Dansworkshop kind

Dansen met het gezin: spelletjes en creatieve workshops

Op zoek naar ideeën om plezier te maken met je kinderen en hun creativiteit te stimuleren? Hier zijn nieuwe manieren om jezelf uit te drukken door middel van dans! De show gaat beginnen!

Jong en oud, jongens en meisjes, deze spelletjes en workshops zullen iedereen aanspreken! Grappig, speels en origineel, we verplaatsen de salontafel en schuiven de bank opzij: het podium is van jullie! 

Thuis dansen, opwarming

Dansworkshop: ik maak mijn minishow 

Spreek als gezin een thema af: dieren, natuur, emoties, superhelden... Kies vervolgens de muziek die het beste bij het gekozen thema past!~Voorbeeld: het gezin heeft voor het dierenthema gekozen, het kind kan dan in de huid van een leeuw kruipen en dansbewegingen maken die aan de leeuw doen denken.~~Laat de kinderen zelf beslissen. Het doel is om een dans te maken die minstens één minuut duurt! Dit is hun moment om hun creativiteit te uiten. Kinderen mogen een kostuum kiezen als ze dat willen.

Zodra de 30 minuten voorbereiding voorbij zijn, neem je plaats en laat je hun show beginnen!

Klaar om de muziek te starten?

 

oefening om aan je kick te werken

Dansworkshop: ik schrijf mijn voornaam met mijn lichaam  

De regels van deze workshop zijn heel eenvoudig. Het doel van de kinderen is om hun voornaam te schrijven door middel van dans.

1) Schrijf lichaamsdelen op kleine stukjes papier

2) Je kind pakt een stukje papier en combineert het lichaamsdeel met een letter van zijn/haar naam VOORBEELD: mijn naam is Peter, ik trek het lichaamsdeel "elleboog", dus zal Peter de letter P met zijn elleboog moeten schrijven tijdens het dansen, enzovoort.

Als je kind alle lichaamsdelen heeft getrokken, kan hij of zij gedurende 30 minuten een dans creëren. Aan het einde van deze voorbereidingstijd, neem je plaats en laat je de show beginnen! De bedoeling is natuurlijk dat je de naam van je kind herkent als hij of zij danst!

Hoe kun je thuis aan je spagaat werken?

Dansworkshop: ik combineer sport en kunst  

Jullie, ouders, kiezen een schilderij, een muziekstuk, een beeldhouwwerk of een foto die jullie in het bijzonder bevalt!

Deel dit werk vervolgens met je kind en vraag het om 3 woorden te bedenken die het gekozen werk beschrijven. Hij of zij mag het jullie niet zeggen!

Voorbeeld: de ouders kiezen een foto van een boot op een ruwe zee, deze foto drukt wind, kracht en golven uit.

Na deze eerste stap kan je kind nu 30 minuten lang een dans van minimaal één minuut voorbereiden die doet denken aan de drie woorden die hij of zij eerder heeft gekozen.

Na deze voorbereidingstijd neem je plaats met je gezin en laat je de show beginnen! Het doel is de woorden te raden die je kind heeft gekozen!

dansen met het gezin

Improvisatieworkshop: hoe kun je thuis een improvisatiesessie in lichaamsexpressie voor kinderen uitvoeren?

Materiaal: diverse muzieksoorten (klassiek, wals, rock, folk, electro, tango, flamenco, percussie)

Voorbereidingstijd: de nodige tijd om een gevarieerde muzieklijst op te stellen.

Aantal deelnemers: onbeperkt

Met deze geweldige playlist legt degene die de dans leidt beperkingen op als hij of zij van muziek verandert. De beperkingen gaan je mooie verrassingen, momenten van plezier en spektakel brengen! Laat je creativiteit de vrije loop!

1/ Bewegingsbeperkingen

- Alleen je armen bewegen

- Alleen je voeten bewegen

- Alleen aan de grond dansen

 

2/ Omgevingsbeperkingen: Stel je voor dat je danst op...

-  de maan

- een gladde vloer

- een plakkerige vloer

- een stekelige vloer

 

3/ Ritmebeperkingen:

- Langzaam dansen

- Versneld dansen

 

4/ Personagebeperkingen:

- Dans als een dier (bijv.: olifant, muis, kat, slang)

- Dans als een soldaat

- Dans met verschillende gevoelens (boos, verdrietig, blij, bang, verrast)

De choreografie van het gezin

Hoe creëer je de gezinsdans?

Iedereen staat in een kring en kiest, afhankelijk van het aantal personen in het gezin, 1 of 2 bewegingen. Het idee is om de bewegingen van het hele gezin toe te voegen om een mini-choreografie te creëren.

