Leer je biljartkeu vasthouden

Wanneer je pas met biljart begint, is het fundamenteel je keu correct vast te houden. Maar waarom? Met een goede greep krijg je  meer precisie, vermijd je fausse queues en vergroot je je winstkansen. 

leer je biljartkeu vasthouden

Leer je hand op de juiste plek te plaatsen

Bij biljart is het sterk aan te raden de keu zo dicht mogelijk bij het “evenwichtspunt” vast te houden, en niet aan het einde ervan. Waarom? Je keu stevig vasthouden aan het einde ervan zorgt voor te droge en vaak ook te harde stoten tegen de bal, terwijl vasthouden dichtbij het evenwichtspunt je toelaat zachtere en meer berekende stoten te geven. Maar wat is een evenwichtspunt en hoe vind ik dat? Het evenwichtspunt (of zwaartepunt) van een biljartkeu is de plaats waar het gewicht evenredig is aan beide kanten van dat punt. Om het te vinden plaats je je keu horizontaal op je wijsvinger en zoek je het punt waar je keu weinig of niet meer op en neer wiegt.

Als je eenmaal het evenwichtspunt gevonden hebt, neem je het onderstuk (het achterste gedeelte van je biljartkeu) een paar centimeter lager vast, aan het blauwe gedeelte dat te zien is op de foto hieronder, en dat is de correcte handpositie voor ongeveer 75% van je stoten.

Natuurlijk geldt dat, hoe harder je wil dat je stoot is, des te meer je je hand naar achteren zal moeten plaatsen, zonder daarom helemaal tot het uiteinde te gaan.

evenwichtspunt biljart
evenwichtspunt biljart

Leer je biljartkeu correct vasthouden

Je hebt je achterste hand nu op de juiste plaats van de keu. Neem je keu meteen juist vast! Eerst en vooral: ontspan ! Je greep moet ontspannen zijn, daardoor krijgt je pols vrijheid en genoeg marge om je arm te volgen tijdens de voorbeweging (beweging naar voor en achter om de stoot met de keu voor te bereiden). Een te stevige greep daarentegen hindert je bij het stoten.~Eenmaal goed ontspannen leg je de keu in de boog van je duim en wijsvinger. Alleen die twee eerste vingers (duim en wijsvinger) zijn nodig om de keu vast te houden, de drie andere dienen als steun. De greep moet tegelijk licht en stevig zijn. Een kunst op zich!

Je biljartkeu correct vasthouden

Leer je biljartkeu vasthouden

  Met een correcte plaatsing en een juiste handgreep moet je nu de keu zo horizontaal mogelijk houden tegenover de biljarttafel. Je voorarm en ook je duim moeten volledig verticaal geplaatst zijn tegenover de keu. Tijdens de voorbeweging moet heel je lichaam onbeweeglijk blijven en beweegt uitsluitend je achterste arm. Eenmaal in de juiste positie is spelen het enige wat je nog moet doen!

Evenwichtspunt, ontspannen greep, keu parallel ... het belangrijkste is nog altijd dat je je op je gemak voelt. trouwens ... als je kijkt naar de professionals, zal je zien dat ze allemaal hun eigen manier hebben om de keu vast te houden.