een biologisch assortiment voor de correcte prijs is dan ook een echte uitdaging. Onze ingenieurs zijn die uitdaging aangegaan en hebben ontelbare uren gewerkt om jou een biologisch assortiment voor een correcte prijs te bieden. We hebben zelf de prijzen van biologische producten eens bekeken en mogen zeggen dat we het behoorlijk goed doen!

Tot slot, is biologische sportvoeding effectief?

Over het algemeen wel, maar met enkele kleine kanttekeningen. Zoals we in de inleiding al zeiden, voorziet sportvoeding in specifieke voedingsbehoeften. Die behoeften hangen af van de duur van de inspanning. Je verbruikt namelijk niet dezelfde hoeveelheid energie als je een uur gaat hardlopen of enkele uren gaat wandelen. Een woordje uitleg.

Voor inspanningen van drie uur of minder verandert er niets: biologische sportvoedingsproducten zijn net zo effectief als niet-biologische.

Voor inspanningen van meer dan drie uur zijn er een paar verschillen, omdat je lichaam meer vitamines en mineralen nodig heeft. Sommige vitamines en mineralen zijn verboden door de biologische sector. Waarom? Omdat ze als overbodig worden beschouwd. Een mooi voorbeeld hiervan is vitamine C. Het wordt gebruikt in een voedzame snack voor het optimaliseren van een product dat van nature niet zo rijk is aan voedingsstoffen. De biologische sector is van mening dat deze bewerking van het product, door vitamines toe te voegen, overbodig is.

Is biologische sportvoeding dan nutteloos voor mijn volgende lange wandeltocht? Dat nu ook weer niet! Om de afwezigheid van vitamine C te compenseren, hebben we acerolapoeder toegevoegd aan al onze biologische producten. Het is een natuurlijke bron van vitamine C, een antioxidant die je cellen helpt beschermen tegen oxidatieve stress en ook bijdraagt aan een normaal energiemetabolisme.

We zetten alles nog even op een rijtje. Biologische sportvoeding verandert niet veel voor je sportieve inspanningen. Maar ze kan wel een verschil maken voor je gezondheid en die van de planeet. Vergeet echter niet dat de keuze voor biologische sportvoeding er een is die je zelf moet maken. We zijn er niet om je de les te spellen. Wel willen we ervoor zorgen dat sporters die op zoek zijn naar biologische producten bij ons vinden wat ze willen.