EEN SPORT BEGINNEN: DE VERSCHILLENDE FASES BETER BEGRIJPEN OM DE MOTIVATIE TE BEWAREN

Beginnen met sporten is nog niet zo gemakkelijk, dat moet ik toegeven! Want nee, je bent niet altijd even gemotiveerd... en je gaat niet altijd even snel vooruit... Maar als je een beter idee hebt van de verschillende fases, wordt het gemakkelijker om het sporten vol te houden, zelfs als je even twijfelt of de moed verliest.

vrouw fitness Domyos

DE VERSCHILLENDE FASES

Nadat je een sport een of twee keer hebt geprobeerd, weet je of je het leuk vindt. Op dat moment wordt het belangrijk om het juiste materiaal te hebben dat je zal helpen om vorderingen te maken.

Er zijn vervolgens verschillende fases:

1/ De euforie van het begin ~Je gaat snel vooruit, je vindt het leuk, je ontdekt allemaal nieuwe dingen... Je wordt voortgedreven door het nieuwe en het spannende.~Afhankelijk van hoe toegewijd je bent, kan je aan het begin heel snel vooruitgaan. Maar let wel op! Zorg ervoor dat je niet te veel ineens doet, zodat je geen blessures oploopt of er al direct weer genoeg van krijgt.

2/ Stagnatie~Vervolgens bereik je een plateau en lijkt het alsof je niet meer vooruitgaat. Je vooruitgang komt tot stilstand, je verliest je motivatie en de euforie van het begin zakt in elkaar.

Het is in deze momenten dat het belangrijk is om door te zetten, op je tanden te bijten en te blijven trainen. Deze "plateaus" zijn immers noodzakelijk om je nieuwe motorische en intellectuele vaardigheden eigen te maken en om te recupereren.

3/ Vooruitgang~Maar wees gerust, als je regelmatig blijft trainen, zal je na een tijdje weer vorderingen gaan maken.

De fases 2 en 3 volgen elkaar vaak op, maar geef niet op!

Man fitness Domyos

HOE DE MOTIVATIE BEWAREN

Enkele tips die je zullen helpen om gemotiveerd te blijven:

Kies een activiteit die je leuk vindt (dat lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het is al te gemakkelijk om een sport te kiezen omdat bijvoorbeeld je vrienden aan die sport doen of omdat je altijd gezegd hebt dat je het zou gaan doen).

Begin niet te snel of te zwaar, zelfs niet als je al een goede conditie hebt: elke activiteit is anders en vraagt een andere inspanning. Begin je eerste trainingen aan een licht tempo. Versnel daarna niet meteen, maar zorg ervoor dat je eerst een duidelijk beeld hebt van je huidige niveau. Op basis daarvan kan je dan de intensiteit en de duur van je latere trainingen plannen.

Neem je nieuwe sport op in je agenda: plan zorgvuldig de tijd in die je aan sporten wilt besteden, zodat je er zeker van bent dat je er na een week niet weer mee ophoudt.

Om gemotiveerd te blijven kan het interessant zijn om te variëren in je "entourage": alleen sporten afwisselen met in groep, op de club, met zijn twee…

Onthoud goed dat vooruitgang niet in een rechte lijn gaat en vooral ook dat het beetje bij beetje gebeurt: met andere woorden, loop niet te hard van stapel

Denk ook aan recuperatie en rust: om gemotiveerd te blijven en vooral ook om blessures en overtraining te voorkomen (vooral in de euforie- en ontdekkingsfase) is het belangrijk om goed te recupereren. Je lichaam heeft dit nodig om vorderingen te kunnen maken, en je geest heeft het nodig om plezier te houden in wat je doet.

Denk ook goed na over je slaap en je voeding: een nieuwe lichamelijke activiteit vraagt immers andere voedingsstoffen. En je lichaam heeft nood aan rust. Je zult misschien in het begin wat moe zijn, maar dat is volkomen normaal. Luister goed naar je lichaam, het weet heel goed wat het nodig heeft!

Onthoud daarnaast dat vooruitgang ook afhankelijk is van het juiste materiaal: je hoeft echt niet direct het tennisracket van de nummer een van de wereld of de fiets van een Tour de France-winnaar te gebruiken, maar een uitrusting die geschikt is voor jouw sport en jouw niveau kan je helpen om de sport op een leukere manier te ontdekken en te beoefenen.

Ten slotte kan het leuk zijn om jezelf een wedstrijddoel te zetten: dat is een zeer goede motivatie en een leuke uitdaging. Kies om te voorkomen dat je eerste wedstrijd vreselijk tegenvalt een doelstelling die redelijk is, ambitieus maar binnen jouw bereik!

vrouw fitness Domyos

DENK ERAAN

Na de eerste twee of drie weken waarin je de sport aan het verkennen bent, zal de motivatie zakken. Het is heel belangrijk dat je voor die momenten een hulpmiddel voorbereid hebt (entourage, inplannen van je tijd...) om te voorkomen dat je stopt.

Houd ook goed in gedachten dat vooruitgang helaas niet in een rechte lijn gaat. Het is niet voldoende om aan een sport te beginnen om er "goed" in te worden. ~De vooruitgangscurve lijkt eerder op een trap. Je gaat stap voor stap vooruit. Afhankelijk van hoe toegewijd je bent, kan je aan het begin heel snel vooruitgaan. Vervolgens bereik je een plateau en lijkt het alsof je niet meer vooruitgaat.

De fases om de motivatie te bewaren

Onze online lessen

Voor ons is het zeker. Sport is essentieel voor je welzijn: fysiek én mentaal. Daarom hebben we met onze coaches en partners een reeks online lessen en trainingsprogramma's ontwikkeld die je helpen om dagelijks wat aandacht te schenken aan je lichaam en je hoofd. Beginner of meer ervaren sporter, vind wat bij jou past aan fairplayprijzen.