trail hydratatie running trailaccessoires

Hoe kies ik de juiste drinkaccessoires?

Een drinkaccessoire kiezen doe je op basis van 2 criteria: de hoeveelheid water die je nodig hebt, afhankelijk van de duur van je training, en hoe je het water wilt meenemen.

Hoeveel water heb je nodig tijdens het hardlopen? Rond het middel, op de rug of in de hand: hoe kan je je water meenemen?Hoeveel water heb je nodig tijdens het hardlopen? Rond het middel, op de rug of in de hand: hoe kan je je water meenemen? Een drinkaccessoire kiezen doe je op basis van 2 criteria: de hoeveelheid water die je nodig hebt, afhankelijk van de duur van je training, en hoe je het water wilt meenemen.

Je waterbehoefte, afhankelijk van de duur

Afhankelijk van hoe lang je wilt trainen, biedt Kalenji verschillende oplossingen aan voor verschillende hoeveelheden water.

 • Voor trainingen van 30 min.

  Voor een training van 30 min tot maximaal 1 uur heb je tussen de 200 en 250 ml water nodig. Je kiest in dit geval dus best voor een drinkgordel van 2x115 ml, dus in totaal 230 ml, waarmee je niet te zwaar beladen bent en wel voldoende water mee kunt nemen.

 • Voor trainingen van 1 uur

  Voor hard- of traillooptrainingen van een uur moet je in totaal 500 ml water meenemen. Je kunt in dat geval kiezen voor een handfles, een drinkgordel voor een drinkbus van 500 ml of een gordel voor 2 flacons van 250 ml. Met deze accessoires heb je genoeg water bij voor de hele training.

 • Voor trainingen van 1 u 30

  Bij trainingen van ongeveer anderhalf uur raden we aan om 800 ml tot 1 L water te drinken. Je kunt er in dat geval voor kiezen om je water rond het middel te dragen met een drinkgordel voor 2 x 500 ml, of op de rug met een drinkrugzak (of trailrugzak) met een waterzak van 1 L of op de borst met een drinkvest voor 2 x 400 ml. Het voordeel van een drinkrugzak is dat je ook ander materiaal mee kunt nemen (bijvoorbeeld een windjack, een snack, handschoenen, muts, bril) en toch aerodynamisch blijft.

Draagwijze afhankelijk van je water- en comfortbehoefte

Kalenji biedt verschillende mogelijkheden aan om je water mee te nemen: in de hand, rond het middel, op de rug of op de borst.

 • Hardlopen : hoe kies ik de juiste drinkaccessoires?

  In de hand

  500 ml kan je eenvoudig in de hand meenemen (voor een training van 1u). Op deze manier heb je tijdens je training of de wedstrijd altijd direct toegang tot je water. Houd er echter wel rekening mee dat 500 ml ongeveer 500 gram weegt (het gewicht van het flesje niet meegerekend), wat een niet te verwaarlozen gewicht is als je dat niet gewoon bent. Aarzel zeker ook niet om van hand te wisselen zodra je de behoefte voelt.

 • Hardlopen : hoe kies ik de juiste drinkaccessoires?

  Rond het middel

  Als je 230 ml tot 1 L nodig hebt, dus 30 min tot 1u30 wilt gaan hardlopen, kan je ervoor kiezen om je water rond het middel mee te dragen (met een drinkgordel). Een uitstekend alternatief voor de handfles, omdat je dan beter in balans bent. Bovendien kan je in een drinkgordel enkele kleine persoonlijke spullen meenemen (smartphone, sleutels, zakdoek ...) of een snack. Als je ervoor kiest om deze oplossing te gebruiken voor een wedstrijd, dan raden we wel aan om het product goed uit te proberen op training. Zo ben je er zeker van dat je tijdens de wedstrijd geen last hebt van de gordel, en dat je de flesjes tijdens het hardlopen gemakkelijk uit de gordel kunt halen en er terug in kunt steken.

 • Hardlopen : hoe kies ik de juiste drinkaccessoires?

  Op de borst

  Draag je tijdens het hardlopen het gewicht liever op de borst? Dan hebben we voor jou een drinkvest. Hiermee kan je tot 800 ml (ongeveer 1,5 uur hardlopen) op je borst dragen. Nog een tip: je kunt wat kleine spullen of nog een drinkflesje in het rekbare vak op de rug steken, zo is de belasting ook evenwichtiger verdeeld.

 • Hardlopen : hoe kies ik de juiste drinkaccessoires?

  Op de rug

  Als je 500 ml tot 2 L water wilt meenemen, en dus 1u tot 3u wilt gaan hardlopen, kan je het dragen op de rug. Zo blijf je in evenwicht, verandert je aerodynamica niet en blijft alles stabiel zitten, voor een optimaal comfort. Een drinkgordel kan handig zijn als je niets anders dan water mee hoeft te nemen. Als je langer onderweg bent, en je wilt ook nog wat andere spullen meenemen, kies dan zeker voor een drink- of trailrugzak. We raden aan om de rugzak voor de wedstrijddag goed uit te proberen, zodat je hem perfect naar wens op je lichaam kunt afstellen. Bovendien kun je dan uitzoeken hoe je tijdens het hardlopen het gemakkelijkst bij de vakken kunt, en kan je oefenen hoe je de lucht uit de waterzak laat om irritante geluiden te voorkomen.