randonnée en vélo

Op trektocht met de fiets: je eerste fietsvakantie optimaal voorbereiden

Dit is het perfecte moment om je fietsvakantie van volgende zomer te beginnen voorbereiden.

Dit is het perfecte moment om je fietsvakantie van volgende zomer te beginnen voorbereiden. Op lange winteravonden heb je tijd genoeg om een leuke bestemming te zoeken en allerhande nuttige tips en interessant advies te lezen over fietstrekkings. Is het helemaal nieuw voor jou, dan zijn hier alvast vijf zaken waar je op moet letten voor een onvergetelijk fietsavontuur.

randonnée à vélo

Je hebt niet noodzakelijk een trekfiets nodig, maar handig is het wel

Een speciale trekfiets is geen must voor je fietsvakantie. Mountainbikes, hybridefietsen en racefietsen zijn stuk voor stuk aanvaardbare alternatieven voor een echte trekfiets.

Een fiets met een bagagedrager voor- en/of achteraan is wel wat beter geschikt voor een trektocht (de meeste hybridefietsen en sommige racefietsen hebben een bagagedrager), omdat je je kledij, je onderdelen en het nodige kampeermateriaal zult moeten meezeulen. Heeft je fiets geen bagagedrager, dan kan je altijd een P-vormige beugel gebruiken om een bagagedrager te monteren. Of je kan een aanhangwagentje of een speciale frametas gebruiken.

Als dit je eerste keer is, raden we aan je eigen fiets wat om te bouwen. Als dan blijkt dat reizen met de fiets je best bevalt, dan kan je nog altijd investeren in een echte trekfiets. Op heel wat fietsen is de bagagedrager al gemonteerd. Je hebt er best een voor- en achteraan, om het gewicht beter te verdelen. De vrij rechte zithouding maakt een trekfiets comfortabeler voor langere afstanden, terwijl het kleine verzet je helpt om hellingen te overwinnen met je zwaar beladen fiets.

Begin klein, maar denk groot

  • Op trektocht met de fiets: je eerste fietsvakantie optimaal voorbereiden

    Heel Frankrijk doorkruisen of een fietstrekking in de Himalaya is misschien wat hoog gegrepen als eerste reis. Het is leuk dat je de lat hoog wilt leggen, maar je kiest toch beter voor een doel dat is afgestemd op je ervaring en vormpeil. Heb je nog nooit een fietstrekking gedaan, begin dan bijvoorbeeld met een weekendje om je de kneepjes eigen te maken en te wennen aan je uitrusting.

  • Op trektocht met de fiets: je eerste fietsvakantie optimaal voorbereiden

    Voor sommigen is de fysieke uitdaging van de lange afstand voor een stuk het doel van een vakantie met de fiets, maar neem toch ook de tijd om de omgeving te verkennen naast het fietsen. Afhankelijk van je route kan een rustig ontbijt, een terrasje of een museumbezoekje welgekomen zijn. En overschat je fysieke conditie zeker niet. Kilometers die met een onbeladen fiets heel vlot gaan, worden gauw veel uitdagender met een trekfiets vol bagage.

Leer kleine mechanische problemen te verhelpen

Tijdens een lange trektocht met al je bagage wordt je fiets zwaar op de proef gesteld. Je moet dan ook in staat zijn om de gangbare problemen onderweg te verhelpen.

Neem dus zeker wat reservebinnenbanden mee, een lekreparatieset, een pomp, een spaaksleutel en een multitool. Ook snelspanners kunnen handig zijn, en als je lange afstanden aflegt, kan het nuttig zijn om ook reservespaken en -kabels mee te nemen.

Een volledige gereedschapskoffer meezeulen is nutteloos als je niet weet hoe je al dat gereedschap gebruikt. Fris je mechanische kennis dus even op voor je aan een lange rit begint.

Het gereedschap en de onderdelen die je meeneemt, moeten aangepast zijn aan je terrein. As je nooit verder dan enkele kilometers van een fietswinkel bent, dan kan je gerust wat minder gereedschap en onderdelen meenemen dan avonturiers die de Kalahari-woestijn doorkruisen op de fiets.

de juiste kleding voor de fietsen

Draag de juiste kleding

Je hoeft je niet helemaal in lycra te hullen voor een trektocht. Draag je niet graag spannende kleding, dan trek je wel best een short met zeem aan onder je kleding, of een wijde short met ingewerkt zeem. Lichte stoffen en ademende onderkleding zijn uitstekend bij warm weer, maar neem ook altijd wat goede regenkledij mee, ook wanneer de weerman stralend weer voorspelt.

Door voor kleding te kiezen die je zowel op de fiets als zo kunt dragen, hoef je niet te veel kleding in je bagage te stoppen. Let er wel op dat je voor stoffen kiest die je de nodige warmte bieden in de regio die je doorkruist, maar die je tegelijk compact kunt opvouwen en licht zijn.

de juiste materiaal voor de fietsen

Neem het juiste materiaal mee

Je uitrusting hangt af van de lengte van je fietsreis en van je traject.

Als je wat extra betaalt kan je je bagage tot het minimum beperken. Als je in een pension of hotel slaapt, hoef je zelf geen tent of slaapzak mee te nemen. En dat maakt een enorm verschil in je bagage. Neem wat basisgereedschap mee, een reserveoutfit en een tandenborstel, en je kan op pad.

Kamperen met de fiets is wat veeleisender. Je investeert best in een lichtere tent, al kan een zeil ook volstaan voor fietstrekkers die het echt heel sober willen houden. En neem ook een licht kookstelletje en wat lichtgewicht kookgerei mee. Als je er zeker van bent dat je onderweg eten kunt kopen, doe dat dan en ga je fiets niet overladen met je ontbijt en lunch van de volgende dag.

Een powerbank meenemen is geen slecht idee als je geen elektriciteit hebt op je kampeerplek. Zo kan je je telefoon of gps gemakkelijk herladen. En ook een kleine EHBO-kit stop je best in je bagage. Een fietsslot is onmisbaar voor die momenten dat je je fiets onbewaakt achterlaat. Al geldt de regel wel dat hoe minder je meeneemt, hoe beter.

Welk materiaal je ook vervoert op je tocht, let er vooral op dat je geniet. Na je eerste fietsreis zal je ongetwijfeld niets anders meer willen.