veldlopen cross

5 redenen om je op het veldlopen te storten

Veldlopen of cross-country, niet voor iedereen een plezier om aan te denken ... Nochtans staat het op veel fervente lopers hun menu van november tot maart, nadat ze hun zomerse loopseizoen hebben beëindigd met een welverdiend rustmoment.

Maar wat is het nut nu precies van veldlopen in je loop-, trail-, of pistevoorbereiding? Waar werk je aan bij deze discipline?

5 redenen om je op het veldlopen te storten

Twijfel je nog om je loopseizoen af te sluiten met enkele veldlopen, of om toch maar die noodzakelijke pauze in te lassen in afwachting op je volgende 10 km of halve marathon? Wij proberen je te overtuigen van optie 1:

1. Met veldlopen vermijd je om steeds op dezelfde ondergrond (asfalt) te lopen;
2. Het ontwikkelt je aerobe vermogen, waarmee je dus rechtstreeks je uithouding traint. Dat vermogen is afhankelijk van het maximale zuurstofverbruik van het lichaam;
3. Het helpt je om de dynamiek van je pas en je voet te verbeteren: zo leer je je pas beter aanpassen aan het terrein: kleinere passen op klimmetjes, grotere passen op het vlakke, en een losse pas tijdens afdalingen;
4. Het ontwikkelt je mentale sterkte, je gaat namelijk volledig in het rood en moet de pijn trachten te verbijten;
5. Je verlaat je verzuringsgrens, en dus het moment waar vermoeidheid optreedt;

Voldoende eigenschappen waar je dus nog sterker van zal presteren op de weg of tijdens je volgende trail!

(Lees verder onder de foto.)

5 redenen om je op het veldlopen te storten

Hoe bereid je je specifiek voor op het veldlopen?

De voorbereiding op het veldlopen bestaat uit 4 fases :

1. Een fase van ontwikkeling van je uithouding en je spieren: 4 à 6 weken werken aan je aerobe capaciteit en de versteviging van je spieren met de algemene fysieke voorbereiding (AFV) of gerichte fysieke voorbereiding (GFV). In tegenstelling tot de AFV die eerder globaal benut wordt, is deze laatste vorm (GFV) een specifieke fysieke sporttraining waarmee je je richt op de verbetering van je prestaties
2. Een pre-competitiefase: 6 à 8 weken met dezelfde workload als bij de eerste fase, gecombineerd met deelname aan de eerste 'crossen' van het seizoen.
3. Een competitiefase: 4 à 6 weken werken op specifieke cross-eigenschappen, onderhouden van je maximale aerobe snelheid (MAS), je spieren verstevigen door te trainen op hellingen of op een specifiek veldloopterrein.
4. Een fase om op te laden : 2 à 3 weken met 1 à 2 weken rust + 1 week met tragere loopsessies.

De specifieke sessies omvatten vaak de aangewezen voorschriften voor het veldlopen: snelle start, onderhoudende, regelmatige snelheid, finale versnelling. De variaties van tempo zijn oneindig (van 90 tot 105% van je MAS), terwijl het aantal kilometers de wedstrijdafstanden niet overschrijdt (4 km voor een korte cross tot 12 km voor een lange). 

5 redenen om je op het veldlopen te storten

Onze laatste aanbevelingen om je crossen voor te bereiden

-       Kies voor een trainingsschema gebaseerd op 3 sessies per week;
-       Respecteer het vereiste tempo, afhankelijk van jouw fysieke niveau;
-       Als je tijdens je sessies te snel loopt, bouw je deze best af met 5% (bijvoorbeeld van 95% naar 90%);
-       Vermijd opeenvolgende sessies als je niet voldoende gerecupereerd bent van de vorige;
-       Ontspan minstens een dag per week om eventuele blessures te vermijden.
-       Maar vooral, geniet ervan, zelfs al heb je het even lastig!

Veldlopen is in zekere zin een 'runningschool' waar alle beoefenaars elkaar ontmoeten (pistelopers, straatlopers, traillopers, triatleten ...). De duels zijn daarom vaak van een zeer hoog niveau. Geen reden meer dus tot twijfel, let's go!