Bevorder het welzijn van je paard tijdens het roskammen

.

roskammen-welzijn-paard-decathlon-fouganza

Moet je bij het woord "roskammen" vaag denken aan de tijd toen je net begon met paardrijden? Was het meestal iets dat snel moest gebeuren in de 5 minuten voor de les begon? 
Roskammen is veel meer dan een verplichte routine. Het is de ideale gelegenheid om je paard te laten genieten en onder optimale voorwaarden aan het werk te zetten!

Onderschat het belang van roskammen niet

Roskammen vormt een noodzakelijk onderdeel van je routine, maar wordt soms afgeraffeld. Soms wordt het herleid tot een machinaal gebeuren om zo snel mogelijk in het zadel te kunnen.

Een slechte roskambeurt zorgt er echter voor dat je paard niet onder optimale voorwaarden aan de sessie begint en kan leiden tot dagelijkse stress.

De cijfers spreken voor zich! Volgens een onderzoek van het IFCE vertoont 50% van de paarden tekenen van ongemak tijdens het roskammen, en geeft slechts 5% blijk van welzijn.

roskammen paard ruitersport fouganza welzijn 1

Waaraan kun je herkennen dat je paard zich goed voelt?

Om te weten of Karamel echt geniet van het borstelen, moet je aandachtig zijn en je paard goed observeren.

Als het de ogen sluit van genoegen, de rug ontspant, de hals strekt en het hoofd wat draait, de bovenlip naar voor houdt en de oren naar achter (niet tegen het hoofd!), dan geniet je paard!

In het begin zullen deze tekenen subtiel en niet makkelijk te zien zijn, maar door je paard goed te observeren, zul je ze steeds beter herkennen. Het ene paard is echter expressiever dan het andere of zal vergevingsgezinder zijn voor foutjes bij het roskammen ... Wees dus extra opmerkzaam als je paard eerder introvert en inschikkelijk is!

welzijn roskammen paard ruitersport fouganza 2

Roskammen als een pro

Leer van de besten: de andere paarden!

Als je paarden in groep observeert, merk je wederzijdse grooming bij exemplaren die elkaar waarderen. Ze krabben elkaar op de rug, de schoft of de hals. Probeer om deze vorm van verzorging toe te passen bij jouw paard en zoek zijn gevoelige plekjes. Begin met je handen en probeer het vervolgens met de borstels waar je paard de voorkeur aan geeft.

Als het positief reageert, kun je iets intenser doorgaan! Bij tekenen van ongemak stop je en ga je over naar een andere zone.

Blijf je paard observeren en stel je de vraag waarom hij zich weert, wat er hem niet bevalt ... Je paard zal je dankbaar zijn! Wanneer de vacht van Karamel glanst als zijde, kun je afsluiten met een positieve noot door hem op zijn favoriete plekje te krabben voordat de training begint!

welzijn roskammen paard ruitersport fouganza 6

Roskammen om de band met je paard aan te halen

Zoals we eerder al vermeldden, doe je bij het borstelen precies wat een paard normaal zou doen met zijn soortgenoten in de natuur.

Afhankelijk van zijn levensstijl krijgt je paard misschien niet vaak de gelegenheid voor grooming met andere paarden. Deze momenten zijn dus onmisbaar voor zijn welzijn (en natuurlijk ook zijn verzorging). Het is bovendien een ideaal moment om de relatie met je paard te verbeteren en te onderhouden. Een goede relatie leidt tot meer respect, meer veiligheid, een betere samenwerking en bijgevolg ook betere prestaties.

Wees en blij de beste vriend(in) van je paard, hij geeft je immers zoveel terug!

welzijn roskammen paard ruitersport fouganza 4
Hoe bezorg ik mijn paard een aangename beleving tijdens het roskammen?

Agathe

"Sinds 8 jaar eigenares van Kabour, een grijze ruin van 21. Ik richt mijn rijden op ontspanning en ethologie om op zijn oude dag met hem te kunnen blijven werken en spelen. Ik werk zowel te voet als op mijn paard, maar ik ben vooral ook geïnteresseerd in het welzijn van het paard, zodat het net zo goed in zijn hoofd is als in zijn hoeven."