Bijvoorbeeld:

- Emma kiest ervoor om een ​​grote cirkel met haar armen te maken en iedereen herhaalt de grote cirkel en zegt 'Emma', dan kiest Peter ervoor om 3 keer op de plaats te springen en dus springt iedereen 3 keer op de plaats en zegt 'Peter'.

- De bewegingen van Emma en Peter worden toegevoegd. Nu is het papa's beurt en hij kiest ervoor om eenmaal in de handen boven het hoofd te klappen en eenmaal ter hoogte van de knieën, iedereen doet het na en we voegen zijn beweging toe aan die van Emma en Peter enz...

- Aan het einde heb je normaal gesproken meerdere bewegingen toegevoegd, een mini-choreografie, de choreografie van het gezin!

Kies een muziekje en herhaal je dans van de voornamen op het ritme! 

 

dansen met het gezin

Standbeeldspelletjes

Materiaal: Muziek!

Voorbereidingstijd: 0!

Aantal deelnemers: minimaal 2, geen maximum

Instructies: Beweeg op het ritme van de muziek en als de muziek stopt, stop je! Niemand beweegt nog, we nemen een pauze, om het even welke!

Beweeg op het ritme van de muziek en als de muziek stopt, stop je! Stop de beweging die je aan het maken was.

Je kunt de pauzes variëren met verschillende instructies: in de pauze moet je op één voet staan, op de grond liggen, één voet en één hand op de grond hebben, enz. Laat je fantasie de vrije loop, veel plezier!

dansen met het gezin

Spiegelspel

Materiaal: muziek en het is mogelijk om een sjaal of twee toe te voegen.

Voorbereidingstijd: 0.

Aantal deelnemers: minimaal 2, geen maximum.

Instructies:

Ga per twee tegenover elkaar staan, een leider en een volger, waarbij de laatste de bewegingen van de eerste nabootst. Beperkingen toevoegen: doe het spel op één voet, beweeg alleen de armen, beweeg alleen de voeten of alleen het hoofd. Als de muziek verandert, veranderen we van rol! We kunnen sjaals in de handen houden om het grappiger te maken!

dansen met het gezin

Spel van de dirigent

Materiaal: Muziek!

Voorbereidingstijd: 0!

Aantal deelnemers: minimaal 3, geen maximum.

Instructies:

Een van de deelnemers, die we de 'onderzoeker' gaan noemen, verlaat de kamer terwijl de dirigent wordt gekozen. Als hij of zij terugkomt, wordt de muziek gespeeld, iedereen volgt de bewegingen van de dirigent en de onderzoeker moet uitvinden wie de bewegingen leidt... Als de dirigent gevonden is, wordt hij of zij de onderzoeker en ga zo maar door!

Zit je vol ideeën? Het enige dat je nog staat te doen is in actie komen en dit moment met je kinderen delen. Vergeet niet deze kostbare momenten te vereeuwigen en met ons te delen op ons Instagram-account @decathlondance. We hopen dat je genoten hebt van dit artikel, tot binnenkort voor nieuwe tips!

Dansen met het gezin: spelletjes en creatieve workshops

Joanna alberghs  

Assistente communicatie decathlon dans.

Ik dans al 16 jaar met heel veel passie. Door mijn opleiding aan het Centre Chorégraphique National de Roubaix kon ik mijn grenzen verleggen, ervaring opdoen en interessante mensen ontmoeten! Moderne jazz, hedendaagse en klassieke dans, ik vermaak me tussen deze verschillende werelden om deze passie voort te zetten!

Ontdek onze selectie van tips

nabaiji panoplie

Help, mijn kind zit niet stil!

Is jouw kleine schattigaard nogal een echte spring in ‘t veld? Dan is sport de ideale uitlaatklep.

Lenigheidsoefeningen om thuis te doen

Leuke lenigheidsoefeningen voor kinderen

Begint je kind met dansen en danst hij of zij graag thuis? Hier vind je 10 speelse en originele lenigheidsoefeningen.

Sport à la maison avec des enfants

Sporten voor kinderen

Thuis zijn heeft ook zijn voordelen: tijd om de kleintjes voor de eerste keer kennis te laten maken met sport (babygymnastiek, yoga...) of om zich te vermaken met de volwassenen door hen een sportieve uitdaging aan te bieden. Kortom, bied je kinderen een sportief tussendoortje!

Ontdek de wondere wereld van gymnastiek

Ontdek de wondere wereld van gymnastiek

Lijkt je kleine schat soms een Duracell-konijn dat je amper kunt bijhouden? Dat is normaal! Voor hun tienerjaren tasten kinderen al hun fysieke mogelijkheden af. Gymnastiek is voor kinderen een uitstekende manier om stoom af te laten!