Aptonia isotone drank

Sportdranken

Deze dranken dienen om het vocht, de koolhydraten en de mineralen die je tijdens het sporten verbruikt weer aan te vullen. De samenstelling ervan is aangepast aan de voedingsbehoeften van sporters tijdens hun fysieke activiteiten.

1/ Welke voordelen hebben sportdranken?

Het is ontzettend belangrijk dat je tijdens elke fysieke inspanning voldoende vocht opneemt. Een sportdrank moet je dus in de eerste plaats gehydrateerd houden.

Sportdranken zijn suikerrijk en bevatten koolhydraten die je tijdens de inspanning eenvoudig kunt opnemen. Ze zorgen ervoor dat je energievoorraad minder snel uitgeput raakt zodat je bloedsuikerspiegel niet te snel gaat dalen en je geen hongerklop krijgt.

2/ Hoe gebruik je sportdranken?

Inspanningen van minder dan 1u/1u30:

Zuiver water volstaat.

Inspanningen van meer dan 1u/1u30:

We raden je aan om regelmatig een koolhydraatrijk drankje te drinken (1 slok om de 10 tot 15 minuten). Dit drankje zorgt voor koolhydraten die het lichaam snel bruikbare energie geven. Daarnaast moet dit drankje natrium en vitamine B1 bevatten én isotoon zijn zodat het goed opgenomen kan worden.

Zeer lange inspanningen:

Tijdens zeer lange inspanningen is het belangrijk dat je voldoende koolhydraten en mineralen inneemt. Je sportdrank moet een aantal mineralen zoals natrium, kalium en magnesium bevatten als je bijvoorbeeld in warm weer gaat sporten. Daarnaast zijn vitamine B1, B2 en B6 belangrijk omdat die vitaminen een rol spelen in de manier waarop je lichaam koolhydraten gebruikt.

3/ Wat zijn de onmisbare ingrediënten van een sportdrank?

De samenstelling van koolhydraten, mineralen (zoals natrium) en dus de osmolariteit bepalen de specifieke eigenschappen van sportdranken.

- Water om gehydrateerd te blijven: tijdens het sporten verlies je vocht, wat negatieve gevolgen kan hebben voor je prestaties.

- Koolhydraten om het energieverlies te compenseren: de meest gebruikte koolhydraten zijn glucose, fructose en maltodextrines.

- Natrium om de tekorten door transpiratie op te vangen: natrium zorgt voor een goed vochtevenwicht van het lichaam. Je kunt het best tussen 400 en 1100 mg/l innemen. Neem niet meer natrium in omdat dat nadelig is voor de osmolariteit en indirect voor de snelheid waarmee je maag zich ledigt.

- Osmolariteit: de osmolariteit van het bloed bedraagt 290 mOsm/l, een drankje moet dezelfde concentratie hebben om isotoon te zijn.

4/ Waar moet ik op letten? 

- Fructose: het is niet aan te raden om tijdens een fysieke inspanning pure fructose in te nemen. Bij meer dan 30 g/l kun je last krijgen van maag- en darmklachten die een negatief effect op je prestaties zullen hebben. Combineer steeds met een andere suiker.

- Honing: honing heeft een zeer hoog fructosegehalte. Sportdranken op basis van honing hebben weinig nut, behalve als er nog een andere suiker aan is toegevoegd.

- De temperatuur van je drankje: je drankje moet koel (10 – 15 °C) maar niet ijskoud zijn.

5/ Wat is de wetgeving rond sportdranken?

Om als 'sportvoeding' bestempeld te worden, moeten de producten aan enkele specifieke wettelijke voorschriften voldoen.

Sportdranken behoren tot een van de zes voor bijzondere voeding bestemde levensmiddelen die op Europees niveau zijn vastgelegd door richtlijn 89/398/EEG.

Bovendien wordt sportvoeding gereguleerd door het besluit van 20 juli 1977 waarin vermeld wordt dat het koolhydraatgehalte minstens 60% van het totale aantal calorieën moet bedragen. Het product moet daarnaast een hoeveelheid vitamine B1 bevatten zodat een calorie-inname van 3000 kcal overeenkomt met een opname van vitamine B1 tussen 3 en 9 mg.