Skateboarden: de belangrijkste disciplines

In dit artikel laten we je kennismaken met de verschillende skateboarddisciplines! Street, bowl, halfpipe, downhill, ... Er is voor elk wat wils.

Skateboarden: de belangrijkste disciplines

Aan de overkant van de grote plas wordt skateboarden al jarenlang als een echte sport gezien. Elk jaar zijn de Verenigde Staten en Canada het decor voor tal van internationale wedstrijden met de beste riders ter wereld. Vandaag is skateboarden ook in Europa aan een opmars bezig. Skateparken schieten als paddenstoelen uit de grond om riders hun favoriete sport te laten beoefenen. In dit artikel laten we je kennismaken met de belangrijkste disciplines die tijdens grote internationale wedstrijden aan bod komen.

Street

Street is ongetwijfeld de bekendste discipline. Tijdens een wedstrijd geven de riders om beurten het beste van zichzelf op een parcours met verschillende elementen uit de stad zoals trappen, hellingen, stoepranden en vlakke stukken (flat). Ze tonen hun beste kunstjes (tricks) tijdens een run van 45 seconden. Elke rider mag twee runs afleggen. De beste run telt voor het eindklassement. De rider met de beste score wint de wedstrijd.

Skateboarden: de belangrijkste disciplines

Ramp, halfpipe of "vert"

Ramp, halfpipe, of soms ook wel 'vert' in het Engels, is een discipline waarbij de riders hun beste tricks moeten tonen op een grote U-vormige ramp waarvan de zijkanten verticaal omhoog lopen. Tijdens een halfpipewedstrijd worden de meeste tricks in de lucht uitgevoerd. Elke rider krijgt twee runs en enkel de beste van de twee wordt gebruikt om de eindstand te bepalen. Tijdens wedstrijden 'vert' ('verticaal) skateboarden van legendes zoals Tony Hawk en Bob Burnquist werd het publiek getrakteerd op spectaculaire en legendarische tricks zoals de beroemde 900°, waarbij de riders twee en een half rondje in de lucht maakten.

Skateboarden: de belangrijkste disciplines

Bowl

In het skateboarden verwijst de term 'bowl' naar een soort kuip waarin de riders vrij mogen bewegen om zoveel mogelijk tricks uit te voeren. Deze discipline zou ontstaan zijn tijdens een droge zomer in Californië waarin mensen hun zwembad niet meer mochten vullen. Voor skaters ging er een hele nieuwe wereld open. Ze konden skaten op een gladde ondergrond met vlotte bochten en verticale wanden om zich af te duwen. Sindsdien is bowl uitgegroeid tot een echte skateboarddiscipline. Riders hebben tijdens een wedstrijd meestal twee runs van 45 seconden om hun beste prestatie te leveren.

Skateboarden: de belangrijkste disciplines

Downhill (longboard)

Zoals je ondertussen weet, zijn stijl en tricks de belangrijkste elementen in de wondere wereld van het skateboarden. Sommige riders zijn echter op zoek naar andere kicks. Snelheid is er hier één van. Tijdens downhill longboarden scheuren riders zo snel mogelijk over een lange helling naar beneden via een speciaal ontwikkeld board: een longboard. Tijdens de downhill moeten riders hun board en de positie van hun lichaam volledig onder controleren hebben om zo aerodynamisch mogelijk en langs de snelste weg naar beneden te gaan. Het is ook erg belangrijk dat de riders verschillende beschermingsmiddelen dragen om het risico op blessures door een val te beperken. Downhill longboarden is een uiterst spectaculaire discipline waarin riders snelheden tot maar liefst 140 km/u kunnen halen!

Skateboarden: de belangrijkste disciplines

Zoals je ziet is skateboarden een bijzonder gevarieerde sport die veel kwaliteiten vereist, zoals evenwicht, richtingsgevoel, behendigheid en durf. Welke discipline vind jij het leukst?