Onweer in de bergen, wat nu - titel

Onweer in de bergen, wat nu?

Elke wandelaar kreeg wel eens te maken met zo'n warmte-onweer, dat plots toeslaat, onstuimig en onvoorspelbaar uit de hoek komt en gevaarlijk kan zijn.  

De zomer is natuurlijk het ideale seizoen om te genieten van bergwandelingen, maar het is ook de tijd van broeierige warmte, die vaak gevolgd wordt door onweer! Berggids Joël Roux vertelt ons wat we moeten doen bij een onweer in de bergen. Niets is zo grillig als het weer in de bergen, vaak komen buien of andere minder leuke verrassingen plots opzetten. Elke wandelaar kreeg wel eens te maken met zo'n warmte-onweer, dat plots toeslaat, onstuimig en onvoorspelbaar uit de hoek komt en gevaarlijk kan zijn.  

Onweer in de bergen, wat nu?

Hoe kunnen we een onweer in de bergen voorzien?

De zomer is natuurlijk het ideale seizoen om te genieten van bergwandelingen, maar het is ook de tijd van broeierige warmte, die vaak wordt gevolgd door onweer! Het grootste probleem is de snelheid waarmee zo'n onweer je overvalt. Het weer in de bergen verandert heel snel, soms zonder dat je het in de gaten hebt. Leer dus om waakzaam te zijn en hou de omringende omgeving goed in het oog. We raden je aan om het lokale weerbericht te raadplegen en regelmatig de lucht in het oog te houden. Hoge wolken die als rookpluimen aan de hemel staan, kondigen vaak onweer aan. Vaak is de dreiging het grootst aan het eind van de middag, maar dat sluit niet uit dat je ook rond de middag een onweer over je heen kunt krijgen.

Onweer in de bergen, wat nu?

Wat zijn de gevaren van een onweer in de bergen?

Onweer kan prachtig, groots en spectaculair zijn, maar toch is het uitkijken geblazen. Naast het overstromen van bergriviertjes, vallende stenen, plotse temperatuurdalingen en hagel vormen blikseminslagen het grootste gevaar. Elk jaar worden meerdere gevallen opgetekend van wandelaars die door de bliksem werden getroffen.

Waar schuil je het best bij onweer?

Eigenlijk zouden we die vraag beter anders formuleren: Welke plekken moet je vermijden? Blijf zeker niet staan op een bergkam, een richel of onder een alleenstaande boom, want daar steek je gevaarlijk boven de omgeving uit.

~Probeer je ook niet te verschuilen onder een boom of een rotsblok.~Hou je ver van water, meren, rivieren, beekjes, ... want water is een goede elektriciteitsgeleider.

Wat moet je doen tijdens het onweer?

Leg al je metalen voorwerpen weg, denk bijvoorbeeld aan je wandelstokken, en bewaar een veilige afstand.~De beste positie is 'gehurkt' (pak je voeten vast, hou je armen rond je knieën en leg je hoofd op je knieën) op je rugzak of op om het even wat voor isolerend materiaal, zonder dat je voeten de grond raken.

Ben je in groep op wandel, ga dan zeker niet bij elkaar staan, maar hou afstand van elkaar. Blijf vooral kalm en wacht geduldig op de volgende opklaring om je wandeltocht voort te zetten. Onweer is vaak hevig, maar van korte duur.

Onweer in de bergen, wat nu?

Welke uitrusting neem je mee?

Wanneer je donkergrijze wolken ziet opdoemen als voorbode van onweer of wanneer je de eerste regendruppels voelt op je huid, trek dan meteen je regenkledij aan voor je nat wordt. Het is belangrijk om droog te blijven, want vocht geleidt elektriciteit (het 'raincut'-gamma van Quechua is ideaal voor zomerse wandeltochten). Bereid je ook voor op sterke temperatuurdalingen en trek een warme laag aan onder je regenkledij (de donsjas X-light is klein op te vouwen in de opbergzak, je neemt hem dus makkelijk mee). Om te zorgen dat je spullen in je rugzak niet nat worden, kun je die rugzak bedekken met een regenhoes. Je kunt ook een regencape aantrekken in plaats van je regenvest. Op een meerdaagse trektocht is het weer nog moeilijker te voorspellen, dan stop je je spullen beter veilig weg in waterdichte zakjes. Afstanden die je aflegt onder de gietende regen, kunnen veel langer lijken, dan is een waterdichte regenbroek misschien een goed idee.

Zo, nu ben je goed voorbereid, we wensen je een mooie zomer in de bergen!