Hoe stel je de bindingen van je ski's af?

Helm, skibril, ok. Handschoenen, ok. Stokken, ok. En je skibindingen? Voor een geslaagd dagje skiën zijn goed afgestelde skibindingen even belangrijk als een goede skibril. Thierry is productingenieur bij Wed'ze en vertelt je hoe en waarom.

Hoe stel je de bindingen van je ski's af?

Waarom is het zo belangrijk om je skibindingen goed af te stellen?

Dat kan in twee heel belangrijke woorden worden samengevat: plezier en veiligheid. Skiën is een bron van plezier, wat je niveau ook is. Maar geen plezier zonder veiligheid! Slecht afgestelde bindingen betekenen een risico op blessures, waardoor je vakantie misschien onverwachts moet worden afgebroken of om zeep is...

Ski's oefenen door hun lengte immers grote krachten uit op het been wanneer je draait, en dit zowel vooraan als achteraan. Om blessures te vermijden, vooral aan de knie, moet de binding van je ski's de schoen losmaken wanneer die belasting groter is dan je lichaam aankan. Dat noemt men "afwerpen", bijvoorbeeld wanneer je valt.

skibindingen_wedze

Wat moet je doen of waar moet je rekening mee houden om je bindingen goed af te stellen?

De norm bepaalt de spanning van je bindingen volgens 5 parameters. Het komt erop neer dat de schuiver in de venstertjes aan de voor- en achterkant van de binding op het juiste cijfer moet worden gezet. Deze parameters zijn:

Hoe stel je de bindingen van je ski's af?

Het gewicht van de skiër, zonder kleren aan, zoals bij de dokter

Hoe stel je de bindingen van je ski's af?

De leeftijd van de skiër

Hoe stel je de bindingen van je ski's af?

De lengte van de skiër

Hoe stel je de bindingen van je ski's af?

Het gebruiksniveau

Hoe stel je de bindingen van je ski's af?

De buitenlengte van je schoenzoolde votre chaussure

Je hebt een systeem uitgewerkt om de ideale afstelling van bindingen te bepalen, volgens de iso-norm 11088. waarom?

Elk jaar zijn slecht afgestelde bindingen de oorzaak van gescheurde achterste kruisbanden. Opdat iedereen gemakkelijk de goede afstelwaarden zou kunnen vinden, hebben wij een automatisch rekenprogramma gemaakt dat toegankelijk is voor onze teams in de winkels en voor onze klanten. Iedereen kan dus gemakkelijk nagaan of de ingestelde bindingswaarden wel overeenstemmen met zijn of haar skiërsprofiel.

skibindingen_wedze

Heb je nog andere tips voor skiërs?

Ik raad hen aan hun bindingen te laten afstellen door een vakman, door een van de technici in de Decathlon-ateliers. Het is belangrijk dat de bindingen worden afgesteld volgens de lengte van je schoenen. Vergeet ook niet dat je parameters kunnen veranderen van het ene jaar op het andere, of zelfs in eenzelfde seizoen, wanneer je gewicht of je niveau van skiën verandert of wanneer je andere schoenen draagt. Alleen een vakman kan een optimale werking van je bindingen garanderen.

Wat kan je skiërs nog meegeven om af te sluiten?

De afstelling is fundamenteel, het is uiterst belangrijk dat je er aandacht aan besteedt en het laat doen door een vakman. Door hier te klikken kun je je afstelling op een eenvoudige manier checken. Voor een optimale afstelling moet je zo nauwkeurig mogelijk je gewicht, lichaamslengte en niveau van skiën opgeven.