PAR 3: DE JUISTE LENGTE!

Het eerste scenario (en het gemakkelijkste op strategisch gebied) is de par 3. Meestal ligt er 100 tot 180 meter tussen jou en de hole, maar een par 3 is vaak bezaaid met obstakels. Hoe vermijd je water of bunkers rond de green? 

Schat allereerst de afstand juist in en kies de club waarmee je die afstand halt zonder je swing te hoeven forceren of risico's te moeten nemen. Voor meer precisie kan je een rangefinder of gps-horloge gebruiken.

Check vervolgens de richting van de pin en richt je op de minst risicovolle zone van de green. Een lange birdieputt en een quasi zekere par zijn vaak beter dan een slechte stuit en een bal die in het water of de bunker verdwijnt...

Hoe lees je een hole - Inesis Decathlon

PAR 4: WAAR MOET JE EERSTE SLAG LANDEN?

Een par 4 is misschien wel de meest delicate van de drie. Om een birdie te halen is elk foutje uit den boze, zeker gezien de 200 tot 400 meter fairway tussen jou en de hole liggen. Bedenk vooral waar je eerste slag best landt. Het is totaal nutteloos om risico's te gaan nemen met je driver of wood om zo ver mogelijk te slaan en zo in een bunker of in de rough te belanden.

De meest wijze keuze is meestal om een lange iron of een hybride boven te halen, clubs die je beheerst om het grootste deel van de afstand mee af te leggen. Daarna volstaat het vaak om je iron 7 boven te halen om de bal mooi op de green te leggen en een van je twee putters boven te halen (bij voorkeur de eerste natuurlijk)~ 

Hoe lees je een hole - Inesis Decathlon

PAR 5: NEEM JE PLATTEGROND MAAR AL BOVEN!

Een par 5 is vaak de meest tricky van de 3 afstanden. Met meer dan 400 m af te leggen kan je hier birdies slaan, maar dan moet wel alles meezitten. Stop je driver maar al weg als je die niet perfect beheerst!

Neem de plattegrond van de hole er even bij om de verschillende zones te analyseren. Loopt de baan recht of draait ze? Loopt er een beek door? Wat is de beste plek om de green aan te spelen? Op basis van al die info ga je je clubs kiezen voor een optimaal resultaat. En beheers je je driver, iron 7 of wedge nog niet helemaal, kies dan voor zekerheid en ga voor een hybride, iron 5 of iron 9!

 

In tegenstelling tot de oefenbaan ligt een echte hole bezaaid met valstrikken. Richt je hoofd op, denk na over je slagen en geniet! Een slag met je driver, ook al wijkt die wat af naar rechts en vliegt je bal het bos in, kan soms echt deugd doen.

Hoe lees je een hole - Inesis Decathlon