satd fiets

DE LENTE KOMT ERAAN, TIJD OM DE STAD WEER TE VEROVEREN!

Eindelijk! De zon steekt zijn neus weer aan het venster, en dan krijgen we allemaal zin om de frisse buitenlucht op te zoeken. Woon je niet op het platteland, of moet je je sport plannen omdat je agenda overvol zit, dan bestaan er tal van manieren om je uit te leven op het beton en het asfalt en je stad om te toveren tot je speelterrein bij uitstek!

Wij zetten alvast 5 activiteiten op wieltjes op een rijtje die ideaal zijn voor in de stad.

JE AGENDA ZIT OVERVOL? KIES DAN VOOR DE STEP!

Nu het stilaan beter weer wordt, komen ook de steps weer boven. Elektrisch of op de pure kracht van je kuiten, deze nieuwe tweewielers ontpoppen zich almaar meer tot een handig én stijlvol stedelijk vervoersmiddel.

Met een step leg je je dagelijkse verplaatsingen 2 tot 3 keer sneller af, én je bent nog actief ook. Gedaan met eindeloos wachten aan de bus of in de file dus! Steppen is de perfecte gelegenheid om een frisse neus te halen en tijd te winnen wanneer je naar het werk gaat, boodschappen doet ... of een terrasje wil doen met vrienden! Bovendien stop je zo elke dag wat sport in je vaste routine. En kies je voor een plooistep, dan wordt het al helemaal gemakkelijk: geen parkeerplek meer nodig, je neemt je step gewoon overal mee, ook op het openbaar vervoer of naar je werk.

Hoe verplaats je je ongehinderd? Steppers moeten de ruimte meestal delen met voetgangers, en ze moeten zich dan ook houden aan dezelfde regels. Wees dus hoffelijk als je over de stoep scheurt! En om onaangename verrassingen te vermijden terwijl je de files voorbijrijdt, is een helm geen slecht plan.

Skeeleren in de stad

EEN FRISSE NEUS HALEN OP INLINESKATES 

Gemakkelijker te stallen dan een fiets, gemakkelijk overal mee naartoe te nemen ... een setje rolschaatsen of skeelers is de perfecte manier om sportief te zijn, een strakker figuur te kweken én je heel vrij voort te bewegen.

Of je nu wil scheuren in een skatehal, tricks wil maken in het skatepark of een leuk tochtje maken met familie of met je partner, weinig rolsporten bieden je zoveel opwinding in de stad als skeeleren. Wist je trouwens dat almaar meer steden heuse skeelertochten organiseren, waar je je helemaal kunt uitleven op 8 wielen ... en je dijen, billen en buikspieren trainen zonder dat je het merkt!

Hoe rollen zonder te vallen? Let op, je deelt de stoep vaak met andere voetgangers, en je hoge snelheid kan hen (en jezelf) soms verrassen! Een tip: voor je je als beginnende inlineskater tussen het stadsgewoel begeeft, raden we je aan eerst thuis wat te oefenen. En eens je over de stoep rolt, denk dan aan je veiligheid (helm, elleboogbeschermers, kniebeschermers) en aan die van de anderen!

HET SKATEBOARD, HET VERVOERSMIDDEL VAN DE CREATIEVELING

Als waar icoon van de rolsport en de urban culture is een skateboard allereerst het middel bij uitstek om van de stad een speelterrein te maken zodra het weer dat toelaat. Maar omdat het gebruik ervan steeds meer ingeburgerd raakt sinds het de steden veroverde, willen we toch even de verschillende gebruiksmogelijkheden en dus de verschillende boards op een rijtje zetten.

Laten we beginnen met het klassieke skateboard, met twee opstaande punten. Je kent ze wel van op school bijvoorbeeld. Ze zijn niet enkel een comfortabel en stijlvol vervoersmiddel (zodra je een paar basisreflexen onder knie hebt weliswaar), met een skateboard kan je je ook uitdrukken waar je maar wilt, door op het stadsmeubilair de coolste tricks uit te voeren.

Waar en hoe? Op straat (street skateboarden) als je de trappen, trottoirs, banken en relingen gebruikt, in het skatepark om de vetste figuren te maken of op een ramp als je een zwever bent ... skateboarden is de ideale manier om je verbeelding en je creativiteit de vrije loop te laten. Waar je het doet hangt ook af van wat je leuk vindt: snelheid, hoogte, figuren op de grond, technische tricks... Beoefen je het op straat, dan moet je altijd voorzichtig zijn en op de auto's en voetgangers letten. En waar je ook komt, nog dit: draag altijd bescherming, zo geniet je in alle veiligheid.

cruiser in de stad

DE CRUISER, OM STIJLVOL DOOR DE STAD TE RIJDEN

Rol je graag op 4 wielen en ben je op zoek naar een handig en wendbaar vervoersmiddel, dan is een cruiser ongetwijfeld iets voor jou. Met deze wat kortere en smallere plank verplaats je je overal met het grootste gemak.

Je dagen in de stad zijn een aaneenschakeling van korte ritjes en verplaatsingen heen-en-weer? Stap dan op je cruiser. Dit soort board is vinnig en gemakkelijk te besturen, handig om obstakels moeiteloos te omzeilen en op een fijne en verfijnde manier overal te komen. En je neemt het ook heel gemakkelijk overal mee: een cruiser is licht en compact, zo neem je hem gewoon mee op het openbaar vervoer, in je rugzak tijdens het winkelen of naar je werk.

Kortom, deze op en top old school-plank geeft je een heel vrij gevoel op korte ritjes door de stad en brengt je overal op een stijlvolle manier. En als we het hebben over stijlvol, dan denken we ook aan een helm!

EEN ECHTE FAN VAN ROLLEN DOOR DE STAD? AL AAN EEN LONGBOARD GEDACHT? 

De naam verraadt het helemaal: dit skateboard valt vooral op door zijn lengte ... maar evengoed door de kicks die het biedt.

Op deze plank druk je je anders uit dan door tricks en figuren te maken. Een longboard is langer en zwaarder dan zijn broertjes, en zonder discussie het stedelijke vervoersmiddel dat het meest het gevoel en de kicks van een surfplank of snowboard benadert.

Het is minder vinnig, maar wel stabieler dan andere modellen, en de perfecte keuze voor langere ritten door de stad en kronkelige wegen. En heb je wat meer ruimte op je traject, of kom je af en toe een helling tegen, dan is dit de ideale manier om je helemaal vrij te voelen en de stad ten volle te beleven.